ERİTROMİSİN NEDEN BULUNMUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
erythrocin küçükusta

Son zamanlarda birçok ilaç bulunmuyor veya çok zor bulunuyor.                 

Bu ilaçlardan biri de makrolid grubundan eritromisin isimli antibiyotik. Bu, özellikle solunum yolları enfeksiyonlarının bir numaralı antibiyotiği.

Solunum yollarında hastalık yapan bakteriler içinde etki etmediği yok gibi. Penisiline alerjik olanlarda da güvenle kullanılabiliyor.

Erişkinler için tablet çocuklar için süspansiyon formları var. Fiyatı da çok ucuz. Çocuklar tarafından çok rahat içilmesi de çok önemli özelliklerinden biri.

Otuz yılı geçen meslek hayatımda belki de bir kamyon dolusu yazmış olduğum eritromisin bir yıla yakındır gene bulunmuyor.

Gene diyorum; çünkü eritromisin bundan 2-3 sene evvel de bulunmaz olmuştu.

O zaman üretici firmayı aramış ve ilgililerden bu önemli ilacın neden bulunmadığını sormuştum. Aldığım cevap ilacı üreten esas firmanın bunun imalatını başka bir firmaya devrettiği ve onunla yaşanan ticari bir anlaşmazlık sebebiyle de üretimin durduğu şeklindeydi.

Eritromisin bir süre sonra tekrar piyasaya çıktı ama şimdi bir seneye yakın süreden beri gene bulunmaz ilaçlardan oldu.

Makrolid grubundan eritromisine alternatif olabilecek klaritromisin, azitromisin gibi başka antibiyotikler var. Ancak bu ilaçların hem fiyatı eritromisine göre birkaç misli fazla ve hem de özellikle klaritromisin çocuklar tarafından acı olması sebebiyle çok zor içilen bir ilaç. Bu ilacı içip de kusmayan çocuk yok gibi neredeyse.

Eritromisin doktorların umurunda mı acaba?

Eritromisinin piyasada bulunmadığından doktorların çoğunun haberi bile olmadığını, olsa da birçoğunun umursayacaklarını sanmıyorum.

Patent süresi çoktan dolan bu ilaç için senelerdir hiçbir reklâm yapılmıyor; promosyon ürünü olarak hiçbir şey dağıtılmıyor; bir kalemi bile çok görüyor firmalar. Bunlar sayesinde herhangi bir kongreye bedava götürülmek de söz konusu değil. Çünkü bu o kadar ucuz ki kamyonlar dolusu satılsa bile fazla bir kâr bırakmıyor.

Eritromisinin üretilmemesinin bence en önemli sebebi şu: Ucuz ilacı piyasadan çekerek bunun yerine pahalı olanlarının satılmasını sağlamak! 

Gelelim neticeye

Eritromisin, dünyanın her ülkesinde her zaman bulunması gereken, hiçbir ilaç firmasının hiçbir bahanenin arkasına sığınarak artık ben bu ilaçları üretmeyeceğim diyemeyeceği temel ilaçlardan biridir.

Eritromisinin ülkemizde üretimi ticari veya teknik herhangi bir sebeple mümkün değilse, bu ilacın ithal edilerek piyasaya verilmesini istiyor ve bekliyorum.

Envai çeşit kedi, köpek mamasının, türlü çeşitli kuşyeminin bulunduğu ülkemizde eritromisinin bulunmamasını kabul edemiyorum.

Sağlık Bakanlığı Eczacılık Genel Müdürlüğü’ nden bu konuda acil bir açıklama bekliyorum.

Yazı için 35 yorum yapılmış:

  1. Tuna Erinçler dedi ki:

    Sadece para kazanmak için çalışan ilaç firmaları yalnız eritromisin’i değil daha pek çok ucuz ilacı Türkiye’ye getirmiyor veya üretmiyorlar. Geçende aynı şey B6 vitamini için gazetelerde yazıyordu. Bildiğim kadarı ile Clonidin yıllardan beri dışarda kullanılmasına rağmen Türkiye’ye gelmedi fakat ondan kat kat pahalı olan bir diğer alfa-2 analoğu dış piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra Türkiye’ye de ithal edildi. Keza dışarda anestezi’de kullanılan nörokeptikler de Türkiye’de yok çünkü ucuz. Buna karşılık çok daha pahalı fakat yan etkileri çok daha fazla olan inhalasyon anestetikleri hemen ithal ediliyor.

  2. Mehmet Faruk Aydın’ ın yorumu:
    29.03.2011 12:25
    Milyonlarca destek.NAMUSLU DOKTORLARDAN….hem solunum yollarında hemde barsaklarda enfeksiyon olan çocuklara verilebilecek tek ilaç eritromisindir…halkın sağlığıyla oynayan çıkar çeteleri utansın…

  3. selam – 29.03.2011 13:24
    ciddi takipleriniz icin tesekkurler
    AKINETON-HALDOL meselesine ne zaman giriceksiniz hocam? Yillardir bekliyorum.
    bu ilaclarin Amerikada otuz senedir yasak oldugunu fayda yerine kotulestirme etkisi yaptigini ancak siz ilan edebilirsiniz sanirim.

  4. SEYHAN SEYHUN – 29.03.2011 20:34
    EN DERİN SAYGILARIMLA YUREKTEN KATILIYORUM HOCAM

  5. ENVER ŞÜKRÜ GÖNCÜOĞLU dedi ki:

    İlaçlar Lokman Hekim tarafından geliştirilmediğinden, Kızılay tarafından üretilmediğinden, Noel Baba tarafından dağıtılmadığından bulunamıyor.
    Sonuçta bu bir endüstri. Cennete gitmek için ilaç ürettiklerini düşünmek saflık olur.
    Bu konuda ne ilaç firmalarını ne de doktorları suçlayabiliriz.
    Sağlık Bakanlığı dışında suçlayabileceğimiz bir muhatabımız yok hocam.

  6. Uzm Dr – 30.03.2011 11:39
    23 yıllık doktorum. Başka hastalık yokmuş gibi varsa yoksa kolesterol tansiyon ilacı çalışırlar. Eritromisini ne çalıştıklarına ne de yatırım yaprıklarına değer. Siz hiç parasetamol vb ilaçları çalıştıklarını gördünüzmü?

  7. neden olacak ? ecz.agah kendilerini firmacılara satan hekimler yüzünden yok, sektörü sadece eczane ayağını didiklemekten ibaret sananlar yüzünden yok.

  8. KATILIYORUM
    Etkiniği ve yılların ilacı olması sebebiyle güvenli oluşu yanında ucuz olması sebebiyle üretilip doktorlara tanıtılması daha doğrusu hatırlatılması önemli.Yeni dr ların çoğu bu preparatları bilmiyorlar bile.Bir dezavantajı belki bu grup ilaçlar günde en az 3-4 defa alınması gerekiyor. Ancak hocanın dediği gibi tadları daha hoş özellıkle cocuklar için..yani hoca haklı dr.ali ALİ COŞKUN / 30 Mart 2011 14:49

  9. önce sağlık değil önce para maalesef
    herşeyde olduğu gibi insan sağlığı da ne yazıkki enson ömen bakımından önce ticaret ve buna en yetkili merciler en okumuş bilgili şahıslar bile, paranın sıcak yüzüyle temas edince alet oluyor Allah sizin gibi ettiği yeminini vede vicdanının sesisini hiç unutmayan,idealizmini hiç kaybetmeyen doktorlar nasip etsin bu ülkeye naciye tabakoğlu / 31 Mart 2011 22:20

  10. Kanser ilaçları da farklı mı?
    DCA yani Dichloroacetate da patent süresi dolmuş son derece ucuz bir kanser ilacı değil mi ? ( akciger kanseri, göğüs kanseri,beyin tümörleri konusunda etkili )
    Türkiyedeki kanser araştırma mezkezleri bu maddeyi neden denemiyor ? Kanada Alberta Üniversitesinin yürüttüğü çalışmalardan kaç akademisyenin haberi var?
    Daha önemlisi ilaç firmaları neden ilaç olarak üretmekten kaçınıyor ?
    Tabii ki sadece ucuz olduğu için.
    Ne yazık ki piyasayı hizaya getirecek ve SGK ilaç maliyetini düşürecek SSK İlaç Fabrikalarımız da 2006da kapatıldı..
    Pek çok ilacı ilaç firmaları SSKnın yüzde 500 – 600 katına üretirken hem de.
    Durgun / 05 Nisan 2011 03:29

  11. Tıbbi Mümessil dedi ki:

    Ben de yanlış buluyorum artık üretilmemesini. Az önce Pulmicord’da size katılmadım ama onun farklı formlarda birkaç alternatifi vardı. Etken maddenin tamamen piyasadan kalkması çok hoş bir durum değil.
    Aklıma iki sebep geliyor.
    *etken madde yurt dışında üretilmiyor ya da ihracatı yapılmıyor olabilir.
    *TR deki üretici firmanın fabrika kapasitesin yetersiz olması, eritromisin gibi kar marjı düşük bir ürünü ürettiğinde firmayı zarara sokuyor olabilir.

    İlk sebebin pek bir çözümü yok gibi ama ikinci için sınırlı da olsa biraz üretim zorlamayla sağlanabilir..

  12. dr feray izgi dedi ki:

    hocam yıllardır ben de bu durumdan müzdaribim.çocuk acilde çalışıyorum eritromisin granül penicillin alternatifi idi benim için özellikle de diğer ilaçlara dirençli procain peniciline duyarlı a grubu beta hemolitik streptokoklar için,boğmaca türü öksürük etkenlerine de iyi geliyordu ve çok ucuzdu.malesef benim gözlemim klariromisine de direnç var.nasıl olacak bilmiyorum ama eczanelere ve depolara iletebiliyoruz ancak isteğimizi onlar da piyasada yok diyorlar.reçeteye yazsak geri geliyor reçetemiz hastalar da bizi geri kalmış falan zannediyor.çünki eczanelerin de pahalı ilaç satmak işlerine geliyor.bir de azidosilin etken maddeli longatren var dı o da yok artık tonsillitte kullanırdım.ne yazıkki maksat fayda değil ticaret olduğu için elimize yazmamız için müsaade verilen ve ancak eczanede bulunan ilaçları yazmak zorundayız.sevgiler.

  13. Deniz Atasoy dedi ki:

    Hocam benim annemde de Whipple sonrasi gastroparezis gelisti, prokinetik ajan olarak eritromisine ihtiyac duyuldu ancak bulamadim..

  14. Baha Eddin dedi ki:

    Sayın Hocam,
    Keşke sadece Eritrosin bulmakta sıkıntı çeksek. Depo penisilinlerinde hiçbiri piyasada yok . Kısaca para etmeyen bir ürün kısa zamanda ortadan kayboluyor, ilaç firmalarının birincil amacı cirolarını şişirecek ilaçları piyasaya sürmek. Para etmeyenler kimsenin umurunda değil. Hatta ben klinik gözlemime göre Eritromisin, klaritromisinden daha etkilidir, bile diyebilirim. Bu firmacılar yeni ilaçları piyasaya sürerken sadece basit hesaplarla yüksek fiyat almaya bakıyorlar, çok işe yarar bişey yapmak gibi dertleride yok maalesef…

  15. Çağlayan Güngör dedi ki:

    Kesinlikle yorumunuza katılıyorum hocam..Yaklaşık 15 yıl önce yaşadığım şiddetli ve üst üste oluşan bademcik enfeksiyonundan bu ilaç sayesinde kurtulmuştum.Penisiline aşırı duyarlı bir kişi olarak 10 gün önce tekrar nükseden hastalığım için bu ilacı aradım ve kesin sonucu bugün Koçak farma satış departmanından ne yazık öğrendim ki bu ilaç 5 yıldır üretilmiyormuş.Gereksiz yere kullandığım başka bir antibiyotik hiç işe yaramadı.Artık alternatif tıp,otlar ballar,limonlarla kendimizi tedavi etmek zorunda mı kalacağız…Saygılarımla

  16. Sayın Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA’ya katılmamak elde değil, mevcut politik uygulamalar gereği vücudumuza şifa olacak, hayatiyet arz eden ve ucuz olan ne var ise kapitalist düzende kazan kazan kavramı gereği, ilaç bazında karlılığı artırmak için piyasadan kaldırılıyor, bir süre sonra pahalı fiyat uygulaması amacıyla talep artırma yönlü satışa yeniden sunuluyor, talep olmaması halinde ise raflarda kaldığından ve zarar oluşturduğundan piyasadan da çekiliyor. Doktorlar ilaç distribütörlerinin yönlendirmesi ile uygulamalar yaparak hastanın iyileşmesinden ziyade ortaya çıkan gizli pazarlıkların getirdiği ek gelirleri, ek sağlananları düşünerek hasta sağlığını bir kenara itiyorlar. Bu sektörel ve doktor bazında bir suçtur. Bakanlık soruşturmasını ve denetimi gerektirir. Bakanlık hukuki ve cezai yaptırım uygulamadığı müddetçe, denetimlerini sağlıklı bir biçimde yapmadığı müddetçe sorun çözülmez. Mevcut kara düzen ahlaki değildir. Rüşvetin, yolsuzluğun, hırsızlığın hükümsürdüğü ülkemizde devlet erki bu konuyu vakit kaybetmeksizin çözmelidir. Sebepsiz zenginleşmenin önüne geçerek sosyal adaleti sağlamak zorundadırlar. Ben de bilim adamımız Sn. KÜÇÜKUSTA’nın fikirlerine katılıyor, şifa beklentisi içinde bir hasta olarak bu konuda acil çözüm beklediğimi ve halkında bu konuda makul beklentiler ve talepler içinde olduğunu vatandaşlık görevim olarak iletiyorum. Bu konuda devlet eli ile bir ciddi büyük operasyon şart.

  17. acon ilaç dedi ki:

    BİZ ACON İLAÇ OLARAK ERİMİCİN 250 MG 16 TB FORMUNU SATIN ALDIK VE NASİPSE YAKIN ZAMANDA ÜRETİM YAPACAGIZ. BİLGİNİZE…

  18. nurtekin dedi ki:

    Bir tek eritromisin olsun bana yeter. ama yok yok işte,nerede eski günler.HASTALANDIĞIMDA ERİTROMİSİN VAR NASIL OLSA DİYE HİÇ KORKMAZDIM.

  19. Hamdi Çakır dedi ki:

    Eritromisin veteriner ilaçları satılan yerlerde var, insan için uygunmu bilmiyorum.

  20. yegane dedi ki:

    Biz shansliyiz o zaman..Bakude eritromisin 16 tabletlik kutularda ve 8 lira…..tabii ithal..Polonyadan..

  21. Cevdet dedi ki:

    Eritromisin oglumun damar vaskilut hastaligina şifa vermisti.simdi hiç biryerde bulamiyorum.acaba nerde bulabilirim.

  22. mine bolca dedi ki:

    Penisiline alerjim var.Macrolidlerden klindan kalp çarpıntısı ve ishal yaptı.Helicobakter pylori tedavisinde hangi ilaçları kullananilirim.Intestinal metaplazi var hafif derecede bu bakteriden nasıl kurtulurum
    Teşekkürler

  23. burak dedi ki:

    merhabalar hocam gastropezı hastalıgım var kullanabılcem 3 ılac var bırı domperedon öbürü Metpamide bu ıkısıde cıddı yan etkıler barındırıyor bırı kalbın rıtmını bozdundan kalp krızı rıskını arttırıyor otekı felç yapıp acıllere goturuyor ınsanı gerıye sadece bu erıtromısın kalıyor onuda turkıyede bulmak cok zor ve hastalıgımında baska caresı yok sadece bu ılaclar ıyı gelıyor gastropezıye sımdı ben ne kullanabılırım erıtromısın gıbı mıde hareketlerımı hızlandırcak bı ılac onerebılırmısınız

  24. Ahmet Turan dedi ki:

    Hocam çok haklısınız, ithalatını bile yapmaktan aciz bir anlayışımız var maalesef.

  25. ilkay dedi ki:

    nurofen de yok advilde yok piyasada

  26. mustafa kaya dedi ki:

    1995 yılı solunum yolları rahatsızlığı nedeniyle doktora gittim. iki kere antibiyotik değişmesine rağmen 1 hafta ateşim düşmedi ve daha kötü oldum. Sonra Atatürk üniversitesine kaldırıldım. Dahiliye doktorları profesörler dahil toplanıp tüm yan etkileri titizlikle incelediler. Sonra bana yarayacak tek ilacın ERİTROMİSİN olduğuna karar verdiler. ilacı kullandığım her gün terleye terleye 14 gün kullandım ve yaklaşık 10 kg zayıfladım. Sonunda iyileştim. Şu ana kadar etkinliğini ve yan etkilerini çoktan kanıtlamıştır.

  27. Vildan dedi ki:

    Benim kloritromisine ve klindana alerjim var…anaflaktik .eritromisin benim icin tehlikelimi.cevaplarsaniz sevinirim

  28. Gülşah dedi ki:

    On yıl önce eczacı tavsiyesiyle kullanmıştım. Sonra her geniz eti şişliğimde kullandım. Beş altı yıl önce aradım ve bulamadım. Aynı etkiyi görmek için başka ilaçları en az iki katı sürede kullanmam gerekiyor. Nette ararken yazınızı buldum. İlginiz emeğiniz için çok teşekkür ederim.

  29. Batuhan Taş dedi ki:

    Merhabalar ben Batuhan Taş

    Öncelikle Allah acil şifalar nasip etsin.

    Eritromisin ruhsatı bizdedir.İlacın Üretilmesi için süreçlerin uzun aşamaları olduğundan ilaç hazır durumda değildir.

    Batuhan Taş
    0539 933 90 34

    whatsApp Hattı
    0532 514 70 83

  30. Elvane Esgerova dedi ki:

    Dunyada her konuda haqsizliq olsada yetkinlere Uz tuturam Bir insanin hayatini yungullesdirmeniz bu dunyadaki butun maddi qazancinizdan ustundur Cunki Allahin sonsuz Cennet. ve cehennemi Var. bu dunya sadece bir imtahandir
    Yerde,goyde ve. Bularin arasindakilarfa Allahindir

  31. Özer dedi ki:

    Çünkü kinolon grubu satılmalı. ABD ve AB ülkelerinde yan etki ve zararları yüzünden kinolon grubu takip altında ve baskı görüyor. Bunlar bir yerlerde satılmalı.

  32. Murat dedi ki:

    Eritro 500 mg kullanmıştım seneler önce agir solunum yolu enfeksiyonlarında çok etkili bir ilaçtır.ilaç doktorların listesinde bile yok artik üretimden kaldirmis.en kısa zamanda tekrardan üretimi yapimali .

  33. Gülşah dedi ki:

    Yıl olmuş 2020, korona gelmiş dayanmış boğazımıza Eritromisin hala yok hala yoK

  34. ömer dedi ki:

    eritromisin o etkili bir antibiyotik fakat günümüzde makrolid direnci üst düzeyde osa da pek işe yaramaz. makrolidler göründüğü kadar masum değil bir çok yan etkisi var. bir hasta heikobakter iin ne kullanayım demiş. 3. kuşak sefalosporin sefiksim helikoyu siler süpürür. sefalospornler arasında mideye en iyi penetre olan ve helikoyu öldüren en güçlü antibiyotik. yan etkisi alerjiniz yoksa kullanabilirsiniz.

  35. Bizim ülkede hala devam ediyor ben Türkiye de bile bulup kullanıyorum Rusya’dan getirip satıyorlar

Siz de yorumunuzu paylaşın: