ÖLÜM SEBEBİ GÜVERCİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Milliyet gazetesinde “Ölüm nedeni güvercin” başlıklı haber bir Agatha Christie romanından esintiler taşıyor. 

İki kız kardeşin ölüm sebeplerini ortaya çıkardığını iddia eden İtalyan polisinin açıklaması beni tatmin etmedi, polisin cevaplaması gereken bazı sorular var.

Önce haberi okuyalım:

İtalya’ nın Brianza kentinde yaşayan 62 ve 58 yaşındaki iki kız kardeş geçen hafta fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tüm müdahaleye rağmen kadınlardan büyüğü kurtarılamayarak hayatını kaybetti, diğeri hala tedavi altında.

Doktorlar kadının kanında zehirli talyum maddesi tespit etti. Ancak polis kadınların evinde herhangi bir talyum kalıntısına rastlamadı. Soruşturmayı derinleştiren polis iki kız kardeşin tatil için gittikleri çiftlik evinin çatısında geniş bir güvercin sürüsünün yaşadığını belirledi.

Yapılan incelemede güvercin dışkısında doğal yollarla bulunan talyum maddesinin buharlaşıp alt kata sızdığı ve bu şekilde yaşlı kadınları ölümcül derecede zehirlediği anlaşıldı.”

Talyum zehirlenmesi

Akut talyum zehirlenmesi, gastroenterolojik, nörolojik ve dermatolojik belirtilere sebep olurken kronik zehirlenmelerde nörolojik belirtiler tabloya hâkimdir ve talyum maruziyeti ortadan kalkmış olsa bile ilerleyici özelliktedir.

Akut tablolarda 3-4 saat içinde bulantı, kusma, ishal veya kabızlık ile beraber karın ağrısı ortaya çıkar. Kusmuk ve dışkı bazen kanlı da olabilir.

Nörolojik belirtiler ise 2-5 gün sonra belirmeye başlayan ağrılı, hızla ilerleyen periferik nöropati şeklindedir ve en sık doktora başvurma sebebidir. Alt uzuvların tutulduğu kas zafiyeti, ataksi, tremor, baş ağrısı ve felç de olabilir.

Anksiyete, şuur bulanıklığı, deliryum, halüsinasyonlar gibi çeşitli ruhsal belirtiler de birçok hastada vardır.

Bazı kişilerde şaşılık, renk algısında bozulma ve görmede azalmaya rastlanabilir.

İlk deri belirtileri spesifik değildir veavuç içi veya ayak tabanı derisinin soyulması ve yüzde sivilceler şeklinde şeklindedir. 2-3 hafta içinde başlayan saç dökülmesi kısa zamanda kelliğe kadar ilerler. Zehirlenmeden 1 ay sonra tırnaklarda enine beyaz çizgiler (Mees çizgileri) tipiktir.

Bazı hastalarda taşikardi ve hipertansiyon görülür, taşikardi tablonun ağırlığına işaret eder.

thallium intoxication ile ilgili görsel sonucu

Talyum nedir?

Saf talyum yer kabuğunda eser miktarda bulunan mavimsi-beyaz bir ağır metaldir, saf haldeyken kokusu ve tadı yoktur.

Çeşitli elektronik aletlerde, optik lenslerde, yarı iletken materyallerde, taklit mücevherlerde ve eser miktarlarda da kalp fonksiyonları ve tümörlerinin teşhisinde kullanılır.

Gelelim neticeye

İtalyan polisine birkaç sorum var:

BİR: Güvercinler talyum solunmasına dirençli midir? Dirençli değillerse kuşların da telef olması gerekmez miydi?

İKİ: Çiftlik evinde iki kız kardeşin kaldığı yerde daha önce kimse kalmıyor muydu? Kalan varsa onlar neden zehirlenmedi? O evde bulunanların kanında da talyum araştırıldı mı?

ÜÇ: Bu iki kadının ölümlerinin en çok kimin işine yarayacağı sorusunun cevabı araştırıldı mı?

Araştırmayı biraz daha derinleştirmekte fayda var.

Kaynak: http://emedicine.medscape.com/article/821465-clinical?src=refgatesrc1

Yazı için henüz yorum yapılmamış.

  1. Emel dedi ki:

    Eee hocam, bi tek polisiyeye el atmamıştın o da tamam oldu.

Siz de yorumunuzu paylaşın: