SAĞLIK BAKANLIĞI VİTAMİN ÖLÇEN CİHAZI YASAKLADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ben de bu mevzuyu 10 ay kadar önce “Parmaktan vitamin analizi sahtekârlığı” başlıklı yazımda ele almış ve olaya Sağlık Bakanlığı’ nın el atması gerektiğini yazmıştım.

Gerekli hassasiyeti gösteren ve tez zamanda aletin yasaklanmasını sağlayan ilgililere teşekkürler.

Tuzağa düşenlere geçmiş,  bu milleti vitamin eksikliği manyağı yapanlara da yuh olsun!

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/01/20/hakkimda/parmaktan-vitamin-analizi-sahtekarligi/

***

Habertürk’ ün haberi: 

Günlerce ‘Yeni nesil vitamin teknolojisi’ olarak pazarlanan ‘Vitastiq’ isimli tıbbi cihazı Sağlık Bakanlığı yasakladı. İddiaya göre cihaz kişisel olarak vitamin ve mineral ölçümü yapıyor ve ardından firma, kendi ürettiği ‘Newita’ isimli gıda takviyelerini kullanıcılara satıyor.

‘Bir dakikada vitamin ihtiyacınızı öğrenin’, ‘Kalemi elinize alın vitamin ölçümü yapın’ sloganıyla tanıtımı yapılan ve vitamin değerleri ölçtüğü iddia edilen cihaza yasak geldi. Cep telefonlarına bağlanan bir kabloyla çalışan ‘Vitastiq’ isimli cihaz iddiaya göre birkaç dakika içinde 30 vitamin ve mineralin ayrıntılı bir ölçümünü yapıyor. Ancak ürünü satan firma kullanıcılara çıkan sonuca göre kendi ürünleri olan ‘Newita’ markalı takviye edici gıda satışı yapıyor.

BULUNDURULMASI DA YASAK

Bilinçsiz bir şekilde alınan gıda takviyelerinin tehlikesine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı buna “Dur” demek için harekete geçti. Gazete Habertürk’ten Arif Taşkın’ın haberine göre bakanlığa bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yayınladığı genelgeyi 81 il valiliğine ve il sağlık müdürlüklerine geçti. Söz konusu cihazın eczanelerde satılması ya da bulundurulması durumunda yasal işlem başlatılacağının altını çizen bakanlığın açıklamasına göre Beşeri Tıbbi Ürün Klinik Değerlendirme Komisyonu’nca da yapılan değerlendirmede, cihaz ve besin takviyesinin taşıdığı potansiyel riskler nedeniyle eczanelerde bulundurulması ve satılması risklidir raporu verildi.

SATIŞA DEVAM

Ancak Sağlık Bakanlığı’nın satışına yasak getirmesine rağmen söz konusu cihazın internet siteleri üzerinden satışı da sürüyor. Modellerine göre fiyatı 500 ile bin 100 TL arasında değişen cihazı ithal eden firmanın internet sitesinde de hâlâ reklamları bulunuyor.

Kaynak: http://www.haberturk.com/vitastiq-isimli-tibbi-cihaz-saglik-bakanligi-tarafindan-yasakladi-1701645

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Hakan dedi ki:

    Müsade etmişmşydi acaba ki yasakadı.

  2. Kazım dedi ki:

    Sayın Hocam
    İlgili kurumların sağlıklı yaşadığını iddia eden insanların sosyal medya hesaplarını takibe alması gerekmiyormu? Metabolizmalarından vitamin klinik değerleri testlerini kamuoyuyla paylaşıp,
    Kendilerinin vitamin takviyeleri ile kendilerine göre sağlıklı olduklarını kamuoyuna ifade etmeleri etik bir davranışmıdır? Ayrıca hukuken kendilerini sağlama almaları için paylaşımlarının tavsiye olmadığını ifaden eden Yüksek tahsilli özel nitelikli, bilgi yüklü, bu insanların sosyal medya hesaplarının içerisinde takipçilerin nasıl bir karmaşa yaşadığına hiçmi bakılmaz,? Kendi düşündükleri gibi düşünmeyen insanların saygı ve bilimsel delil koyarak yapmış eleştiri yorumlarının kaldırıldığı,ve kişilerin engellendiği takipçiler tarafından farkediliyormu? Reklam yapmıyoruz diye ifade edip, ek sayfalarında belli vitamin markalarının fotolarının bulunması kişilerin düşünmesine neden neden olmaz?
    MaşaAllah bitkilere, meyvalara, toprağa hayvanlara, onlarca olumsuz atıfta bulunan 3 -5 bilgi öğrenip ziraat, jeoloji , kimya gibi dallarda uzmanmış gibi görünen yorumculara hiçmi
    meslekleri sorulmaz ? Vitamin takviyelerin hangi formu , hangi markasını, ne kadar dozda kullanacağından aklı karışmış psikolojisi bozulmuş insanlara hiçmi dikkat edilmez?
    Bunları gördükçe bazen kim söylemişse cehalet en büyük mutluluktur kelimesinin bu gibi durumlara işaret ettiğini düşünüyorum.
    Babaannem şehirde yaşardı 97 yaşında ayakta vefat etti. Bugünden bakarsak bazı hatalar dışında adam gibi beslenirdi. Vitamin takviyesi derdi yoktu.. gayette sağlıklıydı..
    Saygılarımla Hocam

  3. Kazım dedi ki:

    Sayın Hocam
    Affınıza sığınarak ek olarak şunları ifade etmek istiyorum. Bir çok insanın sağlıklı yaşadığını ifade eden kişilerin sosyal medya hesaplarında tavsiye niteliği taşımayan, ve doktorunuza danışın gibi masum ifadelerle ,vitamin ve besin takviyeleri konusunda istesede, istemesede etki altında kaldığı,ve sağlığı hakkında olumsuz durumlara
    Düştüğü ve özellikle çoçuklara yönelik hatalarda yapıldığı ilgili kurumlarca bu sayfalarda görülecektir. Sağlık bakanlığında görev yapan hekimlere giden insanlarda hekimlere olan güvensizlik, görülecektir. Bu gibi durumlar güncel olarak devam ettiği için bir vatandaş olarak bu konu hakkındaki hassasiyetinizi bildiğim için size bir çok yorum yazdım. Haddimi aştıysam özür dilerim.
    Saygılarımla

Siz de yorumunuzu paylaşın: