KOLESTEROL HAPLARI ALS RİSKİNİ DE ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Drug Safety’ de yayınlanan araştırmada kolesterol ilaçlarının (statinler) kısaca ALS adıyla bilinen hastalığın riskini ileri derecede artırdığı ortaya çıktı.

Araştırmada, tüm statin sınıfı ilaçların risk oranı (reporting odds ratio=ROR) artırdıkları ama lovastatin gibi lipofilik olanlarda riskin 107 gibi çok yüksek değerlere ulaştığı tespit edildi.

ROR simvastatin için 23, atorvastatin için 17 ve rosuvastatin için de 9 olarak bulundu.

Araştırmacılar, statin ve ALS arasında endişe verici bir ilişki olduğunu ve bunun başka araştırmalarla da doğrulanması gerektiğini bildiriyorlar.

ROR’ un 6’ dan yüksek olması sebep-sonuç ilişkisi ihtimalini artırıyor.

als DİSEASE ile ilgili görsel sonucu

ALS nedir?

Lou Gehring hastalığı adıyla da bilinen ALS, kas kuvvetinin giderek azaldığı, geriye dönüşü olmayan bir sinir sistemi hastalığıdır.

Dilde ve vücutta kas seğirmeleri, bacak veya kollarda zayıflık, konuşma değişiklikleriyle başlayan hastalıkta omurilikte ve beyinde istemli kasları kontrol eden sinir hücreleri zamanla fonksiyonlarını tamamen kaybederler.

Hareket etme, konuşma, yutma ve nefes alma mümkün olmaz. Herhangi bir tedavisi olmayan hastalık ölümle sonlanır.

Fizikçi Stephan Hawking, Vehbi Koç’ un kızı Suna Kıraç ve Galatasaray’ lı futbolcular Sedat Balkanlı ve İlyas Tüfekçi ALS hastalığı olan tanınmış kişilerden bazılarıdır.

als DİSEASE ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Kedi veya köpek beslemenin, Akdeniz Diyetinin, her gün bir elma yemenin, bir bardak nar suyu içmenin bile kalp damar hastalıkları riskini kolesterol ilaçları kadar azalttığı biliniyor.

Kalp krizi ve felç geçirmemiş, sapsağlam insanlara sağlıklı yaşama tavsiyelerini benimsetmek yerine kolesterol ilacı yazmanın ne kadar ciddi ve geriye dönüşü olmayan riskleri olduğunu anlamayanlar da anlar inşallah.

Tıbbın temel prensibinin “Önce zarar verme” olduğunu unutmayalım!

Kaynaklar:

1.https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40264-017-0620-4

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/12/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/kalp-krizi-ve-olumleri-ilacsiz-onlemenin-alti-kolay-yolu/

Siz de yorumunuzu paylaşın: