MR ÇEKTİREN AMELİYATA GİDER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
MR

Habertürk gazetesinin haberi:

ABD’nin Florida Eyaleti’nde, sporcu sağlığı uzmanı Ortopedist Dr. James Andrews, çoğu kez gereksiz yere MR çekildiğini ve bunların yanıltıcı olabileceğini iddia etti. Dr. James Andrews, 31 “sağlıklı” beyzbolcunun omuz MR’ını çektiğini ve çekilen MR’ların yüzde 90’ında “anormallik” saptadığını ve “ameliyatlık” çıkardığını söyleyerek “Gereğinden fazla MR çekiliyor” dedi.

New York Times Gazetesi’ndeki habere göre Dr. Andrews ve bir grup meslektaşı, çoğu doktorun, kendi MR cihazına sahip olduğu için, her fırsatta hastalarının MR’ını çekerek para kazandığına dikkat çekti. MR çektirmek, doktora bu beklentiyle gelen sporcuları psikolojik olarak rahatlatıyor. Ancak MR’ın yanlış okunmasıyla yanlış teşhisler konulabiliyor ve bunun sonunda sporcuya yararından çok zararı olan tedaviler uygulanabiliyor. Washington Üniversitesi’nden Ortopedist Prof. Dr. Bruce Sangeorzan bu durumu şu örnekle açıklıyor: “Sağlıklı bir insan koştuktan sonra MR çektirirse diz kemiğinde sıvı saptanır. Bu önemsiz bir şeydir. Ancak sakatlanmış bir sporcuda böyle bir sıvının saptanması tedaviyi gerektiren bir çatlağın belirtisi olabilir. MR’ın, hastanın verdiği bilgiler doğrultusunda çok dikkatli okunması gerekir.”

TAM PARA TUZAĞI
Prof. Sangeorzan, MR ciahazlarının doktorların kullandığı birçok teknoloji gibi çok hassas olduğunu belirterek, “MR her zaman anormallikler saptar, ama bunların çoğu dikkate alınmaması gereken şeylerdir” görüşünü savundu. Aynı üniversiteden Dr. Sigvard T. Hansen, Jr. da Dr. Andrews ve Prof. Sangeorzan’ı “Her yıl 300-400 sporcu görüyorum, ama aralarında sadece birkaç tanesinin gerçekten MR çektirmeye ihtiyacı oluyor” diyerek doğruladı. ABD’deki bir tıp merkezi, MR çekimi için 1721 dolar (3063 TL) ücret alıyor. MR’ı yorumlayan doktor ise 244 dolar (434 TL) kazanıyor. Birçok doktor kendi MR cihazına sahip olduğu için iki ücreti birden kasasına koyuyor.

15 Kasım 2011 tarihinde Medimagazinde “MR çektiren Ameliyata gider” başlığı ile bir haber yayınlanmıştır.

Bu haber üzerine Türk Radyoloji Derneği aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:

Bu haberde belirtilen ana fikir “New York Times Gazetesi’ndeki habere göre Dr. Andrews ve bir grup meslektaşı, çoğu doktorun, kendi MR cihazına sahip olduğu için, her fırsatta hastalarının MR’ını çekerek para kazandığına dikkat çekti. MR çektirmek, doktora bu beklentiyle gelen sporcuları psikolojik olarak rahatlatıyor. Ancak MR’ın yanlış okunmasıyla yanlış teşhisler konulabiliyor ve bunun sonunda sporcuya yararından çok zararı olan tedaviler uygulanabiliyor.” olarak ifade edilmiştir.

Bu haberde çok önemli olan 2 noktayı kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyuyoruz.

ABD’de birçok ortopedistin kendi MR cihazı vardır. Hastalara kendi cihazlarıyla MR yapmakta ve kendileri görüntüleri yorumlamaktadırlar. Dolayısıyla endikasyonsuz tetkik oranları artmaktadır. Ayrıca yeterli radyolojik bilgileri olmadığı için yanlış yorumlama oranları yükselmektedir. Bu şekilde bir uygulama hastaların aleyhine birçok sonuç doğurmaktadır.

Yukarıda ki haberin ana fikri bu çerçevededir. Zaten bu iki temel sakıncayı ortadan kaldırmak ve hastaları korumak için MR tetkiklerini Radyologlar yapmalı ve yorumlamalıdır. Hastayı muayene eden ve hastanın tetkikini yapan hekimler ayrı olmalı ve tartışarak hastanın tedavisine karar vermelidirler. Bizim ülkemizde Sağlık Bakanlığı bu sakıncaları nedeniyle bu tür yanlış uygulamalara izin vermemektedir.

Türk Radyoloji Derneği
Prof. Dr. Okan Akhan

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Türk Radyoloji Derneği’ nin açıklamaları beni hiç tatmin etmedi.

    BİR: Ortopedistlerin uzmanlık alanlarını ilgilendiren MR’ ları kendilerinn değerlendirmelerinden daha tabii ne olabilir? Benim tanıdığım ortopedistlerin MR’ ı hastayı tanımayan radyologlara göre çok daha doğru yorumladıklarına pek çok kez şahit oldum.

    İKİ: Teşhislerini radyolog raporlarına bakarak koyan ve tedavilerini de buna göre yapan ortopedistlerin hata yapma ihtimalleri bence daha fazladır.

    ÜÇ: Otopedistlerin kendi MR’ ı olmayabilir ama bir MR merkezi ile anlaşabilirler. O zaman ne olacak?

    DÖRT: Canımızı emanet ettiğimiz ortopedistlere cüzdanımızı emanet edemeyeceksek vay bizim halimize.

Siz de yorumunuzu paylaşın: