ASTIMLILARDA DİYABET, DİYABETİLERDE ASTIM RİSKİ YÜKSEK BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

17 milyon kişi üzerinde yapılan bir veri analizinde, astımı olanlarda tip 2 diyabet riski astımı olmayanlara göre %28, tip 2 diyabetlilerde astım riski tip 2 diyabeti olmayanlara göre %83 yani neredeyse iki kat fazla bulundu.

Astımın şiddeti, daha yüksek tip 2 diyabet riski ile ilişkiliydi ve risk, şiddete paralel olarak artıyordu.  Ancak astım süresinin tip 2 diyabet riskine bir tesiri bulunmadı.

Daha ileri analizlerde, hipertansiyon ve dislipidemi (kolesterol gibi kan yağları yüksekliği) dâhil olmak üzere birçok faktörün, hem astım hem diyabet riskinin artmasıyla ilişkili olduğu görüldü.

Bu analiz, bu münasebetin sebeplerini incelemiyor ama olay basitçe bir “tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıktı” meselesidir.

Gelelim neticeye

Bilim adamları Amerika’ yı yeniden keşfetmişler.

Her iki hastalığın gelişiminde beslenme hataları, hareketsizlik, hava kirliliği gibi çevresel faktörlerin çok önemli rolü olduğu gibi her ikisinin de zemininde kronik enflamasyon yatar.

Zaten sonradan uyanıp yaptıkları daha ileri analizlerde bu hakikati bir kez daha görmüşler: Meğerse hipertansiyon ve dislipidemi de her iki hastalıkla bağlantılıymış.

Peki ya insülin direnci, obezite, depresyon, egzama, kalp-damar hastalıkları ve diğerleri?

Makale: The association between asthma and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis including 17 million individuals

Kaynak: https://www.easd.org/media-centre/home.html#!resources/b-the-association-between-asthma-and-type-2-diabetes-a-systematic-review-and-meta-analysis-including-17-million-individuals-b-904d68ac-9c3f-47aa-a008-8b83f127e9d9

People with type 2 diabetes at higher risk of asthma, study shows - The  Diabetes Times

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: