YILLIK HEKİM SEYAHAT MASRAFLARI 2 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
dr

Medimagazin’ de “İlaç şirketleri kârsız mı, arsız mı” başlıklı haber için Kardiyolog Dr. Mehmet K. Çelenk’ in yorumu:

Şu anda ağlaşıp duran ilaç firmaları bir ara bazı tansiyon ve mide ilaçlarından % 5000 kar ediyorlardı; itiraf da etmişlerdi. (Sorulursa, örnekler de verebilirim).

Yanında dünya haritası, atlas ile dolaşan mümessiller vardı. Reçete için anlaştıkları şahıs (Dr. diyemiyorum), parmağını haritada bir yere basıyordu ve kendisine derhal oradan bir “bilimsel etkinlik” ayarlanıyordu. Bizzat ilaç firması yetkilisi olan kişiler anlatmışlardı: Bu işlerle uğraşan “kongre şirketleri” firmalardan normal turizm gezisi rayicinin 2-3 misli para alıyorlamış bu seyahatler için. “Seyahati biz kendimiz ayarlayınca, çok daha ucuza maloluyordu” demişlerdi.

Gerçekten bilimsel gayelerle gidenleri tenzih ederim, ama ben Mersin’de çalışırken, alakalı alakasız kongreler için, son 2 yıl içerisinde 20-25 kez yurtdışına giden, ama doğru dürüst yabancı dil bile bilmeyen hekimler hatırlıyorum. Hocalar arasında 100’lerce kez gidenler var.

Yıllık hekim seyahat masraflarının 2 milyar doları geçtiği açıklanmıştı.

Muhtemelen firmalar bunların masraflarını da vergiden düşmenin yolunu da bulmuşlardır.

Hükümet bunun çok lafını etmişti, kimse de bir şey diyememişti. İnanınız, halkın ve devletin hekimlere karşı olumsuz tutumlarının bir nedeni de budur.

Kaynak: http://www.medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/genel/tr-ilac-sirketleri-krsiz-mi-arsiz-mi-8-60-38780.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: