ÖKSÜRÜK ŞURUPLARI İŞE YARAMIYOR AMA DİNLEYEN YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
öksürük şurubu küçükusta

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Amerika’ nın ünlü Gıda ve İlaç Kurulu (FDA) 2008’ de yayınladığı bir raporla öksürük ve soğuk algınlığı şuruplarının 2 yaşından küçüklere verilmemesi uyarısında bulunmuştu.

FDA’ nın gerekçeleri şöyle idi:

BİR: Bu ilaçların yan etkileri yüzünden yüzlerce çocuk hayatını kaybetmiştir.

İKİ: Bu ilaçların işe yaradıklarına dair bir delil yoktur. Dozajları da erişkinlerden uyarlanmıştır.

C.S. Mott Children’s Hospital tarafından 300 anne-baba arasında yapılan bir anket ne doktorların ne ebeveynlerin FDA’ nın bu “resmi” uyarısına kulak asmadıklarını ortaya koydu.

Ankette, tüm anne-babaların yüzde 61’ inin 2 yaşından küçük çocuklarına son 12 ay içinde bu tür ilaçlardan verdikleri ortaya çıktı. Bu oran zencilere yüzde 80, İspanyol kökenlilerde yüzde 69 iken beyazlarda yüzde 57 olarak bulundu. Senelik gelirleri 30 bin dolardan az olan ailelerin yüzde 80’ inin buna karşılık gelirleri 100 bin dolardan yüksek olan ailelerin ise yüzde 41’ inin yasaklanan ilaçları küçük çocuklarına çekinmeden verdikleri anlaşıldı.

Ebeveynlerin üçte ikisinin bu ilaçları tercih etmede en önemli sebeplerinin çocuklarının daha iyi uyuması veya gün içinde daha rahat olmaları olduğu belirlendi. Yüzde 56’ sı ise doktorlarının bu ilaçların faydalı ve emniyetli olduğu tavsiyesine uyduklarını söylediler.

Bu yeni araştırmadan çıkarılması gereken iki önemli sonuç var:

BİR: Anne-babaları soğuk algınlığı gibi eften püften bir hastalık için çocuklarına ilaç vermeden alıkoymak öyle kolay değilmiş.

İKİ: Amerikalı anne–babaların ve doktorların en az yarısının FDA’ yı takmadıkları ortaya çıkıyor.

Gelelim neticeye

32 seneden beri göğüs hastalıkları ile uğraşıyorum ama bugüne kadar öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları yazdığım hasta sayısı inanın ki 40-50 kişiyi geçmez. Zaten bunların neredeyse tamamına yakınını da asistanlığım sırasında ve uzmanlığımın ilk dönemlerinde yazmışımdır.

Bu ilaçların sadece 2 yaşından küçük çocuklarda değil her yaştan insanda hiçbir faydası olmadığına inanıyorum. Bunlara bir de dünya kadar para ödemek yerine kocakarı ilaçları ve yöntemlerini tercih ederim. Çünkü bunlar hem daha etkili hem de zararsızdır.

Bu tavsiyeler ilaçlardan daha faydalı:

BİR: Öksürük ve soğuk algınlığı şurupları yerine çocuğunuza bol sıvı verin, seviyorsa ıhlamur, ada çayı, nane-limon çayı içirin. Çocuğun odası nemli olsun. Radyatörlere su kapları, sobaların üzerine çaydanlık koyun. Odaları her gün havalandırın ve ev içinde sigara içilmesine mani olun.

İKİ: Bu tür enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak da gereksiz, hatta zararlıdır çünkü antibiyotiklerin virüsler üzerine hiçbir etkisi yoktur. Antibiyotikler, sadece orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit gibi komplikasyonlar için doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

ÜÇ: Vitaminlerin de antioksidanların da bağışıklığı kuvvetlendirdiği ileri sürülen ilaçların da hiçbir faydası olmadığı aklınızda bulunsun. C vitamininin sağlıklı hayat için gerekli olduğu, antioksidan özelliği bulunduğu elbette doğrudur ama vitaminler ilaç olarak değil de meyve ve sebze yiyerek alınmalıdır. Mandalina, portakal, havuç, greyfurt gibi meyveleri ve her türlü sebzeyi yeterince yiyin.

DÖRT: Çocuğun ateşi yükselse bile şayet onu iştahsız, halsiz bırakmıyorsa, aktivitelerini etkilemiyorsa hemen ateş düşürücü şurup ve fitillere sarılmayın. Yüksek ateşin virüslerin vücutta üremelerini durdurduğunu unutmayın.

Ateşi çok yüksekse çocuğu soyun; alnına, kol ve bacaklarına ıslak havlular koyun; ılık duş aldırın. Eviniz çok sıcak ve havası kuru olmasın. Bunlara rağmen ateş düşmüyorsa ateş düşürücü şurupları kullanabilirsiniz.

BEŞ: Burun tıkanıklığının en iyi ve en zararsız tedavisinin burnun tuzlu suyla (serum fizyolojik) yıkanması ve ortamın nemlendirilmesi olduğunu unutmayın. Eczanelerde deniz veya okyanus suyu adıyla satılan burun damlalarına dünyanın parasını ödemeyin. “Bir su bardağı dolusu suda 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonatı eriterek” kendi serum fizyolojiğinizi yapın.

ALTI: Havuçlu, patatesli, kerevizli, soğanlı, maydanozlu tavuk sulu çorbaları soğuk algınlığının bir numaralı ilacıdır.

KAYNAKLAR

http://www.med.umich.edu/mott/npch/pdf/02142011report.pdf

http://health.usnews.com/health-news/family-health/respiratory-disorders/articles/2011/02/16/parents-still-giving-cough-cold-meds-to-kids-under-2-poll

***

EK 1 (21.3.2023): FDA, 4 yaşından küçük çocukların reçetesiz satılan öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarını kullanmaması gerektiği konusunda uyardı. Amerikan Pediatri Akademisi, küçük çocuklar için “ilaçlardan daha iyi sonuç verebilecek” kocakarı ilaçlarını deneyin diyor.

Kaynak: https://lifehacker.com/home-remedies-are-actually-better-for-kids-than-cold-me-1850146661

Makale: Home Remedies Are Actually Better for Kids Than Cold Medicine

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. semra dedi ki:

    sn.prof.ben yine soyluyorum keske tum dr.lar sizin gibi olsa.iyiki varsiniz.

  2. Özlem Çıngı dedi ki:

    Hocam çocuğu sık hastalanan bir anne olarak çok fazla araştırma yapan biriyim ve şimdiye kadar hiçbir yerde şu sayfada okuduklarım kadar doğru, gerçekçi bilgilerle karşılaşmadım, ben hem doktoruna hemde büyüklerin tecrübelerine inanan biriyim ve yazdıklarınız annemim öğütlerine çok benziyor kısacası ÇOK ÇOK TEŞEKKÜRLER

Siz de yorumunuzu paylaşın: