GÜNDE YARIM YUMURTA BİLE ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Çin’ liler tarafından yapılan araştırmada yarım yumurta yemenin ölüm riskini yüzde 7 tam yumurta yemenin ise yüzde 14 artırdığı tespit edilmiş (1).

Ölümlerin çoğu da kalp-damar hastalıkları ve kanserlere bağlı imiş.

Üstelik yumurtanın haşlama mı rafadan mı çırpılmış mı ya da omlet şeklinde mi olduğunun da hiçbir ehemmiyeti yokmuş.

Araştırmacılar bunun yumurtada bulunan yağ ve kolesterolle alâkalı olacağını düşünüyor ve hiç değilse yumurtanın sarısının yenmemesini veya başka gıdaların tercih edilmesini tavsiye ediyorlar.

Çünkü yumurta yerine eşdeğer miktarda kuruyemiş veya baklagiller kullanmak ölüm oranlarını üçte bir oranında azaltıyormuş.

Araştırmayı yapan Çin’ liler olmakla beraber araştırmanın USA’ da 6 eyaletten 521 bin katılımcı üzerinde yapıldığının altını çizmek isterim.

Çin’ lilerin Çin’ de 500 bin kişi üzerinde yaptıkları bir çalışmada günde bir yumurta yiyenlerde kalp damar hastalığı ve felç risklerinin hiç yemeyenlere göre diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak daha az olduğu tespit edilmişti (2).

Beslenme araştırmaları hatalarla doludur, asla güvenilemez

Beslenme araştırmalarının aslında insanların binlerce senedir afiyetle yiyip içtiklerini kötülemek, hazır gıdalara ise methiyeler düzmek için yapılan, hatalarla dolu ve asla güvenilmemesi gereken çalışmalar olduğunu defalarca yazdım (3).

Bu araştırma (!) da bunlardan biri!

Bu tür gözleme dayalı çalışmalardan bir sebep-sonuç ilişkisi (causality) çıkarmak zaten mümkün değildir; sadece bir birliktelik (association) ortaya konabilir.

Ayrıca, bu, mükemmel çalışmalardan yapılan önyargısız bir çalışma olmuş olsa bile istatistiki olarak belirlenen rölatif riskler çok düşüktür, değer vermeye değmez.

Bu çalışmayı, modern tıp biliminin nasıl abuk sabuk çalışmalarla zaman geçirdiğini, bunlardan nasıl ipe sapa gelmez neticeler çıkarıldığını, insanların nasıl kandırıldıklarını, nasıl algı operasyonları çekildiğini göstermesi bakımından da çok değerli buluyorum.

Gelelim neticeye

Her gün “bayıla bayıla” en az bir bazen de 2 yumurta yiyen biri olarak yaptığım hesaba göre benim 30 sene evvel ölmüş olmam gerekiyor.

Kaynaklar:

1. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003508

2. https://heart.bmj.com/content/104/21/1756

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2019/03/17/yazilar/tip-yazilari/beslenme/yumurta-meftunlari-icin-cok-kotu-bir-haber/

Daily Mail’ in haberi: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9241937/Eating-just-half-egg-day-increases-risk-DEATH-7.html?ito=social-twitter_mailonline

***

EK 1 (11.3.2021): YUMURTANIZI KEYİFLE YEMEYE DEVAM EDİN Diyetteki kolesterol azalırsa karaciğer daha fazla kolesterol yapmaya başlar. Diyetteki kolesterolün kalp-damar hastalıkları gelişiminde rolü olduğu gösteren delil bulunamamıştır. Kaynak: https://twitter.com/lowcarbGP/status/1369934536365248513?s=20

***

EK 2 (22.3.2023): Amerikan Kalp Derneği: “Diyetteki kolesterol ile kalp-damar hastalığı riski arasında bir bağlantı bulmadığından, gıdalardan kolesterol alımına ilişkin sayısal bir tavsiye olamaz”.

Kaynaklar:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327329.php#1

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000743

***

EK 3 (20.3.2024): Kolesterol emilimine cevap olarak ince bağırsaklardan salgılanan ve karaciğerde kolesterol sentezini baskılayarak kan kolesterol seviyesini düşüren yeni bir hormon keşfedildi. Kolesin (cholesin) adı verilen hormon hiperkolesterolemi (kolesterol yüksekliği) ve ateroskleroz (damar setliği) tedavisinde umut vaat ediyor.

Kaynak: https://www.cell.com/cell/abstract/S0092-8674(24)00226-5

Makale: A gut-derived hormone regulates cholesterol metabolism

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Şencan dedi ki:

    Bunlar yumurta kafalılar.

  2. İsmail dedi ki:

    Sn. Hocam harika bir analiz olmuş. Bildiğim kadarıyla Çinliler hamilelik döneminde kadınlara günde 2,3 ten fazla yumurta tavsiye ediyorlar.
    Dediğiniz gibi amaç hazır gıda tüketimini teşvik etmek.
    Yermiyiz? Tabi ki yemeyiz.
    Mottoya devam ADAM gibi beslenmek.
    Çok seviliyorsunuz.
    Kaleminize sağlık.

    Selamlar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: