HPV AŞISI TARTIŞMASI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
HPV aşısı Sabah

Sabah gazetesinde Esra Tüzün‘ ün haberi:

Dünyanın ilk kanser aşısı olarak lanse edilen HPV aşısı (rahim ağzı) son araştırmalarla tartışmaya açıldı. Kanada’da yapılan son çalışmalar bu aşının etkinliğinin tartışmalı olduğunu gösterirken felçten ölümlere kadar pek çok ciddi yan etkisini ortaya koydu. HPV aşısıyla ilgili yeni araştırma, bu aşının Belçika’da orta iki ve daha üst sınıf öğrencisi 26 bin genç kıza tavsiye edilmesi üzerine yapıldı. Kanada’da bulunan İngiliz Kolombiya Üniversitesi’nden iki araştırmacı, hükümetlerin rahim ağzı kanseri aşısının zararsız olduğuna yönelik tavsiyelerini eleştirdiler. Araştırmacılara göre yüz dolayındaki vakanın incelenmesi sonucu rahim ağzı kanseri aşısının bazı ciddi yan etkileri ortaya çıktı. Bu aşı kasılma, uyuşma, felç, adale ve iç organların çalışmalarında aksama, omurilik iltihabı, yüz felci hatta ölümlere bile yol açabiliyor. En ciddi iddialardan biri ise rahim ağzı kanserinin görülme hızını artırması oldu. Araştırmacılar raporlarında aşının yaygın kullanımı yerine bu tür kanserin risk faktörlerini taşıyan kadınlara tavsiye edilmesinin daha doğru olacağını savunuyorlar. Bu çerçevede sigara içen, ağızdan doğum kontrol hapı alan, kronik yanma gibi riskler taşıyan kadınlara yapılmasını öneriyorlar. Rahim ağzından hücre alarak yapılan simir testi ile muayenin öncelikli tutulması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Rahim ağzı kanseri aşısı olarak lanse edilen HPV aşısı Türkiye’de de kullanılıyor. Türk bilim adamları da bu aşıya karşı temkinli davranılmasını öneriyor .

BU AŞI SADECE BİR PAZARLAMA BAŞARISIDIR
Prof. Dr. Sezai Şahmay (Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı): Bu aşı bir pazarlama yöntemi başarısıdır. Bunu pazarlayan kişi Time Dergisi’ne kapak olmuştur. Kanser aşısı değildir. Ama öyle lanse edildi. Bu bir virüse karşı etkilidir. Kansere yol açan HPV virüsünü kadınların yüzde 90’ı geçirir ve kendiliğinden bağışıklık da kazanırlar. Ancak bu lezyon yüzde 3’ünde rahim ağzı kanserine yol açar ki bu grubu zaten simir testi ile yakalamak mümkündür. Yılda iki kez simir testi yaptıran kadınların bu virüs nedeniyle kanser olma riski yoktur. Ben ailemden kimseye bu aşıyı yaptırmam, hiçbir hastama da önermem. Yan etkileri kullanıldıkça gündeme daha fazla gelecektir. Akıllı ve dikkatli olmak lazım ucu açık ve karanlık bir aşıdır. 500 dolardan yapılmaya başlandı şimdi Sağlık Bakanlıklarına 40 TL’ye pazarlamaya çalışıyorlar bu aşı oyunlarına kanmamak gerekli.

YAN ETKİLERİ BENİ ŞAŞIRTMADI
Prof. Dr. Bülent Berkarda (Onkolog): Bu tip aşılar piyasaya ilk çıktığında ben hastalarıma hep ‘temkinli olmak gerekir’ diyordum. Bir süre takip etmeden kimseye bu aşıları yaptırmalarını önermem. Geniş çaplı kullanıldığında çok daha az etkili olduğu ortaya çıkabilir. 100 bin kişilik kullanımında ise baştaki büyük umut gibi ışıklar sönebilir. Bu aşıya yönelik son çalışmalar beni bu nedenle şaşırtmadı. Bu kanser değil bir virüs aşısıdır, yan etkilerinin çıkması mümkündür bu nedenle riskli kişilere yapılması diğerlerinin daha uzun süreli etkilerini beklemeleri doğrudur.

HERKES YAPTIRMASIN
Prof. Dr. Aykan Canberk (Farmakolog): Her kadın rahim ağzı kanseri olacak diye bir şey yok. Herkesin yaptırmasına da gerek yok. Riskli olmayan veya annesinde, ailesinde böyle bir öykü bulunmayanların yaptırmaması lazım. Riski vakaların da yaptırdıktan sonra yakın takip altında bulunması lazım. Özellikle beyinde sorun çıkarabilir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ateş yapabilir. Her aşıda gördüğümüz beklenmeyen etkiler bu aşıda da ortaya çıkabilir. Grip aşısı dahil tüm aşıların potansiyel öldürücü etkileri söz konusudur. Bu olasılık 10 binde bir de olsa bu durumun göz önünde tutulması gerekir.

KAYNAK: http://www.sabah.com.tr/Yasam/2012/01/04/hpv-asisi-tartismasi

Siz de yorumunuzu paylaşın: