TIP ÖĞRENCİLERİ EŞANTİYONLARA KARŞI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
EŞANTİYON KÜÇÜKUSTA

Beni çok mutlu eden ve “darısı başımıza” dedirten haber Medimagazin’ den:

Massachusetts Temsilciler Meclisi, eyalette doktorlar ile ilaç endüstrisi arasındaki etkileşimi düzenleyen, eşantiyonları yasaklayan tasarıyı bir kez daha oyladı. Söz konusu oylamada yasağın kaldırılması gündeme gelmişti. Amerikan Tıp Öğrenci Birliği (AMSA) Massachusetts Senatosunu uyararak, hasta bakımına olumlu etki yapan yasağı desteklediğini açıkladı.

Yapılan bir araştırmada, eşantiyonların ve ilaç mümessilleri tarafından yanlış yönlendirici bilgilerin hastanelerde, okullarda ve akademik tıp merkezlerinde engellenmesinin hastalara yönelik kanıta dayalı hizmetlerin kalitesini arttırdığı saptandı. Eşantiyonların doktorları etkileyerek daha fazla ve daha pahalı ilaçları yazmalarına neden olduğu ve objektif tıbbi kanıtların yerini almaya başladığı kaydedildi.

AMSA Başkanı Daniella Salovich, eşantiyon yasağı ve diğer çıkar çatışması politikalarının doktorlar ile ilaç ve tıbbi cihaz endüstrisi arasındaki ilişkilerin düzenlenmesinde etkili olduğunu ve uygun ilişkilerin sağlanmasında rol oynadığını ifade etti. Massachusetts eyaletinin de tıp ve sağlık hizmetleri yönünden ileri düzeyde olduğuna dikkat çeken Salovich, eyaletin hasta bakım hizmetlerinde yüksek standartları sürdürebilmesi ve doktorların tarafsız bir şekilde kanıta dayalı tıp çerçevesinde hizmet vermeye devam etmesinin önemine değindi. Salovich, bu nedenle de eşantiyon yasağının devam etmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Eşantiyon yasağının destekçileri, ilaç endüstrisinin yemek, kahve fincanı, kalem ve sağlık hizmetinin maliyetini arttıran herhangi bir hediyenin engellenmesini istiyorlar. AMSA 2002 yılından bu yana bu tip eşantiyonların yasaklanması konusunda çaba gösteriyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: