GIDA KATKI MADDELERİNDEKİ KIVAM VERİCİLER SAĞLIĞINIZIN KIVAMINI BOZABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Fransa’ da 92 bin kişiye ait verilerin değerlendirildiği NutriNet-Santé isimli çalışmada hazır gıdalarda bulunan emülgatörlerin kanser riskini artırdıkları tespit edildi.

Yağ asitlerinin mono ve digliseritleri (E471), tüm kanser türlerinde %15, meme kanseri riskinde %24 ve prostat kanseri riskinde %46’lık bir artış ile ilişkilendirildi.

Karragenan tüketimi (E407), meme kanseri riskinde %28’lik bir artışla birlikte bulundu.

Emülgatörler nedir?

Emülgatörler, gıdaların raf ömrünü uzatır ve onlara kıvam verir ve bu kıvamı muhafaza etmelerini sağlar.

Aşırı işlenmiş gıdaların obezite, diyabet, kalp krizi ve bunlara bağlı ölüm risklerini artırmasının sebeplerinden biri de bunlardaki emülgatörlerdir.

Soya lesitini, karagenanlar (E407), yağ asitlerinin mono ve digliseritleri (E471), pektinler(E440),sodyum karbonat (E500) en çok kullanılan emülgatörlerdir.

Bu maddeler, yağ ve su gibi birbiri içinde karışmayan fazların karışmasını sağlar ve gıdanın tabii olarak ayrılma, incelme, erime ve zamanla çökelme eğilimini önler.

Tabii emülgatörler de vardır: Mesele çorbaya nişasta (un veya patates) ve köfte harcına konan yumurta da bir emülgatör olarak kullanılabilir.

Emülgatörler bağırsak mikrobiyotasını bozuyor

Emülgatörlerın, bağırsak mikrobiyotasını bozdukları ve enflamasyona yol açtıkları gösterilmiştir.

Disbiyoz ve kronik inflamasyon, yalnızca inflamatuar barsak hastalıkları riskini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda diğer bazı kronik patolojilerin ve bazı bağırsak dışı kanserlerin etiyolojisinde de rol oynar.

Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı yakın zamanda emülgatörlerin risklerini değerlendirdi ve herhangi bir güvenlik sorunu bulamadı veya bunlardan birçoğunun, özellikle de E471’in günlük tüketimini sınırlamaya ihtiyaç duymadı.

Gelelim neticeye

Kanserlerin birçok sebebi vardır ve tek bir faktöre bağlı risk artışı çok önemli olmayabilir ancak insan sağlığına hiçbir faydası olmadığı gibi birçok riskleri de olan kimyasalları yemenin de akıl ve mantıkla bağdaşan bir tarafı yoktur.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/are-food-emulsifiers-associated-increased-cancer-risk-2024a10003ll

What are ultra-processed foods? | BBC Good Food

***

EK 1 (23.4.2024): Emulsifiers Make Food Appetizing yet Bring Health Dangers

Kaynakhttps://www.webmd.com/diet/news/20240412/emulsifiers-in-food-may-bring-health-dangers

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: