HAVUÇ KOLON KANSERİNİN İLACI MI OLUYOR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Vücutta A vitamininden türetilen “retinoik asidin” kolon kanserini önleyebileceği ortaya çıktı.

Araştırmada kolon kanseri olan farelerin bağırsaklarında retinoik asit seviyelerinin düşük olduğu ve bunun seviyesini artırmanın kanserin ilerlemesini yavaşlattığı tespit edildi.

Araştırma, bakteriler veya muhtelif bakteri ürünlerinin bağırsaklarda yoğun bir enflamasyona sebep olduğunu ve bunun da retinoik asit metabolizmasını etkilediğini gösteriyor.

Bağırsaklarındaki retinoik asidi parçalayan proteinlerin yüksek olduğu kolon kanserli hastalarda kanserin daha hızlı seyrettiği biliniyor.

Araştırma nasıl yapıldı?

Farelerin bir grubuna bağırsaklarda enflamasyona yol açan bir grubuna ise buna ek olarak kanseri uyaran kimyasallar verildi.

Her iki kimyasal verilen farelerde 10 hafta içinde tümör gelişirken ilk gruptakilerde sadece enflamasyon gelişti, kanser görülmedi.

Retinoik asit seviyelerinin kanser gelişen farelerin bağırsaklarında sadece enflamasyon gelişen farelere göre çok az olduğu belirlendi.

İleri incelemelerde kanserli hayvanların bağırsaklarında retinoik asit sentez eden proteinin az olduğu ama retinoik asidi parçalayan proteinin ise 4 misli fazla olduğu ortaya çıktı.

Daha sonra retinoik asit seviyelerini artırmanın kanseri nasıl etkilediği incelendi.

Bağırsak dokusundaki retinoik asit seviyesi hayvana retinoik asit verilerek veya retinoik asidi parçalayan protein bloke edilerek artırıldığında tümör yükünün ileri derecede azaldığı, retinoik asit aktivitesi baskılandığında ise tümör yükünün arttığı tespit edildi.

Araştırmanın diğer kısmında ise ülseratif kolit veya ülseratif kolitle beraber kolon kanseri olan hastaların bağırsak örneklerinde sentez ve parçalayıcı proteinler incelendi.

İnsanlarda da farelerde olduğu gibi kanserli dokuda parçalayıcı proteinlerin yüksek ve sentezleyici proteinlerin ise düşük olduğu görüldü.

Parçalayıcı protein miktarı ile hastaların hayatta kalma süreleri arasında ters bir ilişki bulundu.

Araştırmaya göre retinoik asit CD8 T hücrelerini aktive ederek kanser hücrelerinin gelişimini önlüyor veya yavaşlatıyor.

Farelerde retinoik asidin azalması bağırsak dokusunda CD8 T hücrelerinin sayısının ve aktivasyonun da azalmasına yol açıyor ve böylece tümör yükü artıyor.

Gelelim neticeye

BİR: Birçok kanser türünde kronik enflamasyon çok önemli bir risk faktörüdür.

Kolon kanseri de enflamasyonla ve ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıklarıyla ilişkilidir.

İKİ: Kolon kanseri oluşumunda retinoik asidin azalmasının da rolü vardır ve bu azalmada hangi bakterilerin etkisinin olduğunun anlaşılması hastalığın önlenmesi ve tedavisinde işe yarayabilir.

ÜÇ: Bu araştırmaya bakarak kolon kanserinden korunmak için ne avuç avuç A vitamini almaya ne de çuval çuval havuç yemeye kalkmayın.

Vitaminlerle sağlıklı bir hayat olmaz, kanserden ve tüm diğer hastalıklardan korunmanın yolu adam gibi beslenmekten geçer!

Kaynak: http://www.cell.com/immunity/pdf/S1074-7613(16)30332-6.pdf

Siz de yorumunuzu paylaşın: