ASTIM KRİZİ NEDİR, AĞIR KRİZ NASIL ANLAŞILIR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
astım krizi küçükusta

Astımın en karakteristik özelliklerinden biri nöbetler şeklinde belirti vermesidir. Bu atak dönemlerinde hastaların temel şikâyetleri öksürük, balgam, hırıltı ve nefes darlığıdır. Genellikle bu şikâyetlerin tümü birlikte görülür, ama bazı hastalarda öksürük bazı hastalarda hırıltı ve nefes darlığı daha ön plandadır.

Astım belirtilerinin ortaya çıktığı bu dönemler ‘astım atağı’ veya ‘astım krizi’ olarak isimlendirilir.

Astım krizi terimi daha çok, hastane veya yoğun bakım ünitelerinde tedaviyi gerektirecek ciddi durumlar için, astım atağı terimi ise nefes açıcı spreyler ile kısa sürede düzelen ve hatta kendiliğinden de geçebilen hafif durumlar için tercih edilmelidir.

Ben hastalarımla konuşurken “atak” sözünü tercih ediyorum, çünkü “kriz” sözcüğü günlük konuşma dilinde içinden çıkılması zor, çaresi olmayan olayları tanımlamak için kullanıldığından hastaların ruhsal durumunu olumsuz etkileyebileceğini düşünüyorum.

Astımlıların çoğunun, bu ataklar arasındaki dönemlerde hiçbir şikâyetleri yoktur. Bu iyileşme dönemine “remisyon dönemi” denir. Remisyon dönemleri her astımlı hastada, hatta aynı hastada bile farklı sürelerdedir.

Çocukluk döneminde astımı olan çocukların yüzde 50’ si buluğ çağından sonra uzun süreli remisyon dönemine girerler. Bu dönem bazı hastalarda tüm ömür boyu bile devam edebilir.

ASTIM KRİZLERİNİN TİPİK ÖZELLİKLERİ

Astım krizleri çok ani olarak başlayabileceği gibi, birkaç gün içinde yavaş yavaş da gelişebilir.

Astım krizlerinin üç temel özelliği vardır:

  • Havaların değişken olduğu dönemlerde daha sık görülür.
  • Belirtiler gece sabaha karşı şiddetlenir.
  • Krizleri doğuran çeşitli faktörler vardır: Alerjenler, sigara dumanı, viral enfeksiyonlar, keskin kokular gibi.
ASTIM KRİZLERİNİN ÖNCÜ BELİRTİLERİ
Bazı hastalar astım krizinin başlayacağını önceden hissedebilirler. Birçok hastada, boğazda yanma, hapşırık krizleri, burun tıkanıklığı, su gibi burun akıntısı, gıcık şeklinde öksürük gibi burun ve boğazla ilgili öncü belirtiler vardır. Burun, çene, ense ve saçlarda kaşıntı hissi de astım krizlerine öncülük edebilir. Bazı astımlılar ise enseme, kol, bacak ve sırtta kızarma, terleme ve ağrı gibi belirtileri kriz habercisi olarak bildirmişlerdir.

Özellikle, çocuklardaki astım krizlerinde nezle, farenjit gibi üst solunum yollarının viral enfeksiyonlarının çok büyük önemi vardır. Çocuğun önce burnu akar, hapşırır veya boğazı ağrır ve hemen o gece veya ertesi gün öksürük, hırıltı, nefes darlığı şikâyetleri başlar.

AĞIR ASTIM KRİZİ NASIL ANLAŞILIR?

Bazı astım krizleri hastanın hayatını tehlikeye sokacak kadar ağır olabilir. Böyle hastaların bir an önce hastaneye kaldırılmaları gerekir. Bu ağır krizler, çoğu kez, düzenli tedavi görmeyen hastalarda yavaş yavaş gelişir.

Çok seyrek rastlana bir astım türü olan dengesiz astım’ da olduğu gibi, birkaç saat hatta birkaç dakika içinde bile ağır astım krizleri gelişebilir.

Hem hastalar ve hem de yakınları tarafından iyi bilinmesi gereken ağır astım krizinin başlıca belirtileri şunlardır:

  • Dudaklarda, tırnak yataklarında ve dilde morarma olması
  • Şuur bozukluğu, uyuklama hali
  • Nefes alma sayısının dakikada 25’ ten fazla olması
  • Göğüs duvarı ile karın duvarı hareketlerinin uyumsuz olması
  • Kalp atışlarının (nabzın) dakikada 120’ den fazla olması
  • Nefes alırken kaburga aralıklarının içeriye doğru çekilmesi
  • Kolları bir yere dayayarak ve yardımcı solunum kaslarını kullanarak solunum yapılması
  • Konuşurken kısa bir cümleyi bile bir kerede söyleyememek
  • Kan basıncının çok yükselmesi veya giderek düşmeye başlaması
  • Hastanın aşırı bir korku ve panik içinde olması, terlemesi

Yazı için 38 yorum yapılmış:

  1. esma dedi ki:

    hocam merhabalar:
    ben 8 yıldır astım olduğumu söylenip astım ilaçlarımı kullanıyodum.ama süreyyapaş hastanedsınde kronoskobi ve bal testi sonucu sarkodioz olduğum anlaşıldı.diger organlarıma bulaşmadığı tesbit edildi.astım ilaçlarıma kullanmam söylendi ve düzenli kontrollerımın yapılması gelmem isteniyor.ben bu hastalığın tamamen iyleşecek bir hastalık mı yoksa kronikmi olduğunu bu hastalıkla ne yapmam gerekıyor.bilgi almak istiyorum teşekkürler.

  2. hatice dedi ki:

    merhaba hocam ben Gaziantep’ten bir anneyim, benim 17 yaşında bir oğlum var geçen sene yaz tatilinde 4-5 kez ardarda nefes tıkanması yaşadı özellikle sıcağın çok olduğu zamanlardı. Alerjik reaksiyonu toz ve ağır kokular ,doktorumuz bize astım tanısı koydu ve tedavi için sprey verdi ayrıca stres ve aşırı gergin hallerinde de bu nefes kaybı gerçekleşiyor 1 dk ya yakın nefes almakta zorlanıyor. astımın geçici ve kalıcıda olan türleri olduğunu duyduk , bu belirtilere göre acaba çocuğumunki hangisi olabiir? geçme ihtimali olabilir mi ? Bize nasıl yardımcı olabilirsiniz yaz geliyor ve ben yine telaş içindeyim, endişeleniyorum. Çözüm için tavsiyelerinizi bir anne olarak bekliyorum teşekkür ederim

  3. esma dedi ki:

    kokudan çok rasızlanıyorum çok öksürüyorum bunun nedeni nedir

  4. burak dedi ki:

    Sayın hocam ben de astım teşhisi ile 4 ay kadar ilaç kullandım. Önce steroid tablet aldım ( ultralan 10 mg ) 9 gün doz azaltarak 3 gün 1,5 3 gün 1 ve son üç gün yarım tablet olacak şekilde. sonra seretide 500 avamys sprey ve onceair tablet kombine kullandım. iyi oldum kullanırken bıraktıktan sonra da bir süre iyiydim 1-2 ay. ancak şimdi geceleri uyanıyorum balgam öksürük hırıltı biraz dayanayım geçer diyorum ancak öksürükleri durduramıyorum daha da şiddetleniyor ilaçlara koşuyorum balgam çıkarıp ilaçları alıp sakinleşince uyuyabiliyorum. herhangi bir zaman diliminde gün içinde bir ya da iki kez güçlü hapşurunca veya öksürünce ya da çok gülünce de aynı şekilde hemen tıkanıyorum hırıltı başlıyor nefes gidiyor hemen ilaç gerekiyor. önceden böyle değildim üstelik sigara da içiyordum bıraktım 6 ay oldu. ne yapmam gerek iyice kokulara karşı da hassas oldum hemen rahatsız oluyorum. teşekkürler

  5. İrem dedi ki:

    merhaba ben 17 yaşındayım 52 kiloyum ve 175 boyum var sürekli kalbimde kasılmalar oluyo vücudumda uyuşmalar oluyo birde kasılmalar uykudan uyandircak derecede kalbimde çarpıntı günlük 4 defa oluyo merdiven inip çıkarken bir iş yaparken de oluo genelde öksürük yapıyo ve nefes alamıyorum hem çalışıyorum hem okuyorum hiç zamanım yok o yüzden gidemedim gitmeli miyim ?
    birde baş dönmesi oluyor terleme geliyor Yardımcı olursanız çok sevinirim lütfen .

  6. burcu dedi ki:

    Hocam ben 28 yasindayim yaklasik 1 yil once kronil astim oldum teahisi kondu herzaman astim ataklati yasamiyorum ama yasadim zaman cok agir oluyot hatta bugub gecirdim dudaklarim sanki felc geciri gibi kayma hali baslior ellerimde ve aykalarimfa uyusma ki bu ileleyen zamanlatda hisislige ve ellerim sekil bozuklu oluoso tabi bunlar hastaneue gelen kadar ve hastanede yaklasik soylene gore 2 -3 saat devam edio kalp ritmimde bozuklk olusuo nefes alamm zaten tamamen gidio ama 3-4 saat sonra kendimr geliorum ama sanki savastan cikmis gibi oluyorum ilacda kullaniorum ama neden gecmio neden boylr oluyorun napmamm gerekio artik kurtulmak istiyorum 🙁

  7. ademmaru dedi ki:

    İyigunler hocam 5 yasindakizimvar sorunumuz öksürük hic bitmeyen burun akintisi ve arada ateşimiz 38 cikiyor uludağ fakültesinde deriustu ve kantestinde alerjiye rastlanmadı solunum testiyapmadilar yaşi kucukmus bagisikliktestide normal simdi. İmmünoloji pol yönlendirildim acaba ordanbirsonuc alabilirmiyim çaresiz kaldim mailinizi bekliyorum başarilar

  8. GÖKHAN dedi ki:

    Sayın Hocam merhaba annem 47 yaşında yaklasık 10 senedir astım hastalığı ile mücadele veriyor. öksürük onun en kötü düşmanı öksürmeye başlayınca duramıyor sürekli balgam halınde ve genizakıntısı ile nefes almaya çalısıyor ayrıca hırıltısıda oyle en azından bune en aza ındırgemesı ıcın ne yapabılıriz, teşekkürler ..

  9. hatice çetin dedi ki:

    hocam öncelikle szden yardım bekliorum bnm 15 yaslarında bir kardesim war astım hastası we bu aralar sürekli kriz seklinde gecirıor her tarafı uğusuor konusamaz hale gelior doktorlar kesin neden olduğunu bilmiorlar cevabınızı bekliorum hocam

  10. Dilek dedi ki:

    merhaba hocam ben 18 yaşındayım geçen yaz nefes darlığım,balgamlı öksürüğüm ve hırıltılı nefes alıp verme şikayetiyle doktora gittim bana ventolin verildi, daha sonra göğüs hastalıkları doktoruna gittim bana foster sprey verdi ve notta tablet verdi 3-4 ay kadar tedavi gördüm fakat hiç bir etki etmedi şuan astım raporu verdi astımım geçer mi yoksa kalır mı şuan ventolin kullanmaya devam ediyorum fakat hırıltılarımı daha da arttırıyo sizce ne yapmalıyım ?

  11. yavuzeker dedi ki:

    mrb hocam 6 yaşında oglum var astım krizine giriyor spreylerini düzenlı kulllanıyor ventolin sprey ve flixotion sprey kullanıyor yinede krizden kurtulamıyor ben ne yapayım elimde boguluyor ne yapayım hocam

  12. yusuf karataş dedi ki:

    hocam 6 yaşındaki oğlumda astım var.alarjik olduğunu düşü
    nülüyor bunun sebebini nasıl ögrenebilirim.hangi tesleri yaptırmam gerekiyor. saygılarımla.

  13. Büşra Çoban dedi ki:

    Hocam benimde bir sene once soguk alginligi sonrasi astim basladi ama bir turlu kontrol altina alinamiyor devamli sprey degistiriyoruz .ama öksürük balgam ve gogsumdeki sikisma daralma hissi rahatlamiyor sanki damarlarim cekilip gogus ve gogus arkasi tirmalanir gibi aci ve yanma hissi oluyor .bu arada huş ağacını poleninede alerjim var .beni diger astimlilarin akaine gunduz gun icinde rahaysiz ediyor elhamdulillah gecelerim rahat geciyor bana be tavsiye edersiniz ?

  14. berk balta dedi ki:

    Hocam ben 17 yaşındayım ,çok gülünce ve kahkaha atınca tıkanıp nefes alamıyorum .O sırada nefes almaya çalışınca komik sesler çıkoyor.Bunun nedeni nefes darlığı başlangıcı mı?

  15. Arsena dedi ki:

    merhaba hocam ben 18 yaşındayım geçen yaz nefes darlığım,balgamlı öksürüğüm ve hırıltılı nefes alıp verme şikayetiyle doktora gittim bana ventolin verildi, daha sonra göğüs hastalıkları doktoruna gittim bana foster sprey verdi ve notta tablet verdi 3-4 ay kadar tedavi gördüm fakat hiç bir etki etmedi şuan astım raporu verdi astımım geçer mi yoksa kalır mı şuan ventolin kullanmaya devam ediyorum fakat hırıltılarımı daha da arttırıyo sizce ne yapmalıyım ?

  16. emre dedi ki:

    Hocam eşim 27 yasında astım hastası astım ilacları kullanıyor son 2 aydir nobet geçiriyor haftada 1 bazen 2 nobet şekli çene titremesi nefes alıp verememek bacaklarda titreme bacaklarda uyuşukluk bu esnada aglama ve halsizleşmek yumrugunu ve agzını sıkması da var ve kızarıyor kollarıma yıgılıyor ve titriyor bacakları zor kalkıyor ayaga yardım cı olursanız sevinirim

  17. emre dedi ki:

    Sayın hocam eşim astm hastası bir şeye üzüldümü kıriz geçiriyor astım kırizimi bilmiyoruz son 3aydır 10 defa oldu daha onceleri boyle bişey olmuyordu 1 dk içinde aniden kötüleşiyor çenede ve bacaklarda titreme çenesinin titremesini durduramıyor nefes alıp verme de guçluk çekiyor ve yıgılıp kalıyor aglayarak titremeler oluyor çenesinde ve bacaklarnda titreme olutr yumrugunu sıkıyor ve kızarıyor astım danmı yoksa başka bişey olabilirmi iyiyken 30 saniyede kotüleşiyor acil cevap yazarsanız teşekürler

  18. hatice dedi ki:

    hocam astım hastasıyım son 2 aydır bana bişeyler oluyor.aniden 30 saniyede kiriz geliyor halsizleşiyorum agliyorum nefes alip vermede zorlaniyorum çenemde titreme oluyor. Ve bacaklarımda titremeleri durduramıyorum ölecek gibi oluyorum. 2 ayda 10 defa oldu .nobet yada bilmediyim bişey. Astım kırızi böylemi oluyor 30 saniyede iyiyken aniden fenalaştırır mı kimi zaman kötü olacagımı anlıyorum ama önüne geçemiyorum yumrugumu sıkıyorm kızarıyorum aglıyorum ve ayaga kalkamıyorum moralim bozuluncada oluyor bu olanlar astımdanmı oluyor

  19. Esra dedi ki:

    Hocam ben bir aydır astım hastasıyım bana sprey verdiler onu kullanıyorum ama hiç bir faydasi olmuyor hala nefes darlığı devam ediyo nefes almakta çok zorlaniyorum bu sıralar oksurukte başladı iki sefer astım krizi geçirdim bana ilaçların hiçbir faydasi ol yardımci olursaniz sevinirim

  20. Beril dedi ki:

    Merhaba doktor bey. Ben 16 yaşındayım ve bu aralar astım hastası oldugumu düşünüyorum. Bu yasima kadar bir sey yoktu fakat bu aralar her gece nefes alamayarak uyanıyorum,kalbim sıkışıyor göğüs kafesimde daralma hissediyorum el ve ayaklarım morariyor mmoralim bozulsa bile aynı şeyleri yaşıyorum. Sizce bu nedir,doktora gitmeli miyim?

  21. özge Arıkan dedi ki:

    Ben özge astım hastasıyım ilaç kullanıyorum baş dönmesi astım krizi mi oluyorum

  22. Yasemin dedi ki:

    Hocam ben kronik astım ve nefes darlığı olan bi hastayım daha önce 3 yıl tedavi gördüm hastanede yattım ilaçları duzgun kullandığım için artık gerek duyulmadı ve ilaç tedavisini 3 yıldır kestik ve ben dun biraz stres yasadiktan sonra birden nefesim kesildi elim ayağım uyustu terledim 2 dakika sonra kendime geldim ve 1 saat sonra tekrar aynı şekilde nefesim kesildi ve uzun süre kendine gelemedim bu astım krizi veya astım nöbeti olabilir mi bilgi verebilir misin teşekkür ederim simdiden

  23. tugba dedi ki:

    Meraba hocam kizim 5 yasinda alerjik astim tanisi konuldu alerji testi yapildi ev tozu akaelarina alerjisi cikti bu hastaligin gecme ihtimali varmidir

  24. SELİN dedi ki:

    Hocam toza karsı alejisi cıktı odasını ona göre uyguladık akşamları yazmadan singulir ve hava veriyoruz kalıcı tedavi yontemi var bilgilendirirseniz sevinirim

  25. Bircan dedi ki:

    Bir astim, alerjide uzman prof. Veya doç.e muayene olun mutlaka sakın devlet hastanesi polikliklerine gitmeyin. İşi bilene sormak en iyisi. Geçmiş olsun .

  26. medine dedi ki:

    hocam benim kışın başlayan bir öksürüğüm var eylül ayında başlıyor haziran ayında kesiliyordu 5 senedir az öksürüyorum bu1 sene çok fazla öksürüyorum bu neden ile ankara gazi hastanesine gittik kulak burun boğaz doktoru 100/30 derecede geniz eti olduğunu söyledi ve çocuk gögüs hastalıklarına gittik orada filim çekildi temiz çıktı gögüs hastalıkları qalerji bölümüne yolladı ilk öncemiflonide200mcg veprendo16 mg 1 ay kullandım bunlardan fayda gördüm doktorum bu ilaçları kesti symbicort160/405mcg/doz verdi bunu sabah akşam bir defa kullanıyorum 9 aydır bir tanı koyamadı ve astımdan şüpheleniyor hastalığımın teşisi nedir hocam

  27. Sera dedi ki:

    Hocam geceleri 12ye doğru veya sabah 5 gıbi çok hırıltılı nefes ve nefes darlığı çekıyorum ama her gun olmuyor 2-3 gunde 1 ve oksuruyorum 1 aydır boyle.1 kez de balgam geldı gece.hocam uzun zamandır alerjık rınıtım vardı.6 aydır azdı her gun xyzal alıyorum.alerjık astımdan şüphelendim.sizce durum nedır.saygılar tesekkur ederim.

  28. MEHMET dedi ki:

    yaklaşık 2 senedir sürekli kesilmeyen öksürek mevcut doktor tanısında astım denildi 5 adet hap 1 adet sprey kullanıyorum fakat dün akşam eve giderken bi öksürek krizi geçirdim nefes alamama el ayak titremesi göz yaşları ve uyuşma meydana geldi geçen ay düzelir gibi olmuştu ama eskisinden daha kötü oldum şuan hastalığın hangi evresi acaba ve çözüm nedir?

  29. Gülizar dedi ki:

    Hocam merhaba benim oğlum 2.5 yaşında. Bir sene önce astim krizi geçirerek ege üniversitesi yoğunbakimina kaldırıldı ve entube oldu agir bir yoğun bakim tedavisi sonrası bir hafta kadar servis kontrolünde kaldı sonra taburcu edildi.sonrasında 5 ay kadar sonra tekrar bir atak geçirdi ve yine aydın doğum evinde yoğun bakıma alindi bu sefer entube olmadı lakin uyku haline geçmişti kendine gelmesi bir günü buldu ben oglum için endişeleniyorum bu astım ne zaman geçer nasıl geçirebilirim devam li kullandığımız ventolin ağız havası var nasıl kurtulacağız bu hastalıktan lütfen yardımcı olun

  30. Burak dedi ki:

    Bana alerjik astım tehşisi kondu şu anda burnum su gibi akıyor her nefes ten sonra tıkanıyorum yazıyı okidum ve korkuyorum ben şimdi astın krizi belirtisimi geciriyorum yoksa normalmi

  31. Burak dedi ki:

    Ve fazla titriyorum

  32. Olcay dedi ki:

    Hocam merhaba.Alerjik astım hastasiyim.Biyorezonans tedavisini önerir misiniz.Teşekkürler.

  33. Nigar altin dedi ki:

    Merhabalar hocam sikayetim cok oksuruk var geceleri normal bir tastikta yatamiyorum yuksek yatiyorum yatagi egimli hale getiriyorum nerdeyse bogazim da hirilti var ara ara ani nefesler alamiyorum tikaniyorum sanki tozda yemek kokularindan ve parfumlerden deterjanlardan ter kokusundan kolonya sigara soba kokusu beni rahatsiz ediyor bogazim boguluyor tikaniyor sanki cigerim o havayi solumak istemiyor sanki yaniyor cigerlerim gogus kafesim daraliyor bazen bicak girer gibi batmalar oluyor kirize de polenler acdigi zaman daha cok gitiyorum birde cok temizlik yapinca bu arada birde sunu eklemek istiyorum tavuk cifliginde yasiyorum 7 aydir hocam bugun hastaneye gittim ve sft yaptirip akciger filmi cektirip kan verdim sonuclar bana cok garip geldi ben 18 yildir sigara kullaniyorum yasim ise 31 ve 10 yildir astim hastasiyim bugunku doktotum a tavsiye uzerine gittim fakat benim astim hastasi olmadigimi soyledi kullandigim ilaclarimin hepsini icmemem gerektigini ve sigarayi birakmami soyledi sigarayi rahat iceyim diye vermis doktorum bana o ilaclari on yildir iciyorum hatta bir bucuk yil ayvalikta yasadim doktorum tavsiye etmisdi cok iyi geldi hic ilac icmemistim orda nerdeyse akciger filmimde semptomlar diye birseyden bahsetti hic anlamadim size simdi solunum testimin sonucunu yaziyorum litfen yardimci olun bana ben neyapmaliyim FVCex pred 3.82 act. 3.17 %pred 83 FEV1 3.22 2.78 86 FEV1/IVC 83 FEV1/FVC 85 88 104 PEF 6.93 5.68 82 MEF75 6.07 1.79 29 MEF50 4.38 5.02 115 MEF25 1.54 1.46 95 MEF25-75 3.56 2.02 57 hocam bu ilac kullanmis halim daha iki gun once astim kirizine girdim oksijen verdiler iki kez ve son bir sey daha sigarayi daralma yasadigimda icemiyorum icilen ortamda duramiyorum zaten hic ama bogaz enfeksiyonumda hic bitmiyor hocam surekli bi agiz icinde kasindi agri ve yanma hissi var hocam cvp bekliyorum sabirsizlikla ilginize cok tesekkur ederim simdiden

  34. Nigar altin dedi ki:

    Merhabalar hocam sikayetim cok oksuruk var geceleri normal bir tastikta yatamiyorum yuksek yatiyorum yatagi egimli hale getiriyorum nerdeyse tozdah yemek kokularindan ve parfumlerden deterjanlardan ter kokusundan kolonya sigara soba bile kokusu beni rahatsiz ediyor bogazim boguluyor tikaniyor sanki cigerim o havayi solumak istemiyor sanki yaniyor cigerlerim gogus kafesim daraliyor bazen bicak girer gibi batmalar oluyor kirize de polenler acdigi zaman daha cok gitiyorum birde cok temizlik yapinca bu arada birde sunu eklemek istiyorum tavuk cifliginde yasiyorum 7 aydir hocam bugun hastaneye gittim ve sft yaptirip akciger filmi cektirip kan verdim sonuclar bana cok garip geldi ben 18 yildir sigara kullaniyorum yasim ise 31 ve 10 yildir astim hastasiyim bugunku doktotum a tavsiye uzerine gittim fakat benim astim hastasi olmadigimi soyledi kullandigim ilaclarimin hepsini icmemem gerektigini ve sigarayi birakmami soyledi sigarayi rahat iceyim diye vermis doktorum bana o ilaclari on yildir iciyorum hatta bir bucuk yil ayvalikta yasadim doktorum tavsiye etmisdi cok iyi geldi hic ilac icmemistim orda nerdeyse akciger filmimde semptomlar diye birseyden bahsetti hic anlamadim size simdi solunum testimin sonucunu yaziyorum litfen yardimci olun bana ben neyapmaliyim FVCex pred 3.82 act. 3.17 %pred 83 FEV1 3.22 2.78 86 FEV1/IVC 83 FEV1/FVC 85 88 104 PEF 6.93 5.68 82 MEF75 6.07 1.79 29 MEF50 4.38 5.02 115 MEF25 1.54 1.46 95 MEF25-75 3.56 2.02 57 hocam bu ilac kullanmis halim daha iki gun once astim kirizine girdim oksijen verdiler iki kez hocam cvp bekliyorum sabirsizlikla ilginize cok tesekkur ederim simdiden

  35. İlayda dedi ki:

    16 yaşındayım. Devlet hastanesine gitsem ailem olmadan tek başıma astım ile ilgilenen bölümde muayene olabilir miyim?

  36. Pınar Demircan dedi ki:

    Selamun aleyküm hocam
    astım belirtilerini okuduktan sonra Size danışmak istedim. Ben 32 yaşındayım ne sigara ne alkol ne de başka kötü alışkanlıklarım olmadı lakin uzun yıllardır yani 18 yaşımdan beri bitmek bilmeyen öksürüğüm var ama hırıltı bir şekilde değil. Fakat sanki sürekli gıcık varmış, oraya birşey yapışmış çıkmıyor gibi ve solunum yollarım tıkanmış gibi hissediyorum. sol göğüsümde basınç varmış gibi. Nefes almakta zorlanıyorum öyle ki bazen öksürmekten midem bulanmaya ve başım ağrımaya, dönmeye başlıyor ama hep kuru öksürüyorum ve bu her zaman çok şiddetli olmuyor fakat bazen nöbet gibi tutuyor ama genelde azar azar fakat düzenli öksürüyorum.Misal dışarıda yürüdüm bir yere oturdum hemen başlar. Yahut soğuk hava hemen tetikler yahut biraz kahkahalı güleyim başlar yine. Bazende özellikle kapalı alanlarda biraz kalabalık yerlerde boğuluyormuş oksijen kalmamış gibi tıkanıyorum. Hemen dışarı çıkıyorum. Ne yazık ki dışarıda sigaraya maruz kaldığımda daha kötü tıkanıyorum. Fakat sabahları uyandığımda bir sıkıntım yok gece uykumda da sıkıntım yok benim sıkıntım gündüzleri. Hangi doktora gittiysem hiç birşey bulamadılar. Bundan yaklaşık 10 sene sonra faranjit ve reflü tanısı koydular. Midem çok hassas ve kokuya aşırı duyarlıyım. Kahve, tarçın gibi gıdaların kokusu aşırı derecede midemi bulandırmaya başladı. Fakat öksürüğün reflü ve faranjitten kaynaklı olduğundan şüpheliyim. Zira çok önceden başlamıştı ara ara gelir yoklar giderdi ama artık neredeyse her gün böyle. Bu belirtilerin Sizce nedeni ne olabilir ve iyileşme olanağı var mıdır? Yada ne yapmamı tavsiye edersiniz? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

  37. Emel dedi ki:

    Hocam mrb oğlum 14 yaşında ve astım hastası ilk 6 yaşında anaokuluna giderken alerjik astım teşhisi konuldu.1 yıl düzenli ilaç kullandıktan sonra bıraktık.Senelerdir sadece ağır grip geçirince geniz akıntımız ciğerlerimize inince sıkışıyodu sadece o zamanlar nebul kullanıyorduk koruyucu ilaçlar ve alerji şuruplarıyla idare ediyorduk fakat son altı aydır floxidite diskus 100 mg kullanmaya başladık sıkışıncada ventolin fısfısımız var.2 haftadır okulda anlattığına göre nefes alamıyorum fiyo nefes alamayınca panikliyorum titremeye başlıyorum diyor arkadaşları ilk olduğunda morardın demişler bugün olduğunda ise kızardın demişler hemen gidip alıyoruz biz gidene kadar normale dönüyor.Acaba bu astım atağımıdır yoksa panik atak gibi birşeymi geçiriyor acaba bu arada göğsüm ağrıyo diyorgdr randevumuz ayın 20 sinde ve ben çok endişeliyim çünkü daha önce hiç böyle olmazdı beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim

  38. Fikret alper dedi ki:

    Merhaba hocam ben 10 senedir normal bir astimim var ama yaklasik iki uc aydan beri cok sitdedli olmaya başladı boynumun yanindaki damarlarin nabiz atislarimi okadar cok oluyorki birde bacaklarim okadar cok agriyorki nedeni acaba astimdan mi dir

Siz de yorumunuzu paylaşın: