HPV AŞISI HAKKINDA CEVAP BEKLEDİĞİM SORULAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
gardasil

Size önce SİNSİ SİNSİ YAPILAN BİR HPV AŞISI REKLAMI! reklâmı başlıklı yazıma bir okuyucumdan gelen e-postayı sunmak istiyorum:

’’Hocam, bana Cerrahpaşa’ dan bir hoca rahim ağzı kanseri aşısını önerdi ve mutlaka vurdurmak gerektiğini söyledi, ben de vuruldum ilk dozunu. İkinci dozunda hamile kaldım ve çocuğa hiçbir yan etkisi olmadığını söyledi ve hamileyken de vurdu ve bebek 11. haftada anne karnında öldü. Bunun aşıyla ilgisi var mı sizce, aşının 3. dozunu vurulmasam olur mu?’’

Benim bu soruya cevap vermem hiçbir şekilde mümkün değil, çünkü ben onkolog veya jinekolog değilim, göğüs hastalıkları uzmanıyım. HPV aşısı uzmanlık alanımın konuları içinde yer almıyor.

Bana böyle bir sorunun gelmiş olmasının sebebi, HPV aşısı hakkında yazdığım yazılar. Halk sağlığına duyarlı bir hekim olarak HPV aşısının medyada ‘açıkça reklâmının yapıldığı’ ve tüm genç kızların –hatta oğlanların da- aşı olmaya teşvik edildikleri makale, haber ve röportajlar üzerine bu konudaki endişelerimi dile getiren birçok yazı yazdım. Çünkü HPV aşısı ile ilgili yazılıp söylenenleri temel tıp bilgilerimle değerlendirip akıl ve mantık süzgecinden geçirdiğimde cevabımı bulamadığım pek çok soru ortaya çıkıyor.

Belki bir ilgili cevap verir umuduyla bu sorularımı tekrarlamak istiyorum:

BİR: HPV aşısına rahim ağzı kanseri aşısı adı verilmesi doğru mudur yoksa bu bir pazarlama taktiği midir?

İKİ: HPV aşısının rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100 koruyucu olduğunu söylemek doğru mudur?  Ayrıca, yüzde 100 koruyucu olan bir aşı olması mümkün müdür?

ÜÇ: HPV aşısı belirli virüslere karşı enfeksiyonu önleyebilir ama on yıldan daha kısa bir zamandan beri kullanılan bu aşıların tüm rahim ağzı kanserlerini ve bunlara bağlı ölümleri önlediğini söylemek bu aşamada mümkün müdür?

DÖRT: Aşının koruyuculuk süresinin 5-6 seneden fazla olduğunu gösteren bir araştırma olmadığına göre aşının ömür boyu koruyucu olduğunu söylemek mümkün müdür?

BEŞ: HPV aşısı olanların aşı olmayan hanımlar gibi düzenli smear testi yaptırmaya devam etmeleri gerekli midir?

ALTI: HPV aşısının diğer HPV’ lere karşı tabii bağışıklığı azaltıp azaltmayacağı, kanser yaptığı bilinen diğer 13 HPV’ nin kansere yol açma etkilerinin artıp artmayacağı konusunda bir bilgi var mıdır?

YEDİ: Aşının yan etkileri ne ölçüde bilinmektedir? HPV aşısından sonra bir iki hafta içinde ölen genç kızlar için ne diyeceksiniz? HPV aşısının genotoksik ve karsinojenik etkileri var mıdır?

SEKİZ: Eldeki verilere göre HPV aşısının maliyet etkinliği nedir?

DOKUZ: Türkiye’ de HPV aşısının fiyatının 250 liradan 130 liraya indirilmesinin sebebi nedir?

ON: Siz kızınıza HPV aşısı yaptırmayı doğru buluyor musunuz? Okuyucumun sorusuna cevabınız nedir?

Gelelim neticeye
Tüm onkolog ve jinekologlardan cevap bekliyorum ve bunların hepsini yayınlacağım.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Yavuz Eryılmaz dedi ki:

    Bildiğim kadarıyla, HPV’nin değişik tipleri var. Bu aşı hangisine karşı etkili orasını kim bilebilir. Kaldı ki viruslar her an karakter değiştirmeye çok müsaittirler. Öyle sanıldığı gibi basit olsa AIDS aşısı bu güne kadar çoktan piyasaya verilirdi. Konunun uzmanı değilim ama, bu kadar tanıtımın altından sanırım reklam ve para öne çıkıyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: