KOVİD GEÇİREN HASTADA LENFOMA BULGULARI GERİLEDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

KOVİD geçiren bir hastada Hodgkin lenfomasına ait bulguların ileri derecede gerilediği bildirildi (1).

Bu durum, KOVİD enfeksiyonunun anti-tümör immun cevapları tetiklemesiyle izah ediliyor. Pandemi döneminde başta grip olmak üzere üst solunum yolları enfeksiyonlarının da yok denecek kadar az görülmesinin sebebi de virüse karşı gelişen bağışıklık cevabıdır.

61 yaşında EBV + Hodgkin lenfoma teşhisi olan erkek hasta KOVİD pnömonisi teşhisi konup hastanede tedavi edildikten 4 ay sonra lenfoma bulgularının ileri derecede gerilediği tespit edildi.

Bu durum, KOVİD enfeksiyonunun anti-tümör immun cevapları tetiklemesiyle izah ediliyor.

Varsayılan etki mekanizmaları olarak patojene özgü T hücrelerinin tümör antijenleri ile çapraz reaktivitesi ve enfeksiyona cevap olarak üretilen enflamatuar sitokinlerin tabii öldürücü hücre aktivasyonunu düşünülüyor.

Gelelim neticeye

Koronavirüse karşı gelişen bağışıklık cevabı lenfoma gibi bir hastalığın gerilemesine yol açtığı gibi başka enfeksiyonların gelişmesine de engel olabilir.

Pandemi döneminde başta grip olmak üzere üst solunum yolları enfeksiyonlarının yok denecek kadar az görülmesinin sebebi de budur.

Kaynaklar:

1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjh.17116

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/10/25/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/nezle-kovidi-hafifletebilir-kovid-gribi-azaltabilir/

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/11/04/yazilar/tip-yazilari/enfeksiyonlar/bu-sene-grip-ve-soguk-alginligi-cok-az-olacak-insallah/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. İdil dedi ki:

    Allah allah hayret ettim bir yaşıma daha girdim

Siz de yorumunuzu paylaşın: