UYKUSUZLUK MEME KANSERİNİ AZDIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
UYUYAN GÜZEL

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Breast Cancer Research and Treatment İsimli tıp dergisinin son sayısında yayınlanan bir araştırma, uykusuzluk çekenlerde meme kanserinin daha agresif (hızla ilerleyici ve çabuk yayılıcı) seyrettiğini ve kanserin nüksetme ihtimalini artırdığını ortaya koydu.

Araştırma menopoz sonrası dönemde olan meme kanserli 412 hasta üzerinde Oncotype DX testi ile gerçekleştirildi.

Oncotype DX, erken dönem meme kanseri tedavisinde nüks ve belirli kemoterapilerden faydalanma ihtimalini tahmin etmeye yarayan bir testtir.

Araştırmada meme kanseri teşhisi konmadan önce gecede ortalama olarak 6 saat veya daha az uyuyan kadınlarda nüks skorlarının daha yüksek olduğu belirlendi.

Aslında uyku bozuklukları ile kanser arasında bir ilişki olduğu eskiden beri biliniyor.

Mesela, daha önce Japonya’ da 8 sene süreyle takip edilen 24 bin kadın üzerinde yapılan bir araştırmada da 6 saatten az uyuyan kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 62 fazla olduğu ortaya çıkmıştı.

Hatta uykusuzluğun obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve kanser riskini artırdığını gösteren de pek çok delil var ama uyku azlığı ile meme kanserinin agresifliği ve nüks ihtimali arasındaki böyle bir ilişki daha önce bilinmiyordu.

Bu araştırmanın diğer bir önemli bulgusu da uykusuzluk ve meme kanserinin agresifliği arasındaki ilişkinin sadece menopoz sonrası kadınlarda tespit edilmiş olması.

Menopoz öncesi ve sonrası meme kanserlerinin farklı mekanizmaları olduğu hesaba katıldığında bu sonuç çok şaşırtıcı olmuyor.

Uyku-kanser ilişkisi

Beyin tarafından uyku sırasında üretilen melatonin isimli hormonun kansere karşı koruyucu etkisi var ve melatoninin östrojen salgısını azalttığı da biliniyor.

Meme kanserinin gelişmesinde östrojenine kadar önemli olduğu zaten biliniyor.

Yeteri kadar uyuyamayanlarda melatonin salgısının azalmasının östrojen etkilerini artırarak meme kanserine yol açması makul bir izah tarzı olabilir.

Gelelim neticeye

Elbette tek bir araştırmaya dayanarak kesin bir hükme varmak doğru değil.

Tenkit edilecek pek çok tarafı da bulunan bu araştırmada tespit edilen bu ilişkinin başka araştırmalarla da doğrulanması lâzım.

Buna rağmen gene de hem kadınların hem erkeklerin yeterli sürede (günde ortalama 7-8 saat) ve kaliteli bir uykuları olması sağlıklı olmak için şart olduğunu söyleyebiliriz.

KAYNAK: http://www.springerlink.com/content/e38n873070663226/

***

EK 1 (8.8.2023): Uykuları kaçıran araştırma… Uykunun fazlası da azı da şekerleme de her türlü uyku bozukluğu genetik yatkınlıktan bağımsız olarak yemek borusu kanseri riskini artırıyor.

Kaynak: https://aacrjournals.org/cebp/article-abstract/32/8/1079/727936/Sleep-Behaviors-Genetic-Predispositions-and-Risk

Makale: Sleep Behaviors, Genetic Predispositions, and Risk of Esophageal Cancer

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: