PUBMED NEDİR, NE İŞE YARAR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Aşağıdaki satırlar adını vermeyen bir “propagandist”in TIBBİ MÜMESSİL Mİ, PROPAGANDİST Mİ, RÖPREZANT MI YOKSA ÇANTACI MI? başlıklı yazıma gönderdiği yorum:

Sözün bittiği yer, yukarıdaki Elif isimli bayanın yazısına lütuf edip cevap yazmadığınız andır..
Yanınızda staj yapmış bir hekim, muhtemelen bir medikal müdür makalenizle alakalı eleştiride bulunuyor, sizin ağzınızı bıçak açmıyor. Ne oldu, utandınız mı meslektaşınızdan böyle bir eleştiri almaktan? Yoksa verilecek bir cevabınız mı yoktu?
Ayrıca Pubmed ile ilgili de bir cevap yok sizden?? Hani bilgiye herkesin kolayca ulaşması gerekiyordu??
Onca cevabınız içinden ne çıkardım biliyor musunuz: “benim diğer makalelerimi de okuyun” evet sadece aklımda kalan bu oldu. Yani, DİĞER MAKALELERİNİZİN PROPAGANDASI.

Bu da benim kendisine verdiğim cevap:

Sevgili “Sarı Çizmeli” Propagandist kardeşim; sana birkaç sözüm var.

BİR: Kimliğini saklayacaksan bu tür yazıları yazma. Diyeceğin neyse “erkekçe” çık söyle!

İKİ: “Elif isimli bayan” tabirini sana yakıştıramadım. Sözünü ettiğin kişi yazısından anlaşıldığı gibi bir doktor hanım ve senin sözlerinle de muhtemelen bir medikal müdür. Dr. Elif Hanım deseydin daha iyi olurdu.

ÜÇ: Öğrencim olan Dr. Elif Hanım’ a cevap verememem gibi bir şey söz konusu değil. İsteğin üzerine onu da cevaplayacağım.

DÖRT: Senin PubMed’ den ne anladığını çok merak ettim. Bizim branştan PubMed’ de en çok ismi geçenlerin kimler olduğunu bana bildir. O yayınların ne işe yaradığını ve bilime katkılarını hep beraber tartışalım.

BEŞ: Hem sana hem de işi gücü, promosyon ürünü dağıtmayı, doktorları havaalanına getirip götürmeyi bir tarafa bırakıp  PubMed’ de benim adımı aramak gibi abes bir işle meşgul olan propagandistler için PubMed hakkında birkaç söz söylemek isterim.

PubMed, meyhane, birahane, bar anlamlarına gelen pub kelimesi ile medical kelimesinin kısaltması olan med’ den oluşan bir birleşik isimdir. Türkçemize tıbbi meyhane veya bar medikal veya doktorun yeri gibi terimlerle çevrilebilir.

Bu tür yerler hasta yoğunluğundan, hasta yakını şiddetinden, bürokrasi baskısından, propagandist sıkıştırmasından bunalmış doktorların adeta yeniden doğdukları, rahat nefes aldıkları yerlerdir.

PubMed’ ler genellikle hastane yakınlarında bulunur ve sadece doktorların girmesine müsaade edilir. Geleneksel olarak her girenin, birkaç kadeh atanın, orada vakit geçirenin ismi büyük bir deftere kaydedilir.

Benim bugüne kadar tür yerlere gitmek ve stres atmak gibi bir isteğim ve ihtiyacım olmadı, çok şükür. Bunun içinde PubMed defterinde benim adımı görmeniz mümkün değildir.

Bana sormuş olsaydınız sizi böyle büyük bir zahmete sokmazdım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: