DEVETABANI KREMİ HER DERDE DEVA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
hürriyet

Kanserden ülsere, saç dökülmesinden astıma, kısırlıktan bunamaya, kalp hastalıklarından diyabete, sedeften osteoporoza… kadar her türlü hastalık için ‘mucize tedavileri’ olan bu ‘şarlatanlara’ ve ‘reyting ve tiraj uğruna’ bunları ekranlara ve gazete sayfalarına taşıyan medyaya RTÜK mü olur Sağlık Bakanlığı mı olur bilemem, ama bir an önce birilerinin durun demesi lâzım.

İnsanların bu beş para etmez sözde ‘bitkisel’ tedavilerle göz göre göre soyulmaları bir tarafa, halk sağlığı da çok ciddi ve büyük bir tehlike altında.  

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim

Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz geçen hafta ‘’Tip 2 diyabet hastası olan iki çocuğun bu tür tıp bilimi dışı tedaviler sonucu kaybedildiğini’’ bildirdi.

Ulusal Beslenme Platformu uzmanları da Türkiye’de son zamanlarda ”medya doktoru”, ”magazin doktoru”, ”bitki doktoru” gibi kavramlar çıktığına işaret ederek, doktor olsun veya olmasın, hastayı görmeden, muayene etmeden ve bulgularını incelemeden tedavi reçetesi vermenin ve ilaç önermenin suç olduğunu ifade ettiler.

Açıklamada, medyadaki bilgi kirliliğinin toplum sağlığını tehdit eder boyuta geldiği vurgulanarak, doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış, etkinliği konusunda bilim adamlarının üzerinde uzlaşma oluşturmadığı, önemli bölümü etik dışı olan birçok tedavi yönteminin her gün yazılı ve görsel basında insanlara sunulduğu da hatırlatıldı.

Bitkisel ilaçlara merak fazla

Tüm dünyada özellikle de astım, diyabet, hipertansiyon, romatizma, kanser, sedef gibi uzun senler süren, tam olarak iyileşmeyen kronik hastalığı olanların bitkisel ilaçlara karşı büyük ilgileri var.

Bir yandan tedaviden bekledikleri faydayı elde edemeyen bir yandan da ilaçların yan etkilerinden bıkan hastalar doktorlarından bu tür doğal ürünleri istiyorlar. ‘Bitkisel ilaçların faydası olmasa bile hiç değilse zararlı olmadığını’ sanıyorlar; ‘Bir de bunları deneyelim, ne kaybederiz’ diye düşünüyorlar.

Bizim halkımızın da bitkisel tedavilere aşırı derecede meraklı olduğunu katıldığım bir televizyon programı sonrası çok daha iyi anladım.

Derya Baykal’ ın Deryalı Günler programında bitkisel ilaçlarla dalga geçmek için ‘Ben de böyle mucize bir bitkisel ilaç yaptım. Devetabanı kremim astımdan ülsere, alerjilerden yaşlanmaya, kısırlıktan kansere modern tıbbın çare bulamadığı her hastalığa çok iyi geliyor.’ dedim. Espri Derya Hanım’ ın da çok hoşuna gitti, karşılıklı şakalaştık gülüştük.

Ertesi gün muayenehanemi ‘Devetabanı kremini nereden alabileceklerini, fiyatının kaç lira olduğunu’ soran onlarca insan aradı. Hayâl gücü geniş halkımız ‘Hoca bu kremi herkese vermiyormuş’ şeklinde bir de şehir efsanesi türetmiş ki, şaşırdım kaldım.

Demek ki bir de bu işi pür ciddiyetle ve biraz da dini motifler katarak yapsaymışım şimdi paraya para demeyecekmişim.

Oysa herkes benim gibi saf değil. İnsanların bu zaaflarını çok iyi bilen, ağızları vapur satıcıları gibi güzel laf yapan bitki tüccarları dillerinden Allah, peygamber, Kuran kelimelerini de eksik etmeden insanları aldatmaya devam ediyorlar.

Bunlar görünüşte soğanın, sarımsağın, domatesin, maydanozun, enginarın… nimetlerini sayıp döküyorlar, ama amaçları halkı beslenme konusunda aydınlatmak falan değil, kendi yaptıkları ‘bir işe yaramayan içi çer çöp dolu sözde bitkisel ilaçlarının reklâmını yapmak’.

Tabii ki yediğimiz her meyvenin, sebzenin, otun sağlığımız için birçok yararı var, ama herhangi bir sebzeyi veya meyveyi yiyerek bir hastalığı önlemek veya tedavi etmek, mesela keçiboynuzu pekmeziyle astımdan kurtulmak, enginarla hepatiti iyileştirmek, domatesle prostat kanserine yakalanmamak gibi bir şey mümkün değil.

Gelelim neticeye

Mevsiminde olmak kaydıyla herkesin bildiği, yediği her sebzeyi, meyveyi veya otu makul miktarlarda yemenin sağlıklı bir hayat için elzem olduğunu, ama hiçbirinin tek başına mucize yaratamayacağını unutmayın. 

Biz kimseyi tedavi etmiyoruz. İlaç değil bitki öneriyoruz, sadece tavsiye ediyoruz’ diyerek hukuki bir sorun karşısında kendilerini koruyacaklarını sanan şarlatanlara kanmayın, abuk- subuk bitkisel ilaçlara para vermeyin.

Her derdinize deva olacak tek bitkisel ilacın devetabanı kremi olduğunu ise sakın aklınızdan çıkarmayın.

Siz de yorumunuzu paylaşın: