GÖĞÜS HASTALIKLARI DOKTORLARINA SALDIRALIM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
olcay emel

Sevgili Ahmet Rasim,

Biraz da biz kardiyologlar, benim eski dostlarım yol arkadaşlarım göğüs hastalıkları doktorlarına saldıralım.

Benim yıllardır gözlediğim bir gerçek var. Nefes darlığı ile göğüs hastalıkları doktorlarına giden hastalar Pulmicort + Combivent ve antibiyotiksiz bir reçetesiz dönmemiştir.

Sizlerce nefes darlığı demek hava yolu obstrüksiyonu demekti ve onu rahatlatmak açmak şarttı.

Roma tıbbında baş ağrısı ile kafa içi basıncını hafifletmekle eş anlamlıydı hava yolunu açmak sizler için. Roma tıbbında da kafayı delikler açarak rahatlatılması çok önemliydi. Kafatasına nefes aldırmak kafa basıncını azaltmak amacıyla yıllarca trepanasyon yani kafatasına delik açma işlemi yapılmıştı. Hatta meşhur trepanatörler vardı tıpkı şimdiki hava yolu açıcılar olduğu gibi.

Yine benim şahsi deneyimimde (tek vakalık deneyim belki bilimsel olmayabilir ve yanlış bir gözlemdir) çoğu nefes darlığı olan hastada mevcut durumu hipertroidi, nefroskleroz gibi hipervolemik durum tetikliyordu veya hastalar harbi kalp hastasıydı.

O kadar yanlışlar yapılıyordu ki göğüsçüler tarafından ben öncelikle nefes darlığı olan insanların bir kardiyologa veya dâhiliye uzmanına gitmeden göğüs hastalıklarına başvurmalarının yanlışlığına inanıyordum.

Çünkü göğüsçülerin ayrıcı tanı yapmalarının kısıtlı insan organizmasını tanımalarından dolayı imkansızdı..

İnsan akciğeri olan komplike bir canlıdır ve sadece hava yolu ve akciğer değildir.. Ama bu komplike yapıyı genel dahiliye bilgisinden yoksun göğüsçülerin çözmesi sanki bana imkansız gibi geliyor.

Bildiğin gibi inhaler hava yolu dilatatörlerinin bedeli statinin 3-4 katı ve günümüzde kongre desteğini alan hekimlerin başında göğüs hastalıkları uzmanları geliyor.

Neden eğer hastada alerjik astım vb bir kronik immunolojik problem yoksa topikal steroitlerin pek de gerekli olmadığını vurgulamak yerine başka branşlarla uğraşıyorsun?

Sadece grip nedeniyle biraz nefes darlığı çeken insanlara KOAH alerjik astım gibi kronik hastalık tanısı koyarak yıllarca aylarca pahalı inhalerler veren meslektaşlarınla uğraşmıyorsun anlamıyorum.

Bu uğraş daha etik ve daha bilimsel olacaktır.

Aslında iyi ki de varsın, muhalif doktorların fikirlerini senin sitende özgürce vurgulayabiliyoruz. Keşke önce çuvaldızı kendimize batırabilseydik bu ülke daha yaşanabilir olurdu:

Ben sana daha sonra yıllarca kardiyologların tedavide kılavuz olarak kullandığı Framingam çalışması hakkındaki olumsuz fikirlerimi yazacağım.

Keşke her hekim kendince kendi yaşadığı sorunları ve deneyimleri ülke yararına insanımız ve çocuklarımızın geleceği adına yazabilse, diğer meslektaşlarıyla paylaşabilse..

Biz kendini aydın gören insanlara bu yakışır, ne dersin?

Dr. Olcay Emel

Bu da benim çok sevgili arkadaşıma cevabım:

Ya Olcay senin yazdığın ne ki…
Ben dediğin gibi çuvaldızı öne kendime batırdım…
Bir de baktım ki her yerim delik deşik olmuş…
İlk anda aklıma gelen birkaç yazımı gönderiyorum.
Lütfen oku ve bana dön.

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/07/03/yazilar/tip-yazilari/astim/solunum-testleriyle-zorla-astim-yapiliyor/

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/06/19/abur-cubur-ivir-zivir/balgam-sokturucu-ilaclar-ise-yariyor-mu/

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/05/02/yazilar/tip-yazilari/astim/dunya-astim-gunu-icin-alternatif-aciklama/

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/04/28/yazilar/tip-yazilari/astim/dunya-astim-gunu-dolayisiyla-toraks-dernegine-bir-tavsiye/

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/04/18/genel/astimli-bir-hastadan-astim-uzmanlarinin-alacagi-dersler-var/

http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/04/17/abur-cubur-ivir-zivir/ilac-endustrisinin-tutumundan-hoslanmayan-biri/

Siz de yorumunuzu paylaşın: