SOĞANIN ÖYLE FAYDALARI VAR Kİ…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Soğan, mutfağımızdaki en vazgeçilmez besinlerden birisidir. Ayrıca bünyesinde barındırdığı kükürt, lif, B ve C vitamini açısından oldukça zengin besin kaynağıdır. Peki neredeyse her türlü hastalığa şifa olan soğanın faydaları nelerdir?

Soğan, allium ailesinden olan bir sebze ve ot cinsidir. Frenk soğanı, sarımsak, taze soğan ve pırasa bu ailenin diğer üyeleridir. Allium sebzeleri yüzyıllardır yalnızca karakteristik özelliklerinden dolayı değil; aynı zamanda eşsiz aromaları ve tıbbi faydaları nedeniyle ekilmektedir. Soğanın, herkes tarafından ne kadar sağlıklı olduğu bilinir ve bu yüzden mutfaklardan eksik olmaz. Soğan, hastalıklara yakalanmama noktasında ciddi katkılarda bulunur ve hastalık durumunda iyileşme sürecini hızlandırır.

Soğan özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir. Soğan kükürt, lif, B ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bunun dışında faydalı diğer besin kaynaklarını da içermektedir, demir ve tiamin bunlara örnektir. İçerdiği asitler özellikle bağırsak ve mide enfeksiyonlarına karşı etkilidir. İşte soğanın faydaları….

– Kolesterolün dengelenmesini sağlayarak inme, felç ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

– Kan şekerinin dengeli bir seviyede tutulmasını sağlar ve olası yan etkilerinin vereceği hasarları azaltır.

– Sindirim sistemi için çok faydalıdır, bağırsaklardaki iltihapları temizler ve içerdiği lifler sayesinde mide sağlığını korur.

– Cilt sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır, hücrelerin yenilenmesi ve hastalıklara karşı direncini arttırır.

– Kemik sağlığı içinde önemli bir besin kaynağıdır. Yaşlılıktan kaynaklanan kemik hastalıklarına karşı iskeleti korur.

– Cilt ve deri üzerinde meydana gelen yanık ve diğer hastalıklarda uygulanabilir.

– Antibiyotik özelliğinden dolayı genel anlamda bünyeyi temizleme özelliği vardır. Serbest radikallere karşı çok etkilidir.

SOĞANIN FAYDALARI NELERDİR?

– Ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Ağızda çiğnenerek yenildiğinde ağız içerisinde bulunan bakterileri öldürür.

– Antibiyotik, antiseptik, antimikrobiyal, antibakteriyel özellikleri ile hastalık ve enfeksiyonlardan uzak durmanıza yardımcı olur.

– Yüksek ateş , grip, öksürük ve alerjilere iyi gelir. Soğan suyu ve balı karıştırarak bu tarz hastalıklarla kolaylıkla baş edebilirsiniz.

– Küçük bir parça soğan koklamak burundaki kanamayı yavaşlatır ve durdurur.

– Her gün 1 soğan yemek uykusuzluğa ve kabuslara iyi gelir. Bu da sizin güzel bir uyku çekmenize yardımcı olur.

– Eğer sindirim sisteminizle ilgili probleminiz var ise soğan tüketmek, sindirim sisteminizi ve bağırsaklarınızı rahatlatacaktır.

Enfeksiyon hastalıklarına faydalıdır: Soğanın en önemli özelliğinden bir tanesi enfeksiyon hastalıklarına ve serbest radikallere karşı çok etkili olmasıdır. Özellikle sindirim sisteminde bağırsak ve mide gibi organlarda meydana gelen enfeksiyon sorunlarına karşı çok etkilidir. Gazın giderilmesine yardımcı olur. Başta kanser olmak üzere birçok hastalığının nedeni olan serbest radikallerin vücuttan kolayca atılmasını sağlar. Bunun yanında sindirim sistemini diğer hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır..

Kaynak: https://www.ahaber.com.tr/saglik/2018/08/28/soganin-faydalari-nelerdir

***

EK 1 (16.10.2022): The idea is that the sulfur in onion juice helps hair regrowth. There’s not much research on this, but  a small study tested it in people with alopecia areata, which causes patchy hair loss. Half put onion juice on their scalp twice a day; the rest used tap water. After 2 weeks, 74% of the onion juice group had regrown some hair, compared with 13% of tap water users. If you try it, you might want to add something that masks the smell. 

Kaynaklar:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319515#does-onion-juice-work-for-hair-regrowth

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1346-8138.2002.tb00277.x

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Güngör Uslu dedi ki:

    Soğanname…
    **
    Sofrada soğan var her derde şifâ,
    Doğrarken âh eyler gözden yaş gelir,
    Kaç organ kendince buluyor sefâ,
    Uslu yemeğe kat leziz aş gelir.
    **
    A.Güngör Uslu +905424230056
    10:39 15.04.2023 Samsun

Siz de yorumunuzu paylaşın: