KORONA VİRÜSÜ ALIP BELİRTİ GÖSTERMEYENLER DE VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip corona virüs şu ana dek 120’den fazla ülke ve bölgeye yayıldı. Corona virüs dünya genelinde 126 bini aşkın kişiye bulaşırken 4 bin 700’den fazla kişi hayatını kaybetti. “Türkiye’deki ikinci corona virüs vakası” açıklamasını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptı. Koca, vakayı, “İlk hastamızın, tanı konur konulmaz takibe alınan çevresinden” ifadesiyle duyurdu.

Corona virüse dair son gelişmeler ve doğru bilinen yanlışları Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Korkut Ulucan canlı yayında anlattı.

corona world ile ilgili görsel sonucu

“PANİK YAPACAK BİR ENFEKSİYON HASTALIĞI DEĞİLDİR”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: “Toplumda bu hastalığı hafif geçiren dolayısıyla hastaneye gitme ihtiyacı duymayan ve hatta içlerinde anlamadan virüse bağışıklık geliştirenler vardır. Çünkü benzer bir olayı biz 2009’da domuz gribi salgınında da görmüştük. Salgın ilk çıktığı zaman ölüm oranlarında %15’li rakamlar veriliyordu ve bu rakamlar yalnızca hastane yatışları ve oradaki ölümleri kapsıyordu ama kısa bir süre içinde olayın sadece hastaneye başvurulanlarla sınırlı olmadığını anlaşılmıştı.” ifadesinde bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu: “Elimizde 120 bin vaka var ve bunların 80 bini Çin’den gelen bilgilerdir. Bu bilgiler bize 9 yaşın altındaki çocuklarda ölüm olmadığı ve 12 yaşın altındakilerin hafif geçirdiğini gösterdi. Bu çok rahatlatıcı bir durumdur. 50 yaşın altında ölüm ise 0,002, 80 yaşın üzerinde ise %14’e çıkıyor. Bu bağlamda bu veriler yüksek ve panik yapacak bir enfeksiyon hastalığı değildir.” dedi.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Korkut Ulucan: “Toplumlarda bazı genetik farklılıklar vardır ama bu farklılıklar bu virüsün toplum ve cinsiyet seçme gibi bir tarafının olması için daha çok erkendir. Olayın üzerinden zaman geçmesi gerekir şu an için durum çok yenidir ve hipotezin tartışılması durumunda değiliz.” şeklinde ifade etti.

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: