BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FAST FOOD’ A HASTALIK YAPAN MİKROP MUAMELESİ YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Trans yağlar ve şekerden zengin liften fakir Batı tarzı diyetle beslenen farelerin bağışıklık sisteminin, hastalık yapan bakterilerle oluşan enfeksiyonlardakine benzer tepkiler verdiği tespit edildi.

Bu başka bir ifade ile bağışıklık sisteminin fast food türü yiyecekleri hastalık yapan tehlikeli bir mikrop olarak algıladıkları anlamına geliyor.

Bonn Üniversitesi uzmanlarınca gerçekleştirilen araştırmada sağlıksız yiyeceklerle beslenen farelerin kanlarında granülosit ve monosit adı verilen bağışıklık hücrelerinin sayısında beklenmedik bir artış olduğu görüldü.

FAST FOOD BACTERİA ile ilgili görsel sonucu

Genomik araştırmalarda kemik iliğinde bağışıklık hücrelerinin öncülerinde hücre çoğalması ve olgunlaşmasıyla alakalı birçok genin aktive olduğu belirlendi.

Bu sonuçlar, Batı tarzı diyetin sistemik bir enflamasyonun gelişmesine yol açtığını, bunun da başta obezite, diyabet, damar sertliği ve kanserler olmak üzere kronik enflamatuar hastalıklara zemin hazırladığını düşündürüyor.

Araştırma, Batı tarzı diyetin bağışıklık sistemini uzun vadede enflamasyonu tetikleyen diğer etkenlere karşı da aşırı duyarlı hale getirdiğini de gösteriyor.

Farelere tekrar sağlıklı diyet verilmesiyle akut enflamasyon gerilemekle beraber bağışıklık sistemi hücrelerinin ve bunların öncülerindeki genetik değişiklikler devam ediyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırma ile trans yağlar, işlenmiş un ve şeker ve katkı maddelerinden zengin yiyecek ve içeceklerin kronik enflamatuar hastalıklara davetiye çıkarıldığı gösterilmiş oluyor.

Siz de fast food gıdalara bağışıklık sisteminiz gibi davranın, şiddetle tepki gösterin.

Sağlıklı yaşamak isteyenleri “adam gibi beslenmeye” davet ediyorum.

tıptan uzak sağlıklı hayat ile ilgili görsel sonucu

Kaynak: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0092867417314939

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ozan Akkaya dedi ki:

    Değerli Ahmet bey, obezite ev diyabete karşı olan mücadelenizi takdirle karşılıyorum. Esas bunun ilgilenmesi gerekenlerden çıt çıkmamasını ise çok manidar buluyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: