ASTIM ATAKLARINDA ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNİN YERİ YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Astım krizi sebebiyle hastaneye yatırılan hastalarda akciğer enfeksiyonu olmadığı halde gereksiz yere antibiyotik kullanıldığı ve bunun bir faydası olmadığı gibi hem hastanede kalma süresini uzattığı hem de diyareye sebep olduğu bildirildi.

Kılavuzlar da astım ataklarında bir akciğer enfeksiyonu için kuvvetli delil (ateş, iltihaplı balgam ve pnömoni) olmadan rutin antibiyotik kullanımını tavsiye etmiyor.

ASTMA ANTİBİOTİCS ile ilgili görsel sonucu

 

Astım ataklarının çoğunda özellikle de çocuklarda virüslerin rolü vardır ve bunlar için antibiyotik vermenin bir manası yoktur.

Piyojen bakteriler değil ama atipik bakteriler astım ataklarına sebep olabilirler ki bu durumda seçilmesi gereken makrolid grubu antibiyotikler olmalıdır.

Penisilin, sefalosporin, kinolon grubu antibiyotikler pnömoni, sinüzit gibi bakterilerin etken olduğu komplikasyonlarda kullanılmalıdır.

Gelelim neticeye

Hastaneye yatan hastalara neredeyse rutin olarak antibiyotik tedavi başlanmasının ne kadar gereksiz hatta zararlı olabileceği bir kere daha gösterilmiş oluyor.

Kaynak: https://www.managedhealthcareconnect.com/content/inappropriate-antibiotic-use-asthma-flare-common-and-costly-no-apparent-benefit

Siz de yorumunuzu paylaşın: