KETO DİYET HAVALELERİ BAĞIRSAK BAKTERİLERİ ÜZERİNDEN ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Keto diyet, günümüzdeki gibi moda olmadan önce epilepsisi (sara hastalığı) olanlarda havale nöbetlerini tedavi etmek için kullanılırdı ama bunun hangi yolla etkili olduğu bilinmiyordu.

Farelerde yapılan deneylerde keto diyetin bağırsak bakterilerini değiştirdiği ve farelerin bağırsak bakterileri ortadan kaldırıldığında diyetin havaleleri önlemediği belirlendi.

Keto diyeti uygulanan farelerde yüksek miktarlarda bulunan bakterilerin başka farelere nakledilmesinin de keto diyete gerek kalmadan havaleleri önleyebildiği gösterildi.

Kısaca keto diyet olarak bilinen ketojenik diyet yağdan zengin, karbonhidrattan fakir bir diyettir ve 1920’ lerden beri epilepsi tedavisinde kullanılmaktadır.

Bugün erişkinlerdeki epilepsi ilaçlarla kontrol altına alınırken, çeşitli ilaçlara cevap vermeyen çocuklarda hala tavsiye edilmektedir.

Keto diyette, vücut enerji kaynağı olarak karbonhidratlar yerine yağları kullanır ve enerji olarak kullanılan keton cisimler ortaya çıkar.

Araştırmada keto diyet uygulanan farelerin bağırsaklarında 4 gün sonra önemli değişiklikler olduğu ve havalelerin de azaldığı görüldü.

Steril bir ortamda beslenen veya antibiyotiklerle bağırsak bakterileri ortadan kaldırılan farelerde keto diyetin havaleleri önlemediğinin belirlenmesi, diyetin etkili olabilmesinin ancak bağırsak bakterilerinin varlığında mümkün olduğunu gösteriyor.

Keto diyetten sonra Akkermansia muciniphila ve Parabacteroides türü bakterilerin arttığı belirlendi.

Bu bakteriler non-keto diyetle beslenen farelere nakledildiğinde de havale önleyici etkinin görüldüğü tespit edildi.

Gelelim neticeye

Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz: Bağırsak bakterilerinin her olayda rolü olduğu bir kere daha anlaşılıyor.

Kaynak: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)30520-8

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Oya dedi ki:

    Bu taş devri diyeti mi oluyor

  2. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    Hocam siz ketoyu özelde epilepsi için uygulandığını belirtmiş olsanız da FOTOJENİK pardon KETOJENİK diyetin zayıflama amaçlı uygulandığı da görülüyor.

    Metabolik yapımızın altını üstüne getirerek sağlığımızı tehdit eden keto diyetten özel uygulamala alanları hariç genelimizin uzak durması gerekiyor.

    Ülkemize özgü yerel ürünleri ve lezzetleri öneren, sağlıklı karbonhidrat, protein, yağlardan oluşan KARATAY BESLENME VE YAŞAM TARZI ve de sizin dediğiniz gibi ADAM GİBİ BESLENME sağlığımız için en doğru çözüm…

    Profesör Karatay’ın tüm söylediklerinin özeti bir cümlede saklı : Sağlığımız en büyük tehdidi ŞEKER ve İNSÜLİN YÜKSEKLİĞİ.

    Bu temel ikiliyi yükseltmeyecek bir beslenme tarzı yaşamımızda sağlığımıza yön verecektir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: