BİTKİSEL DESTEKLER MENOPOZ BELİRTİLERİNİ GİDERİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Batı ülkelerinde kadınların yarıya yakını menopoz belirtilerini gidermek için alternatif tedavilerden istifade ediyor.

Peki, bu yöntemler gerçekten faydalı mı?

JAMA’ da yayınlanan bir meta-analizde fito-östrojenlerin sıcak basması ve vajina kuruluğuna karşı faydalı olabileceğini ortaya koydu.

Meta-analiz bitkisel desteklerin kullanıldığı, 6653 kadının katıldığı 62 randomize araştırmanın değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi.

Analizin sonuçları özetle şöyle:

BİR: Fito-östrojenler –özellikle de isoflavonlar- ateş basması ve vajina kuruluğunu ılımlı da olsa anlamlı derecede azaltıyor.

İKİ: Fito-östrojenlerin gece terlemesine bir etkisi gösterilemedi.

Araştırmacılar, meta-analizin bitkisel desteklerin menopozda işe yarayabileceğini göstermekle beraber bunların etkinlik ve emniyetlerinin daha geniş kapsamlı araştırmalarla onaylanması gerektiği görüşünü dile getiriyorlar.

Kaynak: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2529629

***

EK 1 (29.8.2023): Çin’ de kalp-damar hastalıklarında yaygın olarak kullanılan; idrar söktürücü, damar genişletici ve kalbi güçlendirici tesirleri bilinen; 11 bitki karışımından oluşan Çin ilacının (Qiliqiangxin) kalp-damar hastalığına bağlı ölüm ve kalp yetersizliğine bağlı hastaneye yatışları önemli ölçüde önlediği tespit edildi.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/995876

***

EK 2 (29.8.2023): Tip 2 diyabette açlık kan şekeri ve A1c (üç aylık şeker) seviyelerini azaltmada bitkisel tedavilerin içinde en etkilisinin elma sirkesi ve çemen otu tohumlarıdır.

Kaynakhttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871402123001224?via%3Dihub

Makale: Comparative effectiveness of six herbs in the management of glycemic status of type 2 diabetes mellitus patients: A systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: