SITMA İLACI ÖNLEYİCİ OLARAK DA İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hidroksiklorokinin tedavideki etkinliği ve emniyetini gösteren hiçbir araştırmanın olmaması yanında ilacın “önleyiciliğinin” de bulunmadığını ortaya koyan bir araştırma yayınlandı.

New England Journal of Medicine’ deki araştırma KOVİD teşhisi konmuş olan bir kişiyle aynı evde yaşayan veya herhangi koruyucu bir tedbir almadan KOVİD’ li hastalarla yakın temasları olan sağlık çalışanları üzerinde yapıldı.

Toplam 821 kişinin bir kısmına hastayla temastan sonraki 4 gün içinde rastgele hidroksiklorokin bir kısmına ise plasebo olarak folat 5 gün süreyle verildi.

Hidroksiklorokin verilenlerin yüzde 12’ sinde folat verilenlerin ise yüzde 14’ ünde KOVİD geliştiği tespit edildi ama her iki grup arasında istatistiki bakımdan anlamlı bir fark bulunmadı.

İlacın, ilave olarak çinko ve C vitamini alanlarda da ırk, meslek, yaş ve altta yatan hastalıklara göre alt gruplarda da KOVİD’ i önleyici tesiri olmadığı tespit edildi.

Hidroksiklorokin alanların yüzde 40 kadarında bulantı, mide ağrısı ve ishâl gibi yan tesirler görüldü ama kalp ritim bozukluğu veya ölümlere rastlanmadı.

Araştırma, bilimsel metotların altın standardı olan “randomize kontrollü” usulle yapılmış olmakla beraber hastaların bir doktor tarafından görülmeden internet üzerinden yapılması, beş hastadan birinin ilaçları tam doz olarak kullanmamış ve dar kapsamlı olması yönleriyle tenkit ediliyor.

WHO: 74 Negara Lakukan Riset Bersama Temukan Obat Covid-19 ...

Sıtma ilacı KOVİD’ de neden kullanılıyor?

Hidroksiklorikin aslında sıtma tedavisi için onaylanan bir ilaç olmakla beraber senelerdir romatoid artrit, lupus gibi oto-immün hastalıklar için de kullanılıyor.

Hücre kültürlerinde yapılan araştırmalarda ilacın virüsün hücrelere girmesini engelleyebileceği gösterildiği için KOVİD’ de de faydalı olabileceği gerekçesiyle veriliyor ancak laboratuarda elde edilen sonuçlar insanlar için her zaman geçerli olmayabiliyor.

Çin ve Fransa’ dan bu ilacın tek başına veya azitromisin isimli antibiyotikle verilmesinin faydalı olduğunu gösteren çalışmalar var ama bunlar dar kapsamlı ve uygun ve yeterli kontrol grubu olmayan çalışmalar.

Bu ilaç oto-immün hastalıklarda immün sistemi baskılayıcı etkilerinden dolayı kullanılıyor. Bu etkinin bazı KOVİD hastalarında görülen sitokin fırtınası için faydalı olabileceği düşünülmekle beraber böyle bir etki de bugüne kadar gösterilmiş değil.

Bu ilacın en önemli aksi tesiri QT mesafesinin uzamasına bunun da ciddi ritim bozukluklarına sebep olması. Ayrıca retina, karaciğer, böbrekler için de risk yaratabiliyor.

Hidroksiklorokinin ölümcül de olabilen yan etkilerinin bugünlerde çok gündemde olması, ilacın çok “yaygın“, “yüksek dozlarda” ve tıpkı onun gibi QT mesafesini uzatıcı etkisi olan “azitromisin” isimli antibiyotikle beraber kullanılmasına bağlanabilir.

Bununla beraber kaç kişinin bu ilaçları kullandığı ve kaçında bu ciddi yan etkilerin görüldüğüne dair elimizde net bir istatistiki bilgi olmadığından kesin bir hükme varmak mümkün olmuyor.

Gelelim neticeye

Sahada çalışan doktorların ifadelerine göre hidroksiklorokin bizde de yaygın olarak kullanılıyor, özellikle enfeksiyonun erken safhasında veriliyor, yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm oranlarında bariz azalma sağlıyor.

Ne var ki bu ilacın etkinli ve emniyetli olduğunu gösteren güvenilir hiçbir bilimsel makale olmadığı için bu bilgilerin ne kadar doğru olduğunu bilmek de mümkün olmuyor.

Gece yarılarına kadar ekran ekran dolaşan bilim adamlarının erken verildiğinde yoğun bakım ihtiyacı ve ölümlerde azalma sağladığını “söyledikleri” ilaçla ilgili iddialarını ispatlayan “bilimsel yayınlarını” heyecanla bekliyoruz.

Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2016638

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Dr. Murat dedi ki:

    Çok haklısın hocam bu iş biz faydasını görüyoruz demekle olmaz. Yayınlarsın verilerini okur değerlendiririz. Yoksa herkes çıkar kendine göre bizz şöyle yapıyoruz böyle yapıyoruz faydasını görüyoruz diye sallar durur.

  2. Server dedi ki:

    Dün de yeni bir makale yayımlandı ve onda da bu ilacın faydasının olmadığı sonucu çıkıyor. Ben bu işten bir şey anlamadım. Lütfen faydası var diyenlerin makalelerini görelim. Bahsettiğim makaleyi bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

    https://www.cell.com/med/fulltext/S2666-6340(20)30006-4

  3. Meral Yaşar dedi ki:

    Kovid-19 ile ilgili binlerce yayın yapıldı bizden tık yok

  4. Şenay dedi ki:

    Tv’de dinledim sadece kalpte ritm bozukluğuna neden olduğu söylendi sanırım yan etki

  5. Muttalip Aslan dedi ki:

    İş zaten baştan saçma sıtma ilacının koronavirüslere iyi gelmesi nasıl mümkün olabilir ikisi bambaşka hasttalıklar

Siz de yorumunuzu paylaşın: