AKCİĞER KANSERİ TESTİ GELİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bilim insanlarının bir kısmı “eften püften” işlerle oyalanmaya devam ediyor.

Bunların “İngiliz” türünden olanları artık kaç aydır veya kaç senedir çalışıyorlar bilemiyorum ama akciğer kanserine yakalanma riskini ölçen bir test geliştirmişler ve bununla akciğer kanserini %80 doğrulukla tespit etmeyi başarmışlar.

Vallahi de billahi de bravo!

Abesle iştigal diye buna derim.

Akciğer kanseri riskini belirlemek için kızıl ötesine, kızıl berisine, hücreye, DNA’ ya, laboratuvara, teknolojiye gerek yok ki.

İnsanların “parmaklarına bakarak” akciğer kanseri riskini %90 doğrulukla tahmin etmek mümkün.

Kanser riski “ilk çekilen nefesle” başlıyor!

Kraliçe’ nin paralarının abuk subuk araştırmalara harcanmasını kınıyorum.

***

Hürriyet gazetesinin haberi:

İngiltere’deki University College London’dan bilim insanları sigara bağımlılarının akciğer kanserine yakalanma riskini ölçen yeni bir test geliştirdiklerini açıkladı.

Uzmanlar akciğer kanserine yakalanma riski taşıyan kişilerin ağız ve burunlarından alınan hücre örneklerinin kızılötesi ışınlara sağlıklı insanlardan alınan örneklerden daha farklı tepki gösterdiğini keşfettiklerini belirtti ve bu keşif sayesinde geliştirilen basit ve ucuz testin gelecekte binlerce hayat kurtaracağını umduklarını söyledi.

Testi yarısına akciğer kanseri teşhisi konulmuş 76 sigara tiryakisi üzerinde deneyen bilim insanları, hangi deneklerin kanser olduğunu %80 doğruluk payı ile tespit etmeyi başardıklarını açıkladı.

Testin doktor muayenelerinde hatta eczanelerde kolaylıkla uygulanabileceğini ve hastalara hiç bir rahatsızlık vermeyeceğini belirten araştırmacılar bu test sayesinde bir çok akciğer kanseri vakasına hiç olmadığı kadar erken teşhis konulabileceğini söyledi.

Uzmanlar bu testin henüz sağlıklı olmasına rağmen yüksek oranda akciğer kanseri riski taşıyan kişilerin de uyarılıp önleyici tedavilere yönlendirilmesini mümkün kılacağını belirtti.

Araştırma ile ilgili detaylar British Thoracic Society’nin Londra’daki kongresinde açıklandı.

Testlerin ne zaman kullanıma gireceği ile ilgili bir tahminde bulunulmadı.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/avrupa/27707166.asp

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Hakan Erol dedi ki:

    Hocam babama Bt testle akcıger kanseri teshısı konuldu 5.5cm capında sol lopta bobreklere de metastaz yapmıs 4 evre oldugunu soyledı doktor 3 veya 6 ay dedi akcıgerden parca alınıp turunu belirleyelim diyor kemoterapı ısın tedavisi zararlı oldugunu faydasız oldugunu biliyorum sizce ne gıbı yol izlemeliyim cevap lutfen

Siz de yorumunuzu paylaşın: