BİR AY HER GÜN 24 YUMURTA YEMEK KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Birçok besleme bilim adamı senelerdir yumurtanın kötü kolesterol yani LDL seviyelerinde artışa sebep olacağını ve kolesterolün atardamarı tıkayarak ve plâk oluşturarak kalp hastalığı ve felçlere yol açacağını iddia eder ve kalp hastalarına ve kalp hastalığı riski olanlara yumurtayı yasaklıyor.

Oysa ne yumurtadaki kolesterolün kandaki kötü kolesterolü artırması ve ne de kötü kolesterol yüksekliğinin kalp-damar hastalıklarına sebep olması söz konusudur.

Modern bilimin kolesterol teorisi tamamen kolesterol düşürücü ilaçların ve endüstri ürünü gıdaların satışını artırmak için ortaya atılan kocaman ve utanmazca bir yalandır.

Bu yalanları Büyük Kolesterol Yalanları isimli kitabımda bulabilirsiniz.

Harvard Tıp Fakültesi öğrencilerinden Nick Norwitz, ne kadar çok yenirse yensin yumurtanın kan kötü kolesterol seviyesini artırmayacağını hatta azaltacağını ispatlamak için kendi üzerinde bir deney yaptı.

Bir ay boyunca günde 24 (günün her saati için bir yumurta hesabıyla), toplamda 720 yumurta yedi ve bir ay sonunda bu anormal miktardaki yumurtanın bile kan kötü kolesterol seviyesini bırakın artırmayı aksine yüzde 18 düşürdüğünü gösterdi.

Norwitz, bir aylık dönemde et, balık, zeytinyağı, fındık, bitter çikolata, peynir ve yoğurttan oluşan normal ketojenik diyetinin yanında yumurtaları da yedi.

Ketojenik diyet, vücudu birincil enerji kaynağı olarak şekeri kullanma durumundan yağı kullanmaya dönüştürmeyi amaçlayan düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir.

Norwitz, yumurtaları çırpılmış, kızartılmış, acılı, haşlanmış ve omlet olarak yedi.

Her hafta yaklaşık bir saat jimnastikten oluşan fitness rutininin yanı sıra diyeti de uyguladı. Kalistenik (durma, kavrama, itme gibi büyük kas gruplarını çalıştıran çeşitli hareketlerin yapıldığı kuvvet antrenmanı) ve şınav, pull-up, squat, hamle ve plank yapmayı ihtiva eden bir egzersiz şeklidir.

Norwitz: “Bir ayda 720 yumurta yemek tek başına 133.200 mg kolesterole tekabül eder; bunun kolesterolümü artırmayacağını varsaydım. Özellikle LDL kolesterolümü artırmazdı. Gerçekten kolesterol alımım beş kattan fazla artmasına rağmen, LDL kolesterolüm yüzde 18 oranında düştü.”

Bir yumurtada yaklaşık 186 miligram (mg) kolesterol vardır. Kolesterol oranı yüksek diğer yiyecekler arasında kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri bulunur.

Yumurtanın kolesterolü yükseltmez çünkü kolesterol, bağırsak hücreleri üzerindeki reseptörlere bağlanarak kolesin adı verilen bir hormonun salgılanmasını tetikler.

Kolesin, kan yoluyla karaciğere gider ve burada, karaciğere daha az LDL üretmesi için sinyal gönderen ve vücuttaki seviyelerin korunmasına yardımcı olan GPR146 adı verilen bir reseptöre bağlanır.

Deneyin ilk iki haftasından sonra Norwitz ayrıca günde 60 gram karbonhidrat yemeye karar verdi.

Bunun için muz, yaban mersini ve dondurulmuş kiraz gibi meyveleri makademya (Avustralya fıstığı) yağına batırarak yediği meyvelere odaklandı.

60 gram hedefine ulaşmak için günde iki muz eşdeğerini veya 21 ons yaban mersini yemesi gerekiyordu.

Daha fazla karbonhidrat yemenin vücuttaki kolesterol seviyelerini daha da düşürmeye nasıl yardımcı olabileceğini göstermek amacındaydı.

Düşük karbonhidratlı diyet uygulayan insanlarda, LDL seviyeleri hızla yükselme eğilimindedir çünkü sistemleri enerji için karbonhidrat yerine yağ yakmaya başlar.

Ancak daha fazla karbonhidrat yendiğinde bunun tersi olur; karbonhidratlardan daha fazla enerji alındığı için LDL seviyeleri düşer.

Gelelim neticeye

BİR: Bir kişi üzerinde elde edilen sonuçlardan elbette kesin bir ve herkes için geçerli bir kanaate varılamaz. Bu tür bir beslenmeden tam tersi bir netice de elde edilebilirdi.

İKİ: Yumurtanın kolesterolü yükselttiği de, kötü kolesterolün kalp krizi ve felçlerin sebebi olduğu da, kolesterol düşürücü ilaçların kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümleri önlediği de yalandır.

ÜÇ: İsteyen tabii ki istediği kadar yumurta veya başka bir gıdayı yiyebilir ama her şeyin mâkûl bir miktarı vardır. Ben de her gün mutlaka bir veya bazen iki yumurta yerim; ancak hiçbir zaman bu kadar çok yumurta yemek aklımın ucundan bile geçmedi.

DÖRT: Kimseye bu kadar çok yumurta yemesini tavsiye etmem; çünkü insan yumurta gibi eşi benzeri olmayan bir gıdadan nefret edecek hâle de gelebilir.

Kaynaklar:

https://www.yahoo.com/news/harvard-medical-student-ate-over-082950087.html

https://www.mirror.co.uk/news/weird-news/i-ate-720-eggs-month-33746321

https://www.foxnews.com/health/harvard-medical-student-ate-720-eggs-month-shared-fascinating-results

https://www.dailymail.co.uk/health/article-13885877/what-happens-health-eat-eggs-protein.html

Boston man ate more than 700 eggs in a month, then measured his cholesterol  | Fox News

Siz de yorumunuzu paylaşın: