DERİDE BULUNAN MANTARLARIN İLTİHABİ BAĞIRSAK HASTALIKLARINDA DA ROLÜ VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Son senelerde bağırsaklarda bulunan mantarlar da incelenmeye başlandı ve kısa zamanda bunların sağlığımıza olan etkileriyle ilgili çok önemli bilgiler elde edildi.

Bu mantarlardan biri Malassezia (M.). Bu mantar bebek dünyaya geldikten kısa süre sonra deriye ve kıl köklerine yerleşiyor.

Yağlı cilt ve saçlı deride oluşan kepeklerden bu mantarlar sorumlu tutuluyor.

Yeni bir araştırmada, bir tür iltihabi bağırsak hastalığı olan Crohn hastalarının bağırsaklarında yüksek miktarlarda M. restrica türü mantarların yerleştiği ve özel bir genetik varyasyona sahip olan hastalarda daha yüksek miktarların bulunduğu tespit edildi.

Researchers discovered dandruff-linked fungus resides in many people's guts, but doesn't cause a reaction in most (left). Some people, however, suffer inflammation from it (right)

Bu genetik varyasyon, bağışıklık sistemi hücrelerinin M. restrica’ ya cevap olarak oluşturduğu sitokinlerin boşaltılmasını artırıyor.

Farelerde yapılan deneylerde bu mantarların farelerin bağırsaklarına yerleştirilmeleriyle Crohn hastalığındakine benzer bir bağırsak iltihabı geliştiği tespit edildi.

Daha önce de antifungal yani mantarları öldüren ilaçların iltihabi bağırsak hastalığının belirtilerinin azalmasını sağladığı ortaya konmuştu.

M. ile Crohn hastalığı arasındaki bu ilişki ispatlanırsa, iltihabi bağırsak hastalıklarının antifungal ilaçlarla tedavisi mümkün olabilecek.

Crohn hastalığında TNF inhibitörleri adı verilen anti-enflamatuar ilaçlar kullanılıyor ama bunlar hastaların ancak yüzde 60 kadarında etkili oluyor, üstelik de bu çok pahalı bir tedavi, senelik maliyet 40 bin doları bulabiliyor.

Astım da bu mantarlardan etkileniyor

Farelerde yapılan deneylerde bağırsak mantarlarının bileşiminin değiştirilmesinin astım belirtilerini artmasına yol açtığı belirlenmişti.

Prostat kanseri ve mantar enfeksiyonları arasında bir ilişkiyi gösteren araştırmalar da var.

M. ile kronik ve ağrılı bir mesane iltihabı olan interstisyel sistit arasındaki münasebet de mercek altında.

Gelelim neticeye

Sağlıklı yaşamada bağırsak mikrobiyotasının ne kadar önemli olduğunu gösteren çalışmalara her gün bir yenisi ilave oluyor.

Bakterilerle, virüslerle, mantarlarla karşılıklı menfaate dayanan ortak bir hayatımız var ve bu hassas dengenin bozulması birçok hastalığa zemin hazırlıyor.

Bağırsaklarımıza gözümüz gibi bakmamız şart.

Kaynak: https://www.cell.com/cell-host-microbe/pdfExtended/S1931-3128(19)30045-9

Siz de yorumunuzu paylaşın: