BEYNİNİZİ KORUMAK İÇİN 7 TAVSİYE

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Nöroloji uzmanlarının beyni korumak için yedi tavsiyesinden ilk beşini ben de onaylıyorum.

Bu beş tavsiye zaten adam gibi yaşamanın temel unsurları arasındadır.

BİR: İşitme kapasitesinin azalması yaşlanmanın işaretlerinden biridir ve faydalı bir savunma mekanizmasıdır.

Yaşlılar bu sayede “duymadım” bahanesine sığınabilirler ve işlerine gelmeyen sözleri de “duymazdan gelirler.”

İKİ: Östrojen replasman tedavilesini ise kesinlikle sakıncalı buluyorum.

Bunu sadece kanser olmayı arzu edenlere tavsiye edebilirim.

***

CNN’ in haberi:

Günün birinde alzheimer veya demansla karşılaşmamak için bulmaca çözmekten daha fazlasını yapmak gerekiyor. Kilolu, sağlıksız beslenen ve hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyen, kalp-damar hastalıkları açısından riskli kişilerin beyin sağlığı da olumsuz etkileniyor.

Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Türker Şahiner ve Doç. Dr. Yakup Krespi, beyin sağlığını tehdit eden risk faktörleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Egzersiz yapın
Gün içinde mümkün olduğunca aktif olmak, arabayı az kullanmak, evde her gün kullanılan elektrikli aletlerle yapılan işleri zaman zaman kas gücüyle gerçekleştirmek de yeterli olabilmektedir. Bu tür değişiklikler kullanılmayan kasları aktif hale getirmenin yanı sıra işi organize eden beynin de çalışmasını sağlamaktadır.

Öğrenmeye devam edin ve sosyal yönden aktif olun
Uzmanlar, kişinin entelektüel seviyesi yükseldikçe, demans yaşının ileri gittiğini belirtmektedir.

Stresten uzak durun
Kişinin kendine stres yaratan durumları tespit ederek, bunları hayatından çıkarması çok önemlidir.

Kaliteli uyku uyuyun
Geceleri iyi bir uyku uyuyamamak, beynin küçülmesini çok hızlanmaktadır. Çünkü beyinde her gün milyonlarca toksik madde üretilir ve bunlar uyku esnasında temizlenir.

Akdeniz tipi beslenme
Kalp dostu her şey, beyne de dosttur. Damar yapısını koruyup, damar sertliğini önlemeye yardımcı olan Akdeniz tipi beslenme de bu noktada öne çıkmaktadır.

İşitme kapasitenizi kontrol edin
Yaşlanmaya bağlı olarak işitme kapasitesinde azalma olmaktadır. Bu nedenle ileri yaş grubunda periyodik işitme testi yapılması önem taşımaktadır.

Östrojen seviyenizi yüksek tutun
Tiroit hormonları ve östrojen seviyelerinin düşmesi, özellikle kadınlarda menopozla birlikte görülmektedir. Bu da beyin yaşlanması ve Alzheimer’a yatkınlık riskini yükseltir. Özellikle menopoz sonrası hormon replasman tedavilerinin ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Kaynak: http://www.cnnturk.com/saglik/beyninizi-korumak-icin-7-oneri?utm_content=buffer88733&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer&page=1

Siz de yorumunuzu paylaşın: