ULUSAL OBEZİTE VERİTABANI OLUŞTURULDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Aşağıda okuyacağınız haber, “2 saatte bir atıştırmayı, günde 5 porsiyon meyve yemeyi, hazır gıdaları ve layt ürünleri öne çıkaran; yumurtayı, tereyağını, kırmızı eti yasaklayan modern tıbbın beslenme tavsiyelerinin” iflasıdır.

Obezite, endüstrinin menfaatini kollayan bu yanlış tavsiyeler yüzünden tüm dünyada bir salgın hastalık haline dönüşmüştür.

Obeziteye karşı mücadele ettiklerini söyleyenlerin ağızlarından obezitenin önlenmesine dair tek kelime çıkmaması çok düşündürücüdür.

Obezite cerrahisi diye bir tıp dalının ortaya çıkması da modern tıp için övünç değil “utanç verici” bir durumdur.

İşlenmiş şeker, un ve trans yağların yani hazır gıdaların adını anmadan obezite ile mücadele olmaz.

Obeziteyle mücadele için “hareket etmeyi, egzersizi, sporu” tavsiye ve teşvik etmesi gereken uzmanların bir de kalkıp “tek tuşla doktor tavsiyesi” diyerek hareketsizliği öne çıkarmaları ise bir “oksimoron” şaheseridir.

İyi doktora ulaşmak için hiç değilse “tek tuş” yerine “10 kilometrelik bir mesafeyi yürümeyi” şart koşsalardı çok daha faydalı bir iş yapmış olurlardı.

Bu anlayıştaki uzmanların obezite ile mücadele edebilecekleri size inandırıcı geldi mi bilmiyorum.

Obezite ile gerçekten mücadele etmek isteyenlerin en azından Dünya Sağlık Örgütü Başkanı ve bağımsız uzmanların söylediklerine kulak vermeleri şarttır (1, 2).

Kaynaklar:

1. http://www.thelancet.com/series/obesity-20152.

2. http://www.sabah.com.tr/saglik/2015/06/23/obez-cocuk-sayisi-artiyor

***

Ulusal Obezite Veritabanı“, Türk Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın, Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık ve Ankara Numune Hastanesi Obezite Cerrahisi Kliniği’nden Prof. Dr. Fatih Avşar’ın katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, kolestrol, trigiliserid gibi birçok hastalığı beraberinde getiren obeziteye karşı mücadele ediyor.

Türkiye’nin tıp alanında öncü dernek ve vakıfları, bu durumun kontrol altına alınabilmesi için Sağlık Bakanlığı öncülüğünde “Ulusal Obezite Veritabanı” kurma kararı aldı.

AMELİYATLAR TAKİP ALTINA ALINACAK

Veri tabanı sayesinde hem yapılan bariatrik ve metabolik ameliyatlar takip altına alınacak hem de hastalara doktor seçme sürecinde şeffaf bir ortam sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı’nın katkılarıyla oluşturulan Ulusal Obezite Veritabını ile birlikte hastalar tek tuşla hangi doktorun ne kadar komplikasyonu olduğunu, kaç hasta ameliyat ettiğini, komplikasyonların ne oranda düzeltildiğini raporlar halinde görebilecek.

Veri tabanı, hasta haklarına sadık kalmak koşuluyla herkese açık olacak. Böylece bu ameliyatları olmak isteyen hastalar için veri tabanı en güvenilir kaynak olacak.

Tüm doktorlar bu veri tabınını kullanabildiği için bilimsel çalışmalar için ortak bir veri tabanı havuzu oluşurken, hastalar doktorlarını daha güvenle seçebilecek, doktorlar da bilimsel çalışmalarını gerçekleştirirken ortak bir havuzu kullanabilecek.

OBEZİTE TÜRKİYE’Yİ TEHDİT EDİYOR

Projenin hayata geçirilme sürecinde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, Türk Cerrahi Derneği, Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı, Türkiye Obezite Cerrahisi, Türkiye Obezite Araştırma Derneği, Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi tarafından desteklenen “Ulusal Obezite Veritabanı” uygulaması, Uluslararası Obezite ve Metabolik Hastalıklar Cerrahisi Fedarasyonu’nun (IFSO) talebiyle oluşturuldu.

IFSO’nun talebiyle oluşturulan projeyle Türkiye’nin global anlamda obezite ameliyatlarında bilimin öncüsü olan ülkeler arasında olması hedefleniyor.

Türkiye Obezite Araştırma Deneği Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, 1999 yılından sonra obezite çalışmalarını başlattıklarını belirterek, “28 ilde yaptığımız taramalarda erkeklerin yüzde 26’sı, kadınların yüzde 32’si obezite riski taşıyor. Günümüzde bu rakam yaklaşık 27 milyona ulaştı” dedi.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/ulusal-obezite-veritabani-olusturuldu,8Km2broyx0W_oP4oCRL0lg

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. türkan aydemir dedi ki:

    beni türk obezite cerrahlarına emanet ediniz.tiroid hastasıyım hiper tiroidden radyo iyot alarak hipo tiroide çevrildim zor kilo veriyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: