ALMANYA’ NIN SEYAHAT İKAZININ SEBEBİ SITMA İLACI İMİŞ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

 

Spiegel’ in haberine göre Almanya’ nın Türkiye’ ye seyahat yasağı kaldırmamasının sebeplerinden biri de ülkemizde KOVİD tedavisinde sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokin kullanılması imiş (1, 2). 

Bu ilaç Almanya’ da da bulunmakla ve lupus ve romatoid artrit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmakla beraber KOVİD tedavisi için ruhsatı bulunmuyor.

Hasta sayısının 10 milyonu, hayatını kaybedenlerin 500 bini bulduğu KOVİD hastalığı tedavisinde kullanılmakta olan birçok ilaç var ama henüz hiçbirinin etkinlik ve emniyeti ispatlanmış değil (3).

Başka bir ifade ile KOVİD için tüm dünya tarafından kabul edilen, ruhsat almış bir ilaç yok.

Medyadan edindiğimiz bilgilere göre -ülkemizden KOVİD tedavisi ile ilgili bir yayın yapılmadı- en çok tercih edilen ilaç halk arasında sıtma ilacı adıyla bilinen “hidroksiklorokin”.

Hatta Türkiye hidroksiklorokin ihtiva eden Kinovir isimli ilaç da üretti.

Erken dönemde işe yarıyor

Bilim Kurulu üyelerimizin ilacın erken dönemde verildiğinde çok işe yaradığı sözlerine itimat ederek ve ilaç endüstrisinin ucuz ilaçları karalamak için elinden geleni yapacağını çok iyi bilen biri olarak hidroksiklorokine ben de çok güveniyordum.

Gel gelelim, bugüne kadar yapılan çalışmalarda bu ilacın KOVİD’ i önlemede de tedavi etmede de bir işe yaramadığı sonucuna varıldı (4). 

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), Lancet’ de yayınlanan tartışmalı bir araştırmayı gerekçe göstererek hidroksiklorokin çalışmalarını durduğunu açıkladı ama yayının geri çekilmesi üzerine WHO da bu kararından vazgeçti (12).

Tıbbi fetva kurumu FDA ise klorokin ve hidroksiklorokinin klinik bir araştırma yokluğu veya klinik bir araştırmaya katılım mümkün olmadığında bu ilaçların Strategic National Stockpile’ a bağışlanmasını sağlayan acil kullanım iznini (emergency use authorization=EUA) geri çekmişti.

Gelelim neticeye

Almanya’ nın seyahat ikazını kaldırmamasının sebepleri içinde hidrokiklorokin de var mıdır bilemem ama bu ilaçla ilgili araştırmaları bilim dünyasına sunmamızın zamanı geldi geçiyor.

Biz veriyoruz çok etkili olduğunu görüyoruz” şeklindeki sözlerin kıymet-i harbiyesi yoktur.

Hidroksiklorokin araştırması bir an önce yayınlanmalıdır ki biz de bu ilaç gerçekten etkili midir değil midir anlayalım.

Kaynaklar:

1. https://www.spiegel.de/politik/deutschland/tuerkei-urlaub-trotz-corona-streit-um-reisewarnung-spitzt-sich-zu-a-00000000-0002-0001-0000-000171773528

2. https://www.karar.com/turkiyeye-seyahat-uyarisinin-sebebi-sitma-ilaci-1571610

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/06/09/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/kovid-adi-var-ilaci-asisi-yok/

4. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/06/21/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/sitma-ilaclarindan-umudu-kestim/

Covid-19'a karşı ilk yerli sentez ilaç ruhsatlandırma aşamasına ...

***

Karar gazetesinin haberi:

Türkiye’ nin koronavirüs tedavisinde gösterdiği başarıya karşın, Almanya’ nın sıtma tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin nedeniyle Türkiye’ ye seyahat uyarısını kaldırmadığı iddia edildi.  Spiegel’ in haberine göre Almanya Türkiye’ ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmamakta ısrar ediyor. Spiegel’ in Almanya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Türkiye’ de koronavirüs tedavisinde etken maddesi hidroksiklorokin olan ilaçların kullanılmasının  seyahat uyarısının kaldırılmamasının nedenlerinden biri olduğu öne sürüldü. 

ALMANYA’DA HİDROKSİKLOROKİN’E İZİN YOK

Haberde, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın bu zorunlu tedavi nedeniyle seyahat uyarısının gevşetilemeyeceği görüşünde olduğu belirtildi. Alman tarafının Türkiye’ye seyahat uyarısının kaldırılması için bu tedaviden vazgeçilmesi gerektiği mesajı verdiği ifade edildi. Alman turistlerin Türkiye’de Kovid-19’a yakalanmaları halinde sıtma ilacı ile tedavi edilmeleri ihtimalinin Berlin’de rahatsızlık yarattığına işaret edildi. Türkiye’de hastaneye yatırılan Kovid-19 hastalarına uygulanan tedavide sıtma ilacının etken maddesi hidroksiklorokin kullanılıyor. Bu ilaçların Kovid-19 tedavisindeki etkisi ve hastalar için oluşturduğu riskler tam olarak bilinmediği gerekçesiyle Almanya’da ise hidroksiklorokin kullanılmasına izin verilmiyor.

TEK TEDAVİ YÖNTEMİ DEĞİL

Türkiye Turizm Bakanlığı da iddiaların doğru olup olmadığı konusunda DW Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Türkiye ve Almanya arasındaki görüşmelerde hidroksiklorokin tartışmasının gündeme geldiğini doğrulayan Turizm Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, haberdeki konunun yeni olmadığını, Alman makamları ile yapılan görüşmelerde bu ilacın birkaç hafta önce gündeme geldiğini söyledi. 14 günlük karantina meselesi ile ilgili Robert Koch Enstitüsü’ne bir mektup gönderdiklerini ve bu mektupta tedavi protokollerini ayrıntılı şekilde anlattıklarını da dile getirdi. Alman makamlarına, sıtma ilacının tek tedavi ilacı olmadığını ve ayrıca zaten hastanın izni olmadan herhangi bir ilacın uygulanamayacağını aktardıklarını ifade edildi.

ÇAVUŞOĞLU’NUN BERLİN’E GİDECEK

Almanya’nın seyahat uyarısını bir an evvel kaldırmasını isteyen Türkiye ise girişimlerini sürdürüyor. Bu çerçevede, gelecek hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun başkent Berlin’e gelerek seyahat uyarısının kaldırılmasını sağlamak için temaslarda bulunması bekleniyor.

AVRUPA KAPIYI KAPATTI İNGİLTERE AÇIYOR

Koronavirüs salgını nedeniyle kapılarını kapatan Avrupa Birliği (AB), ilk etapta 14 ülkeye kapılarını açacak. Brüksel’de toplanan AB Büyükelçileri, sınırların hangi ülkelere, hangi koşullarda açılacağı kararlaştırıldı. Buna göre 1 Temmuz’dan itibaren, Avustralya, Kanada, Güney Kore, Japonya, Yeni Zelanda, Ruanda, Tayland, Uruguay, Cezayir, Tunus, Fas, Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan’a açılacak. Vatikan, Saint Marin ve Monaco da AB’ye giriş yapabilecek. ilk aşamada Türkiye listede yer almadı. Financial Times gazetesi ise, İngiltere ile Türkiye’nin seyahat koridoru oluşturma konusunda görüştüklerini ve anlaşmanın yakın olduğunu bildirdi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: