TIBBIN YENİ HASTALIKLARI: AŞIRI TETKİK VE AŞIRI TEDAVİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek  var!

***

JAMA’ da yayınlanan araştırmaya göre testler gereğinden fazla kullanılıyor, sık gereksiz tedaviler yapılıyor ve bu gereksiz hizmetler hastaya zarar verebiliyor.

Etki faktörü yüksek olan muteber tıp dergilerinde 2018 senesinde yayınlanan makalelerden 839’ unun tıbbın aşırı kullanımı ile ilgili olduğu belirlendi.

Prokalsitonin ölçümlerinin alt solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarda antibiyotik kullanma süresini etkilemediği (4.2’ ye karşı 4.3), MR ve bilgisayarlı tomografi incelemelerinin yüzde 22 ve yüzde 38’ inde insidentalomalar (tesadüfi tümör=tesadüfoma) olduğu, evre 4 kanserden ölen hastaların yüzde 9’ unda mamografi taramalarına devam edildiği, riski düşük olanlarda akciğer kanseri taramalarının zarar verebileceği tespit edildi.

Acil kliniklerde antibiyotiklerin gereğinden fazla yazıldığı (tüm muayenelerin yüzde 39’ u) ve belirtisi olmayan hipotiroide tedavinin klinik bir faydasının olmadığı ortaya çıktı.

Kansere bağlı olmayan ağrılarda opioid kullanımının anlamlı bir fayda sağlamadığı, yoğun bakım hastalarında ülser önleyici tedavinin işe yaramadığı (ölüm oranı pantoprazol ile %31.1 plasebo ile %30.4) ve oksijen seviyeleri normal olan hastalara oksijen vermenin ölüm oranlarını etkilemediği görüldü.

Gelelim neticeye

Aşırı tetkik, aşırı teşhis ve aşırı tedavinin her geçen gün arttığı kanaatindeyim, bunların bir faydası olmadığı gibi bazılarına zarar vermeleri de mümkündür.

İnsanları gereksiz bir hastalık stresine sokmak, iş yükünün gereksiz yere artması ve getirdiği ekonomik kayıplar da önemlidir.

Aşırı testler, aşırı teşhis ve aşırı tedavi tıp müfredatına bir an evvel alınmalıdır.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2749762

***

EK 1 (8.12.2022): Sağlık hizmetlerinde aşırı kullanımı ve israfı azaltmak, küresel olarak sağlık sistemleri için yüksek kaliteli bakım sağlamanın önemli bir parçasıdır.

Reducing overuse and waste in healthcare has been identified as an essential part of providing high quality care for health systems globally.1 Unnecessary tests, treatments, and procedures can have serious implications for individual patients, healthcare systems, and the planet. Individuals can be directly harmed through, for example, diagnostic and testing cascades that can cause side effects and lead to substantial anxiety for patients, caregivers, and families. Unnecessary medication can lead to drug interactions, and overprescribing is a driver of public health crises such as antimicrobial resistance2 and the prescription opioid abuse epidemic.3

At the health systems level, overuse or unnecessary tests, treatments, and procedures wastes finite resources and diverts services, treatments, and effort away from those most in need of care. Overuse is not confined to high income countries; it is increasingly well documented even in low and middle income settings.4 Minimising overuse and waste in lower income settings can help direct scarce resources towards evidence based practices in areas of greatest need.4

Waste in healthcare also contributes to the climate crisis, harming people and the planet through the multiple adverse effects of climate change such as air pollution, microplastics in water sources, and an increase in vectorborne diseases.56789 Healthcare is a resource intensive industry that generates a substantial proportion of global carbon emissions, alongside tons of material waste from single use plastics.10 Strategies to reduce healthcare emissions include reducing the estimated 30% of all care that is overused and unnecessary.11

Kaynak:  https://doi.org/10.1136/bmj.o2787

Makale: Reducing harm from overuse of healthcare

***

EK 2 (9.7.2023): FERHAT ARSLAN “Bak aşağıda ne diyorum? Bu makale mi ? Değil. Sitasyon alan bir şey mi? O da değil. Profesörlük dosyasına konur mu? Yok canım daha neler, altı üstü 2,3 cümle! Efendiler hanımefendiler ama buz gibi gerçeklerdir. Bakın şimdi yapılan çok önemli bir çalışmada hastaların kullandığı ilaçların %68 i yakın takip gerektiren, % 25 i öldürücü niteliğe sahip bir etkileşim içeriyor. Nerede bu çalışma? Alın impact puanı en yüksek dergide. E peki benim sözümün hükmü var mı? Okuyana, dinleyene, uygulayana var. 

Alın makale bilgisi acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.33

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1678074507808972801?s=20

K: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21803

Makale: Clinicians need to stay current with polypharmacy concerns

“Şimdi acar bir kaç hekim bana atarlanacak ama durum yıllardır böyledir. Bu yüzden klinik eczacılık geliştirilmeye çalışılıyor. Ama bizde istenen seviyede değil. Sadece ilaç etkileşimleri ve polifarmasi günümüz sağlık sorunlarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır.”

“Size bir site ismi vereceğim. Kullandığınız ilaçların içindeki etken maddeleri bu sitedeki kutuya tek tek gireceksiniz. Sonra tuşa basacak ve çıktı alacaksınız. Bunu Dr nuza göstereceksiniz. Dr bunu yapamaz çünkü 10 dk da 5 dk da hiç birşey yapamaz.”

reference.medscape.com/drug-interacti Site burada.

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1458512840936001544?s=20

***

EK 3 (9.7.2023): FERHAT ARSLAN “nature.com/articles/s4159 Yaşlılarınızı çok ilaçtan koruyun. Lütfen. Gereksiz hastane yatış larında da”

Makale: Polypharmacy, hospitalization, and mortality risk: a nationwide cohort study

K: https://www.nature.com/articles/s41598-020-75888-8

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1458513822361300993?s=20

***

EK 4 (10.7.2023): Can I have blood tests to check everything is alright?

Kaynak: https://www.bmj.com/content/382/bmj-2023-075728

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Fatma Yıldız dedi ki:

    İyi de efendim insanlar tetkik edilmek tıbbın modern tekniklerinden faydalanmak istiyorlar., ne var bunda? Bırakınız herkesin bir tomografisi olsun, MR’ sız bir Türk vatandaşı kalmasın, kızların çeyizlerine konsun bunlar.

  2. Pelin dedi ki:

    İnsanlar araştırılmaktan memnunlar mutlular. Burnum akıyor diye gidiyorsun tomografi yapılıyor yapılmazsa olay oluyor. Bir çuval dolusu da ilaç ister iç ister içme

Siz de yorumunuzu paylaşın: