TAKSAM TESİRİ YOK, TAKMASAM POLİS RAZI DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Açık havada maske takmanın çok özel durumlar dışında pratik olarak hiçbir faydasının olmadığını hatta zararlı bile olabileceğini salgının ta başından beri dile getiriyorum:

31 Mart 2020: Birçok ülkede açık havada da maske takılması tavsiyesi hatta mecburiyeti olmakla beraber yakın bir temas olmadığı müddetçe açık havada maske takmanın faydası olabileceğine ihtimal vermiyorum (1).

19 Haziran 2020: Şu sıcak ve nemli yaz günlerinde açık ortamlarda fiziki mesafeye dikkat edildikten sonra maske takmanın faydası değil zararı vardır (2).

26 Haziran 2020: Açık havada hele de şu sıcak ve rutubetli havalarda maske takmanın bir mantığı yoktur (3).

3 Şubat 2021: Kapalı mekânlarda adabına uygun olarak maske takılmasının faydalı olabileceğini salgının ta ilk günlerinden beri tavsiye ediyor ve uyguluyorum da ama bu tavsiyem açık havada geçerli değil (4).

Koronavirüs ve sebep olduğu hastalık hakkında hemen hiçbir şey bilmediğimiz salgının ilk günleri olsa hadi neyse denebilir ama Bilim Kurulu’ nun açık havada maske takılmasını hâlâ mecburi tutmasına bir anlam veremiyorum.

Belki sesimi duyan olur diye şaka ile karışık defalarca yazdım ve söyledim:

“Dr. Ahmet Rasim Bey açık havada maske takılmasının faydası olmadığını savunurken kanunlara uymayı vazife sayan “Vatandaş Ahmet Efendi” olarak açık havada da maske takıyor.”

Duyan olmadı!

Resim

Açık havada maske takmak saçmalıktır

Almanya’ da aerosol fiziğin Baba’ sı olarak tanınan Dr. Gerhard Scheuch benim gibi kibarlık falan taslamadan olaya damardan girmiş: “Açık havada maske takmak saçmalıktır”! (5).

Çin Halk Cumhuriyeti’nde 7 bin 234 vaka üzerinde yapılan bir incelemede koronavirüsün sadece 1 vaka dış ortamda bulaştığının, geri kalan tüm hastaların virüse kapalı ortamlarda yakalandığının belirlenmesi de açık havada maske takmanın faydasız olduğunu gösteriyor (6).

Taksam tesiri yok, takmasam polis razı değil

Polis, kendisine verilen vazife icabı açık havada maskesiz dolaşanlara “gereğini” yapıyor.

İçlerinde durumdan vazife çıkaranların sayısı hiç de az değil.

Kimi zaman kibarca ikaz edenler de var ama içlerinde arabasını tek başına kullananlara veya kendi araçlarında baş başa seyahat eden evlerinde aynı yatağı paylaşan karı kocalara müsamaha göstermeyenler de çıkabiliyor, basıyor cezayı.

Allah’ tan Ziya Paşa’ nın “Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir/Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir” sözünü benimseyenlerin sayısı fazla değil (7, 8).

Bir uçta da telsizden anons yaparak, maske takmayan 2 trafik polisi hakkında gerekli yasal işlemin yapılmasını isteyen polis müdürleri de var (9).

Oysa Yargıtay 19. Ceza Dairesi’ nin polisin maske takmayanlar hakkında idari para cezası kesemeyeceği ancak tutanakla valiliğe bildirebileceği şeklinde bir kararı var.

Kararda, cezai işlem uygulanan cadde ve ana arterlerde tıpkı radar levhası gibi maske takılması için uyarı levha ve afişleri asılması gerektiği kaydediliyor (10).

Gelelim neticeye

Açık havada maske takmanın pratik olarak bir faydası yoktur.

Normalleşme adımlarının atılmaya başladığı şu günlerde “açık havada maske takılması mecburiyetine” son verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Vatandaş da rahatlasın polis de!

Kaynaklar:

1.  https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/03/31/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/topluma-giren-herkes-maske-takmalidir/

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/06/19/etibba-diyor-ki/acik-ortamlarda-maske-takmanin-yarari-yoktur/

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/06/24/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/maske-takmanin-10-kaidesi/

4. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/02/03/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/acik-havada-maske-takmanin-faydasi-yok/

5. https://merkurist.de/mainz/dr-gerhard-scheuch-aerosol-experte-maske-im-freien-ist-unsinn_mMk

6. https://toraks.org.tr/site/news/10195

7. https://www.hurriyet.com.tr/video/esenyurtta-maske-takmadigi-icin-ceza-yiyen-kadin-polisle-tartisti-41555364

8. https://www.haberturk.com/video/haber/izle/kadikoyde-maske-takmayan-kadina-mudahalesi-tepki-ceken-2-polise-uzaklastirma/691510

9. https://www.hurriyet.com.tr/gundem/maske-takmayan-polislere-ceza-kesildi-41643089

10. https://www.indyturk.com/node/286936/haber/yarg%C4%B1tay-polis-maske-takmad%C4%B1n-diye-ceza-kesemez

***

EK 1 (28.2.2021): Yeni, tamamen çılgın korona gözetleme çılgınlığı! Bir polis devriye aracı bisiklet süren genci kovalıyor. Motosikletli polisler koşu yapanları durdurup suçlu muamelesi yapıyor.  Polis helikopterleri yayaları yüksek performanslı kameralarla izliyor. Kaynak: https://www.bild.de/regional/hamburg/hamburg-aktuell/kommentar-der-neue-corona-ueberwachungs-irrsinn-75565418.bild.html

***

EK 2 (1.3.2021): ÇOK SİNİR BOZUCU HAREKETLER BUNLAR – Eşiyle motosikletle giden bir vatandaşı çeviriyor polis. “Hani sosyal mesafe” falan diyerek… – İki dakika nefes almak için maskesini çıkarmış bir vatandaş, İstiklal Caddesi’nde kıstırılıyor polis tarafından. “Maskenizi niye çıkardınız” diyerek. – Dağ başında koyun otlatan teyzeye bile “Evine dön, salgın var” diye çıkışıyor jandarmalarımız. Bütün bu manzaralarla… Parti kongrelerinde yaşanan manzaraları… Yan yana koyan vatandaşlarımız ise… “Oynatmaya az kaldı/Doktorum nerede” şarkısını söylüyor. Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/etikcibasi-beni-fena-yakalamis-41751738

***

EK 3 (6.4.2021): Her 1000 vakadan sadece bir tanesinin açık havada bulaştığı bildirildi. Health Protection Surveillance Centre (HPSC)’ a göre İrlanda’ da bu senenin mart ayına kadar tespit edilen 232.164 vakadan sadece 262’ sinin açık havada bulaştığı bildirildi. Çin’ e yapılan bir araştırmada da 1245 vaka içinde sadece 3 kişiye açık havada virüs bulaştığı ve bunların maskesiz olarak sohbet ettikleri bildirilmişti. Kaliforniya Üniversitesi’ nin beş küresel bulaşma çalışmasını değerlendirdiği çalışma da, kapalı bir ortamda koronavirüs alma şansının dış mekândan 19 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Kaynakhttps://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/outdoor-transmission-accounts-for-0-1-of-state-s-covid-19-cases-1.4529036

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Fuzûlî dedi ki:

    Söylediğinizin tesîri olmaz mı hiç ya Hoca Ahmed Rasim?!

    Biraz evvel, muhterem Reis kısıtlamaların kaldırılmasına dair açıklama yaparken, sesinden epeyce fırça atdığı anlaşılıyordu 🙂

Siz de yorumunuzu paylaşın: