ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞI TAKVİMİ NASIL OLMALIDIR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Prof. Dr. Alişan Yıldıran’ ın yazısı:

Muhterem hocam,

Millet ve memleketimizin âlî menfaatlerini çok yakından ilgilendiren bu son derece mühim konuyu özetlemeniz çok iyi oldu, elinize sağlık.

Konuyu gündeme getiren fakirin yazılarına sütunlarınızda yer vermek lütfunda bulunmuş olduğunuz için şükranlarımı arz ediyor ancak hemen, bu yazınızda refere etmediğiniz için sitemlerimi de iletiyorum.

Bu minval üzere izninizle bazı tespitlerde bulunmak istiyorum;

1. Derhal millî bir aşı bilim kurulu ihdas edilmelidir (1, 2).

2. Derhal öncelik difteri, tetanoz ve kuduz aşısı üretimine verilmek üzere millî aşı üretimi ve çocukluk çağı aşı takviminde bunların kullanılması ve ithalatın durdurulması temin edilmelidir (3, 4).

3.
a. Çocukluk çağı aşı takvimi iki yaştan sonraya çekilmeli (5).
b. Suçiçeği, oral polio, boğmaca, pnömokok, hepatit A hemofilus B aşıları takvimden çıkarılmalı,
c. Çoklu aşı preparatları yerine tekli olanları tercih edilmeli (karma aşılar ve KKK),
d. Tavsiye niteliğinde uygulamaya geçilmeli,
e. Kan ürünlerinde olduğu gibi aşı takip ve kayıt sistemi oluşturulmalı (geçen sene kurulduğunu okuduğumu hatırlıyorum fakat internette sistemi bulamadım), yani aşı yapılan her çocuğa hangi aşı preparatının yapıldığı, kimin yaptığı resmî kayıtlara geçilmeli
f. Bütün hekimlerin kullanabileceği etkin bir web tabanlı aşı yan etki takip sistemi kurulmalı,
g. Aşı yan etki takip sistemine bilhassa febril konvülziyon, ITP, HSP, nefrotik sendrom, inek sütü alerjisi, Wheezy infant (hani sizin İstanbul bronşiti tesmiye ettiğiniz, çocuk doktorlarının bir türlü teşhis koyup da tedavi edemediği meşum hastalık), diğer alerjiler bilhassa belirtilmelidir.

4. Çocukluk çağı aşı takvimi oluşturulurken başka ülkelerin, bilhassa fevkalade sorunlu bir sağlık sistemi olan ABD gibi ülkelerin aşı takvimlerinin kopyalanması değil, İngiltere ve Japonya’da olduğu gibi ilmî kriterlere uygun makul bir takvim belirlenmelidir (6).

5. Son derece şüpheli MMR aşısı yerine coğrafyamızı ilgilendiren tekli kızamık suşu ihtiva eden preparatlar hazırlanmalı (7).

6. WHO, UNICEF gibi muhataralı kuruluşların son derece güvenilmez verileri (ülkemizde kızamıktan ölümün %1 olduğunu hangi araştırma ile tespit etmiş, hiçbir yerde bulamadım) (8) değil kendi kuruluşlarımızın güncel epidemiyolojik verilerini dikkate almalıyız, böyle çalışmalar yapılmış ise güncellenmeli, yapılmamış ise derhal yapılmasını sağlanmalıdır.

7. Gündeme gelen hukukî vakaların Sağlık Bakanlığı değil de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın açtığı davalar olduğunu görüyoruz (9). İlgili bakanlıkları aslî görevlerine çekilmeye, engizisyonculuk oynamaktan vazgeçmeye davet ediyorum.

Kaynaklar

(1) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/23/misafir-yazar/sihirli-degnek-asi-efsanesi/
(2) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/05/04/etibba-diyor-ki/derhal-milli-bir-asi-bilim-kurulu-ihdas-edilmelidir/
(3) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/05/22/misafir-yazar/asilar-yuzde-yuz-etkili-ve-guvenli-degildir-2/
(4) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/05/04/etibba-diyor-ki/derhal-milli-bir-asi-bilim-kurulu-ihdas-edilmelidir/
(5) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/21/misafir-yazar/yeni-dogan-bebegin-tek-ihtiyaci-anne-sutudur-asi-degil/
(6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15297064
(7) http://www.memurlar.net/haber/484489/
(8) http://www.unicef.org/turkey/ir/_ec11.html
(9) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/21/bir-tavsiye/ikiz-bebeklerine-asi-yaptirmayan-savcinin-hukuk-zaferi/ (ikinci yorumuma bkz).

Siz de yorumunuzu paylaşın: