PANDEMİYİ BİLİM DEĞİL TİVİTTERİN YÖNETTİĞİ ANLAŞILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yarasa çorbasından virüs bulaşmasına inananların dikkatle okumaları gereken bir yazı.

***

Ersin Çahmutluoğlu‘ nun tivit dizisi:

Twitter Files serisi Bölüm 10!

Bu defa, tüm dünyayı ilgilendiren COVID meselesinde yapılan usülsüzlükler ifşa edildi. ABD hükümeti (Trump dönemi dahil), Twitter ve diğer sosyal medya platformlarına Covid-19 ile ilgili belirli içerikleri kısıtlamaları için baskı yaptı.

Elde edilen dosyalar, hem Trump hem de Biden yönetimlerinin, Twitter’daki pandemiye dair içerikleri kendi isteklerine göre düzenlemeleri için doğrudan Twitter yöneticilerine baskı yaptıklarını gösteriyor. Sadece Twitter’a değil, Google, Facebook ve Microsoft’a da baskı yapıldı.

Elde edilen dosyalar, hem Trump hem de Biden yönetimlerinin, Twitter’daki pandemiye dair içerikleri kendi isteklerine göre düzenlemeleri için doğrudan Twitter yöneticilerine baskı yaptıklarını gösteriyor. Sadece Twitter’a değil, Google, Facebook ve Microsoft’a da baskı yapıldı.

Twitter, çoğu doktorlardan ve bilim uzmanlarından gelen görüşlerin Beyaz Saray politikalarına “aykırı” olduğu gerekçesiyle ilgili paylaşımları kısıtlamaya başladı. İlginçtir, içerik denetimlerinin çoğu, makine öğrenimi ve yapay zeka ile eğitilmiş botlar tarafından yürütüldü.

Yasal olarak herhangi bir sorun teşkil etmeyen içerikler, “yanlış bilgi” olarak etiketlendi ve doktorların ve bilim uzmanlarının hesapları askıya alındı. Harvard’daki bir doktorun Covid’le ilgili tweeti “yanıltıcı” olarak etiketlendi ve yorum, beğeni, retweetlere kapatıldı.

Bot hesaplar ve robotlarla yapılan içerik denetimleri öyle hal almış ki mesele “saçmalık” boyutuna gelmiş. Resmi verilerden alınarak paylaşılan içerikler bile, hesap sahibinin önceki tweetlerinden dolayı “yanlış bilgi yayıyor” şeklinde etiketlenmiş ve tweetler kısıtlanmış.

Bazı tweetler de sadece bir bot veya yapay zeka destekli robot tarafından işaretlenmemiş. Twitter’daki bir personel tarafından manuel olarak seçilen ve kısıtlanan içerikler de var. Hem personeldeki önyargı ve bilinçsizlik, hem de robotlardaki algoritmik hatalar söz konusu..

Görünen o ki, Covid gibi tehlikeli bir salgında, “bilim”in ne olduğunu doktorlar ve bilim insanları değil, Twitter’ın üst düzey yöneticilerinin siyasi eğilimleri ve hükümet baskısı belirlemiş adeta. Bu durum, FBI, CIA gibi kurumların yaptıklarından daha korkunç görünüyor.

Bu skandal, Twitter ve diğer platformların halk sağlığı konusunda bile insanları nasıl yanlış yönlendirebileceğini gösteriyor. Twitter’ın “yanlış bilgi”, “dezenformasyon”, “mezenformasyon” olarak içerikleri etiketlemesi, aslında kendi politikalarını ihlal ettiğini gösterdi.

Kaynak: https://twitter.com/ersincmt/status/1607437695537774593?s=20&t=96qJnalYHW-jNRcy7o-9cw

***

 

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Özür dilerim görüşünüze katılmıyorum.
    Bilim tivitır gibi bir mecradan takib edilmez.

    Tivitır sadece hızlı bir iletişim ağıdır.
    Parayı veren de düdüğü çalar.

    Asıl itiraz edilmesi gereken bakanlığın turkuaz tabloları ve bütün üyelerinin dakika başı açıklama yapdığı b(f)ilim kurulu idi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: