MİLLET NE DEMEK?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısı Prof. Dr. Alişan Yıldıran’ ın yazısı:

Türk Dil Kurumu (kurum ne demekse? Soba kurumu mu?) sözlüğüne göre ‘Millet’ aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, DUYGU, ülkü ve gelenek, görenek birliği olan insan topluluğu olarak tarif edilmiş.

Linkdeki yazıya naçizane yorumumda dile getirdiğim gibi ‘Yaşlı adamcağız ölmüş, ağlayanı yok’ (1). Benim hatırladığım kadarı ile ki pek yaşlı da değilim üstelik, insanlar bu tür olaylarda benzer duygu ve düşüncelere sahip olurlardı, yani millet (arabçadaki anlamı ümmet, din birliği olan kişiler) olmanın vasfına sahip idiler. En azından adamcağızın ölmesine üzülürlerdi.

Olayda, doktor ünvanına sahip kişinin açıklamasına (2) bakınca yazdığım yazıdaki ana fikri yani ‘Maarif’in ehemmiyetini tekrar hatırlatmak ihtiyacı hissetdim, belki yetkililer duyar. Buradan beyaz kod değil kırmızı alarm veriyorum, bırakın doktor yetişdirmeyi insan bile yetiştiremiyorsunuz ve yüce Allah’ın bu millete verdiği hasletler gitdikçe yok oluyor.

Sebebi ne mi? Maarif ile ne alakası var? Buyrun Millî Eğitim müfettişi tesbiti yapmış, bu çocuklar düşünmeyi bilmediği gibi hayatı sadece EĞLENMEK zannediyor; ‘duygusuz nesil tehlikesi’ (3, 4). Bu yazıyı kaleme almamın sebebi de bu yazı ve gündemdeki sorun idi.

Büyüklerimiz bize insanoğlunun ‘madde’ ve mânâ’ olmak üzere iki kanadı olduğunu, iki kanat da sağlam olmadıkça uçmanın mümkün olmadığını öğretmişlerdi. Bugünki eğitim ve aile terbiyesi maalesef çocukların gençlerin sadece iyi bir meslek sahibi olması, çok para kazanması vs ile ilgileniyor, hamuru toprak olan çocuklarının ruhunu eğitmeye, sabır, merhamet gibi mânevî değerlerini gelişdirmeyi akıl bile edemiyorlar. Görebildiğim kadarı ile kızamıkdan, çocuk felcinden ödü patlayan annelerin bu konudaki şuursuzluğu inanılmaz derecede.

Müfettişin yazısını okuduktan sonra beyaz kod veren kişiyi ve yaşlı adamı tekrar düşünün, iki tarafdan da empati yapmaya çalışın sonra da, istikbalde bizi nelerin beklediğini düşünün.

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/07/25/yazilar/elestirel-yazilar/doktorlar/saglikta-siddetin-saglik-calisanlari-kadar-halkin-kendi-meselesidir/

2. https://www.memurlar.net/haber/765955/beyaz-kod-veren-doktor-ilk-kez-konustu.html

3. http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/1040649/Duygusuz_nesil_tehlikesi….html

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/07/31/bir-tavsiye/duygusuz-nesil-tehlikesine-dair/

Siz de yorumunuzu paylaşın: