TIP TARİHİNDE UTANÇLA YERİNİ ALACAK YANLIŞLIKLAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Dr. Bülent Polat pandemide yapılan yanlışları çok güzel özetlemiş.

Bilim insanlar tarafından yapılır, dolayısıyla hatalara açıktır. Bilimin temel özelliklerinden biri de yanlışlanabilir olmasıdır. Bunlara diyecek sözümüz yok çünkü bilim bu şekilde ilerliyor, elde olmadan yapılan hatalarından ders çıkararak gelişiyor. 

Oysa bu tivit dizisinde bildirilen yanlışlar bilinçli olarak temel bilgilerin görmezden gelinmesiyle hatta bir kısmı da göz göre göre, utanmadan  çarpıtılmasıyla yapılmıştır.

Vahim olan da budur!

Daha da vahim olan tüm bu yanlışlar ülkenin ekonomisini, tarımını, turizmini, hayvancılığını, ticaretini, eğitimini, sosyal hayatını çökertmek, bitirmek için yapılmıştır.

Bütün bunlar bilime olan itimadı yerle yeksan etmiştir ve tekrar tesis edilmesi de mümkün değildir.

Pandemi ile ilgili diğer temel yanlışlar için: https://ahmetrasimkucukusta.com/2022/03/09/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/buyuk-pandemi-yanlislari/

***

Dr. Bülent Polat’ ın tivit dizisi:

Yaklaşık 2,5 yılın ardından pandeminin sonlanmasıyla geriye dönüp baktığımızda bilim adına yapılan yanlışlıkların ne kadar büyük zararlar verdiğini görüyoruz.

Tıp tarihinde utançla yerini alacak yanlışlıklar.

Pek çoğu arasından şu 5 tanesi özellikle bilinmeli.

BİR: 1–Doğal bağışıklığın yetersiz görülmesi, önemsenmemesi.

Oysa hastalığı geçirmekle kazanılan doğal bağışıklık, virüsün tüm proteinlerine karşı hem hücresel hem de humoral savunma mekanizmalarını harekete geçirerek etkin koruma sağlar.

Aşılar için bu kadim bilgi ihmal edildi.

İKİ: Asemptomatik kişilerin kuvvetli virüs yayıcısı olduğu iddiası.

Oysa biliyoruz ki salgınların asıl sorumlusu ve yayıcısı semptomatik, yani hastalık belirtileri gösterenlerdir. Hastalık semptomları olmayanların bulaştırıcılığı çok azdır, nadirdir.

Burada tıbbın temel bilgilerinden biri olan “enfekte vaka” ve “enfeksiyon hastası” ayrımı maalesef yok sayılmıştır. Enfekte vaka: Virüs bulaşmış ama hasta değil, asemptomatik. Enfeksiyon hastası: Virüs bulaşmış ve hastalık var. Tedavi hasta olana yönelik olmalıdır.

ÜÇ: Aşısızların varyant üretimine neden olacakları, bir varyant fabrikası gibi çalışıp aşılıları öldüreceği iddiası.

Bağışıklık biliminden haberi olmayanların inanacakları bir saçmalıktı. Ayrıca aşının koruyuculuğunu yok sayacak bir çelişkiyi de yansıtıyordu.

DÖRT:  Çocukların süper bulaştırıcı olduğu iddiası. Bu bilerek yayılan yanlış bilgi okulların kapanmasına, eğitimin uzun süre iptal edilmesine neden olarak çocuklarda telafisi zor sıkıntılara yol açtı. Eğitim eksikliği yanında psikolojik ve fiziksel sorunlar da arttı.

BEŞ: mRNA aşılarının olası yan etkilerinin yok sayılması.

Oysa tıpta yan etki ve riskler konusunda doğru bilgilendirme bir kuraldır.

Sanki %100 koruyucu ve hiçbir yan etkisi yok ya da 2 aydan sonraki komplikasyonlar aşıya bağlanamaz şeklinde yalan bilgiler ısrarla yayıldı.

Zaman geçtikçe bu yanlışlıklar giderek netleşiyor.

Ekranları ve sosyal medyayı parselleyerek bu bilgi kirliliğini yayanlar şimdi “bilimin ilkesine göre yanlışlandıklarını” mı söyleyecekler?

Oysa gerçek bilim insanları bunları pandeminin başından beri vurguluyorlardı.

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1521480129997942784?s=20&t=E4QM6Lx-7oPildJiAwAiGg

***

EK 1 (5.5.2022): KÜÇÜKUSTA “Habertürk, istediği kadar yırtınsın, korku salmaya devam etsin, pandemi çoktan bitmiş, endemi olmuştur. Vaka sayısı yarın bir gün 5-10 bin de olabilir, netice değişmez. Kovid, aslına rücu etmiştir, artık ataları gibi bir “soğuk algınlığı virüsü”dür..”

HALUK VAHABOĞLU “Maalesef kurul yanlış yönlendiriyor. Konuyu kavramsal olarak anlamadıkları açık. Muhtemel cedece’yi falan taklit ediyorlar. Sayının önemi yok önüne geleni tarasan bu gün bile 10.000 PCR(+) bulabilirsin Sorun şu maske korumuyor!!!”

“Maske ile ilgili karar alınacak ise solunum yolu enfeksiyonu olanlar için bir öneri paketi hazırlanır Sağlıklı kişilerin maske takması ise zorunlu kılınmamalıdır Maskenin işe yaramadığına dair yeterli kanıt mevcuttur”

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1522101604131954690?s=20

***

EK 2 (8.6.2022): MUSTAFA TANYERİ “Ekonomik krizin sorumluları, sahte salgın önlemleri uygulayan hükumet yetkilileri ve işin sonunu düşünmeden “evde kal” diye böğüren tüm siyasiler, akademisyenler, meşhurlar ve diplomalı cahillerdir. İş felakete gidecek dediğimizde “cahillere bak, insanlar ölüyor be” diyorlardı.

Bu küresel “travma bazlı kontrol” projesine koyun gibi itaat edenler, şimdi kalkmış, benzin bu kadar, domates şu kadar diye şikayet ediyor. Olayın buraya geleceğini biz 2 sene önce söylerken “Aşı karşıtı yobazlar” diye saldırıyordunuz. Evde yatıp Netflix izlerken iyiydi değil mi?

Kaynak: https://twitter.com/TanyeriMustafa/status/1534372804111618049?s=20&t=NL2mVBgrjQD6vHNUsXgnAA

***

EK 3 (22.6.2022):  Serious Adverse Events of Special Interest Following mRNA Vaccination in Randomized Trials

Results: Pfizer and Moderna mRNA COVID-19 vaccines were associated with an increased risk of serious adverse events of special interest, with an absolute risk increase of 10.1 and 15.1 per 10,000 vaccinated over placebo baselines of 17.6 and 42.2 (95% CI -0.4 to 20.6 and -3.6 to 33.8), respectively. Combined, the mRNA vaccines were associated with an absolute risk increase of serious adverse events of special interest of 12.5 per 10,000 (95% CI 2.1 to 22.9). The excess risk of serious adverse events of special interest surpassed the risk reduction for COVID-19 hospitalization relative to the placebo group in both Pfizer and Moderna trials (2.3 and 6.4 per 10,000 participants, respectively).

Discussion: The excess risk of serious adverse events found in our study points to the need for formal harm-benefit analyses, particularly those that are stratified according to risk of serious COVID-19 outcomes such as hospitalization or death.

Kaynak: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4125239#

***

EK 4 (5.9.2022): Kovid oldu ten rengi değişti Türkçe kovidi daha az yayıyor Kovid kellere daha çok bulaşıyor Sifon çekmek kovidi arttırıyor Selam verene bulaşıyor Külotlu çorap kovidi önlüyor Kovid oldu İskoç aksanı ile konuştu Biz desek tımarhaneye kapatırlar, Okumuş Proflar dedi bunları…

Kaynak: https://twitter.com/semptomatikdeli/status/1566484215193108484?s=20&t=DF8lKffVJkABEpB3AG6ODw

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Sezen dedi ki:

    Bunların yanlışların sahtekarlıkların sadece birkaç tanesi. Ahmet Hocanın da dediği gibi bilimin aldığı bu yaraların tedavisi mümkün değil. Yıllar sonra bile…

Siz de yorumunuzu paylaşın: