SITMA İLACI KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE ETKİLİ BULUNMADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

USA’ da 368 erkek hasta üzerinde yürütülen çalışmada Başkan Trump tarafından da KOVİD’ de çok etkili diye köpürtülen sıtma ilacının faydasının olmadığı ortaya çıktı.

Hidroksiklorokin verilen hastalarda ölümlerin standart bakım uygulanan hastalara göre daha fazla olduğu görüldü.

NIH ve Virginia Üniversitesi tarafından desteklenen çalışma hakemli bir dergide yayınlanmadı, sadece online olarak bildirildi.

Hidroksiklorokin + standart bakım uygulanan hastaların %28’ inin, hidroksiklorokin + azitromisin verilenlerin %22’ sinin, sadece standart bakım yapılan hastaların ise %11’ inin öldüğü belirlendi.

Hidroksiklorokinin ventilatör tedavisi ihtiyacını azaltmadığı da görüldü.

Coronaviruset - Vil fortsatt bruke malariamedisin - Dagbladet

İlacın yan etkileri takip edilmemiş olmakla beraber araştırmacılar hidroksiklorokinin diğer organlarda hasara yol açmış olabileceğine işaret ediyorlar.

Hidroksiklorokinin ani ölüme kadar gidebilen ritim bozuklukları da dahil olmak üzere potansiyel ciddi aksi tesirleri olduğu biliniyor.

Bu ayın başlarında Brezilya’ da benzer bir ilaç olan klorokin ile yapılmakta olan çalışmanın yüksek doz uygulanan kısmı hastaların dörtte birinde kalp ritim bozuklukları geliştiği için yarıda bırakılmıştı.

Gelelim neticeye

BİR: Hidroksiklorokin KOVİD tedavisinde tek başına veya azitromisin ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi bizde de kullanılıyor.

İKİ: Sadece bu araştırmaya dayanarak bu ilacın faydasız olduğu iddia edilemez.

ÜÇ: Randomize kontrollü çalışmalar olmadan, hidroksiklorokinin etkinliği ve emniyeti hakkında kesin bir kanaate varmak mümkün değildir.

DÖRT: Bu ilaçlar senelerdir sıtma, romatoit artrit, lupus gibi hastalıklarda kullanıyor olmasına rağmen yan etkileri hiç bugünkü kadar gündeme gelmemişti.

***

1. EK (8.5.2020): 811 hasta üzerinde yapılan gözleme dayalı çalışmada hidroksiklorokin tedavisinin anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna varıldı. RCT çalışmalar olmadan herhangi bir ilacın etkinliği ve emniyetini hakkında kesin bir kanaate varmak mümkün değildir. Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2012410?query=RP

***

2. EK (15.5.2020): Hidroksiklorokinin hastanede tedavi gören hafif ve orta derecede KOVİD hastalarında standart bakıma göre virüsün temizlenmesinde üstünlüğü olmadığı, ilaç alanlarda yan etkilerin daha çok görüldüğü ortaya çıktı. Kaynak: https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1849

***

3. EK (21.5.2020): İki yeni araştırmada daha klorokin ve hidroksiklorokininin KOVİD tedavisinde virolojik ve klinik olarak etkisi olmadığı ve hatta zararlı olabileceği gösterildi. Kaynak: https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2018

***

4. EK (22.5.2020): Lupus tedavisi kapsamında 19 senedir hidroksiklorokin kullanan kadının KOVİD’ e yakalandığı tespit edildi. Böylece, korunmak için Başkan Trump’ un da içtiği ilacın tedavide işe yaramaması gibi önlemede de faydası olmayabileceğine dair bir örnek ortaya çıkmış oldu. Hastalığın ağırlığı hakkında bir bilgi olmamakla beraber hastanın hayatta kalmış olması da ayrıca dikkate değer.

Kaynak: https://indyturk.com/node/183616/d%C3%BCnya/trump%C4%B1n-%C3%B6nerdi%C4%9Fi-s%C4%B1tma-ilac%C4%B1n%C4%B1-19-y%C4%B1ld%C4%B1r-kullanan-kad%C4%B1n-koronavir%C3%BCse-yakaland%C4%B1#.XseUTNIOroI.twitter

***

5. EK (22.5.2020): 96 bin kişi üzerinde yapılan kontrol grubu olmayan geniş kapsamlı çalışmada klorokin ve hidroksiklorokinin tek başına veya makrolid bir antibiyotikle kullanılmasının bir faydası olmadığı ortaya çıktı. Her bir tedavi rejiminin hastanede ölüm riski ve aritmi sıklığını artırdığı belirlendi. Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31180-6/fulltext

6. EK (27.5.2020): KOVİD tedavisi için yapılan çalışmaların metot bakımından eksiklikleri bir yana bunların güvenilirliği de sorunlu. Patenti olmayan ilaçlara gereken değer verilmediği, yeni ilaçların “parlatılmaya” çalışıldığını hissediyorum. WHO’ nun güvenlik gerekçesiyle bu ilaçla yapılan çalışmaları durduğunu bildirmesini bu bakımdan değerlendirmekte fayda var.  ilaçlar hakkında kesin hüküm ancak RCT çalışmalara göre verilebilir, diğer metotlarla yapılanların inandırıcılığı fazla değildir. Kaynak: https://www.bbc.com/news/health-52799120

Kaynaklar:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16.20065920v1.full.pdf

https://apnews.com/a5077c7227b8eb8b0dc23423c0bbe2b2

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Aydın dedi ki:

    Bu ilaç çok ucuz olduğu için tıpkı yüksek doz C vitamini ve ozon tedavisi gibi karalanmaya çalışılıyor olabilir, dikkat

  2. Cemşit dedi ki:

    Kelle paça dışında etkili ilaç çıkmıycak sanki

  3. Güntekin Aksoy dedi ki:

    Millet o kadar stok yaptı Trump efendi acaip reklamnı yaptı eee noldu dağ fare doğurdu…

  4. Veysi dedi ki:

    İlaç şirketlerinin aşırı para hırsı yüzünden tüm dünyada tıbba güven ciddi biçimde sarsıldı. Bunun için de hangi dergide yayınlanırsa yayınlansın km yaparsa yapsın tüm araştırmalara ihtiyatla yaklaşmak gerekiyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: