BİR İLAÇ DAHA PİYASADAN KALDIRILDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
XİGRİS

On seneden beri kullanılmakta olan Xigris isimi ilaç bugün tüm dünyada piyasadan kaldırıldı.

Lilly firmasına ait olan ilaç Amerika’ da 2001’ de Avrupa ülkelerinde ise bir sonraki sene ruhsat almıştı ve ülkemizde de kutusu 1.747 liradan satılmaktaydı.

Bir ilacın ruhsat alması o ilacın hem etkili ve hem de güvenilir olması manasına gelmesi gerekiyor ama bu örnekte de görüldüğü gibi senelerdir kullanılan bir ilaç günün birinde ya işe yaramadığı veya yan tesirlerinden dolayı kaldırılıveriyor.

Xigris bugüne kadar 1.5 milyar dolarlık satış rakamına ulaşmıştı; başka bir ifade ile 1.5 milyar dolar çöpe gitmiş oldu.

Etken drotrocegin alfa maddesi olan Xigris, sepsis tedavisinde hastaların yaşama sürelerini uzatmak amacıyla kullanılıyordu.

Sepsis, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara aşırı cevabı sonucu ortaya çıkan, kana geçen maddelerin şok ve birçok organın iflasına yol açtığı ölüm ihtimali yüksek olan bir klinik tablodur.

Şirketin tıbbi başkanı Garnett, 1.696 hasta üzerinde tamamlanan ve kısa adı PROWESS-SHOCK olan araştırmada ilacın etkin olmadığının belirlendiğini ve bu sebeple de tüm dünyada piyasadan çekilmesine karar verildiğini açıkladı.

Oysa on sene önce yapılan araştırmalarda ilacın kanama riskini artırmasına karşılık sepsis tablosundaki hastaların hayat süreleri üzerine müspet etkisi olduğu belirlenmişti.

Garnett, “İlacın bundan sonra yeni hastalarda kullanılmamasını ve halen kullanmakta olan hastalarda da derhal kesilmesi gerektiğini” de bildirdi.

Bu karar üzerine Lilly’ nin borsa hisselerinde yüzde 1.6 oranında düşme olduğu bildirildi.

Bu haberden alınması gereken dersler şunlar:

BİR: Her zaman söylediğim gibi yeni çıkan ilaçlara çok ihtiyatla yaklaşmak gerekiyor.

İKİ: Birçok ilaç piyasaya çıkmak için onay almış olsa bile bu o ilacın etkili ve güvenilir olduğunu göstermiyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: