DERDİMİ KİMSEYE ANLATAMIYORUM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
burun akması mendil

Merhaba Ahmet Bey,

Yaklaşık 2 sendedir astım hastayım. Yaklaşık 6 doktora başvurdum ancak derdimi anlatamadım ya da doktorlar anlayamadı veya teşhisi zor bir hastalığım var v.s.

Sıkıntım şu, 2 senedir baş gösteren her sabah 1 saat süren sürekli krizli “hapşuruk” akabinde göz nezlesi şeklinde mütemadiyen devam etmekte..

Hayatım boyunca hiç sigara kullanmadım, nefes darlığı da çekmiyorum.

Son 1 senedir ise en büyük sıkıntım geniz akıntım. Gün boyu azalmayan akıntı her ortamımda burun çekmem ve buna bağlı olarak sıkıntı yaratan kaşıntı ve gece yatarken tıkanmaya kadar giden işkence şeklinde sürmektedir.

En son bir profesöre muayene oldum ama diğer doktorlar gibi Seretide Diskus, Notta alerjik hap, burun spreyi ve Levmont hap ilaçlarını yazdı.

Yani artık derdimi anlatamamaktan yorulduğum gibi derdime çare de bulamıyorum. Sizin hakkınızda internetten tesadüfen bilgi aldım. Bana farklı bir tedaviye yönelik öneri sunabilir misiniz? Yardımınızı rica ederim.

DERDİMİ KİMSEYE ANLATAMIYORUM

Sizde elbette astım da olabilir ama mektubunuzda anlattığınız şikâyetlerinizin astımla hiçbir alakası yok.

Sizdeki sorun burnunuz, genziniz ve sinüslerinizdeki aşırı duyarlılıktan kaynaklanıyor olmalıdır.

Öncelikle bir alerji testi yaptırarak belirli bir şeye karşı duyarlı olup olmadığınız belirlenmelidir fakat bu testi sakın “kendileri aşı satan doktorlarda” değil kamuya ait bir hastanede veya bir üniversite kliniğinde yaptırın.

Sizde ev akarları veya küflere karşı alerji olabilir veya olmayabilir de.

Yani testin “temiz” çıkması mümkündür.

Bu sonuç alerjik olmadığınız manasına gelmez; denenen antijenlere duyarlılığınız yok demektir.

Sizin gibi hastalarda sadece duyarlı olduğunuz alerjenle karşılaşmak değil, üst solunum yollarını tahriş eden her türlü etken (soluduğunuz havanın, ısısı, nemi ve basıncı; ani ısı değişiklikleri; sigara, egzoz dumanı; her çeşit parfüm, deterjan, boya, cila, vernik kokuları…) tarif ettiğiniz belirtilere yol açabilir.

Bu tür rahatsızlıklarda ilaç tedavisinden önce alerjen ve irritanlara maruz kalmamak için bir takım tedbirlerin alınması ve düzenlemeler yapılması icap eder.

Bunlar fayda etmediğinde ilaç tedavisine başvurulmalıdır.

Kullandığınız ilaçlardan kortizon ihtiva ettiğini sandığım burun spreyinin ve Levmont isimli ilacın size az da olsa fayda etmesi beklenir ama bazı hastalarda bu tedaviye hiçbir cevap almamak da şaşırtıcı değildir.

Levmont isimli ilaçta bir antihistaminik olan setirizin ve lökotrien antagonisti olan montelukast vardır; Notta’ da montelukast bulunur.

Bu lökotrien antagonistleri benim hem yan etkilerinden ve hem de etkinliği konusundaki şüphelerimden dolayı “hiç kullanmadığım” bir ilaç grubudur.

Levmont ve Notta’ yı beraber almanız zaten size faydası olmayan bir kimyasal maddeyi iki kere almanız demektir.

Seretide denen ilaca gelince. Bu, ancak diğer tedavilere cevap vermeyen astımlılarda (bunların oranı bana göre tüm astımlıların ancak yüzde 10’ u kadardır) belirli bir süre kullanılabilecek bir ilaçtır ama maalesef tüm dünyada her öksüren hastaya “şakır şakır” yazılmaktadır.

Seretide, Symbicort gibi pahalı ilaçların tüm dünyada en çok satılan ilk on ilaç arasında olması modern tıbbın “utanması gereken bir ayıbıdır“.

Bu da tıpkı Levmont gibi kombine ilaçtır ve endüstrinin daha fazla ilaç satmak için başvurduğu bir pazarlama ürünüdür.

Müneccim olmaya gerek yok; yakın bir zamanda içinde sadece kortizon bulunan ucuz ilaçlar piyasadan tamamen çekilecektir.

Anlattıklarınızdan sizin ne Seretide’ e ve ne de sprey şeklinde kortizona ihtiyacınız olduğunu zannetmiyorum.

Şikâyetlerinize gelince.

Sizin için öncelikle doğru düzün bir kulak-burun-boğaz muayenesi şarttır.

Hastalıkları içim uygun şartlar sağlanmasına rağmen antihistaminik ve sprey kortizondan da fayda görmeyen hastalara kısa süreli sistemik kortizon tedavisi yapılması gerekir ki buna da ancak sizi takip ve tedavi eden hekiminiz karar verebilir.

Yazı için 27 yorum yapılmış:

  1. songül cansız dedi ki:

    Merhaba,ben 2 ay önce grip oldum,tansiyonum fırladı.augmentin 625 ve1000 mg kullandım,ace grubu tansiyon ilacı verdiler,bu ilaçlardan sonra daha kötü oldum ,sürekli öksürük,burun akıntısı günlük hayatım felç oldu.Kulak -burun-boğaz uzmanı genzimdeki akıntının sinüzüt olmadığını aletle bakarak söyledi ve kullandığım ilaçları bırakmamı,levmont ve nazoneks kullanmamı söyledi.Birazcık rahatladım ama 1 hafta sonra aynı şikayetler yine başladı.Göğüs hastalıklarına gittim,dynabac,aerius,nazonex ve rapor çıkartarak singulair verdi,singulairi ömür boyu kullanmam gerektiği söylendi.ev akarlarına alerjim var,tetkiklerde ciğerler.solunum testi her şey temiz ama ben nefesim darlanıyor,öksürük boğazıma bir gıcık gelip yine özellıkle gece devam ediyor.Kardiyolojiye bile yönlendirdiler,sorun yok.ama ben rahat değilim .bana önerebileceğiniz bir şey varsa memnun olurum.teşekkürler ve selamlar

  2. songül cansız dedi ki:

    Merhaba ev akarlarına alerjim
    var,2 aydır öksürük ,burun akıntısı canımdan bezdirdi, sinüzit diye augmentin(625-1000mg)kullandım,tansiyon da yükselmeye başladı,süreli geniz akıntısı var,bir gıcık geliyor öksürük gece gündüz devam ediyor.son ğittiğim
    doktor sinüzit olmadığını alejik astım olduğunu söyledi.sürekli singulair kullanmamı söyledi(zaten levmont kullandım hiç etkilemedi)dynabac,nazonex.aeribus verdi,ama öksürük ve geniz burun akıntım tümden geçmedi.çok rahatsızım yardımdı olursanız sevinirim

  3. züleyha dedi ki:

    merhaba ben iki aydır geçmeyen bir gripten muzdaripim. Özllikle sabahları kalktığım zaman burnum tıkalı oluyor ama öğlene doğru açılıyor. doktora gittim bana levmont verdi ve üniversite hastanesine gidip daha uzun testler yaptırmamı söyledi. ben terettüde kaldım bu ilacı içmelimiyim.teşekkürederim.

  4. tamer kale dedi ki:

    hocam 25 senedir günde 1 tane zyrtec veya allerset içerek konforumu korudum.53 yaşındayım.son 3 yıldır yılda bir defa(polen mevsimi başlangıcında)bende feci birkuru öksürük krizi oluyor.Yaşamdan kopuyorum tamamen.Yeni gittiğim doktorum levmont verdi,çok iyi geldi.Ne yapmam lazım?siz yan etkileri var diyorsunuz.Ben derdime deva buldum bu ilaçla.Beni aydınlatır mısınız lutfen…

  5. tamer kale dedi ki:

    Birde sormak istediğim,rhinolihgt ışın tedavisini tavsiye eder misiniz?

  6. EFSUN dedi ki:

    merhaba,ben 2 ay önce burun tıkanıklığı sebebiyle kulak burun boğaza gittim.burun içindeki konkalar özellikle sağ taraftaki büyümüş dedi doktor.nazonex,levmont ve kortizon iğnesi verdi.1 doz kullandım.2 aydır burnum açık,rahatım.bu hafta kontrolde burun içindekilerin küçüldüğünü söyledi ve levmont ve nazonexse devam etmemi söyledi.şuan ameliyata gerek yok dedi.levmont içtikten sonra ayak başparmağımda ağrı olmaya başladı.tesadüfmü bilmiyorum.ayakkabı ğiyince dahada acıyor.sebebi ilaç olabilirmi.teşekkür ederim.

  7. ibrahim eren dedi ki:

    Merhaba,ben de yukarıda belirten durumla ilgili 2 senedir hapşırıyorum. Levmont ve Monaliza burun sprey ilacını kullanıyorum. Hapşırmayı engelliyor. yalnız ilacı kullanmaktan vazgeçtiğim an, tekrar hapşırma başlıyor.
    Bu ilaçları devamlı kullansam, herhangi bir zararı var mı?
    bu Alerjik durumundan kurtulmak için, herhangi bir tedavi var mı?

    Teşekkür ederim

  8. sebahat yurbaş dedi ki:

    iyi günler hocam,yıllar önce oğlumun rahatsızlığı sebebiyle sizinle tanışmştım.yapılan tedavi oğluma çok iyi gelmişti.şu anda rahatsız olan benim 43 yaşında bir bayanım.5aydır geçmeyen gıcık şeklinde bir öksürüğüm var .KBB ye gittim .göğüs has.gittim.bogazlarımın çok hassas alerjin var dendi.1 aydır levmont kullanıyorum.ama bir değişiklik yok.en son kahveli ballı karışım içtim.yani kısaca bitkisel ilaçlarıda denedim.ne yapacağımı bilemiyorum.günlük yaşantımı öksürük çok etkiliyor.teşekkürler…

  9. leman ozel dedi ki:

    Beni 2/3 yıldır arada geceleri öksürük gündüz de aklıma, boğazında gıcık hertürlü araştırma yapıldı e n son lokanta, seretide disks, ve nazacort br spry verdiler.kullanıyorum. nezaman gecer başka tedavi şekli varmı

  10. hatyce okl dedi ki:

    Kıs aylarinda devamli grip olma bogaz acisi asiri hapsirik ve burun kasintisi yanikalablk ortamlarda baya rahatsz oluyodm kbb doktoru levmont ve sprey azdi hic arA vermdn 3ay kullandm ama ondanmdr bilmm kullnrkn cok kilo aldm biraktgmda yuzmde vucdmda kasinti oluyo ne yapmaliyim

  11. Neşe dedi ki:

    Doktor Bey Merhaba,
    Benim kızım 5 yaşında anaokuluna gidiyor bundan bir ay önce kuru bir öksürükle çocuk doktoruna gittik bize salgın olduğunu ve ciğerlere inmemesi için agumentin verdi kullandım 7 gün ve bitti aradan 2 hafta geçti ve bu sefer aşırı yeşil bir burun akıntısı ve gece burun tıkanıklığı ile kulak burun Boğaz doktoruna götürdüm iki tarafta da burun etlerinin şiştiğini ve geniz Etinin büyüdüğünü söyledi ve makrol tedavisi verdi 7 günde onu kullandım ve geçti gibi oldu ve tekrar gece burun tıkanıklığı ve burun akısıntısı ve öksürük başladı hemen kulak burun Boğaz doktoruna götürdüm alerjik olabilir dedi ve notta 4 mg çiğneme tableti ve Momecon burun spreyi verdim.Doktor bey sizce bunları kullanmalımıyım veya nasıl bir çizmeliyim sonuçta 5 yaşında kızım yanlış bir tedavi uygulamak istemiyorum.Tarsfıma dönüş yaparsanız çok memnun olurum şimdiden çok teşekkürler.

  12. sude dedi ki:

    benım bır arkadsım var ve o sporcu venıskuslerı yırtıldı spor hayatının bıttıgını soyluyorlar 4 kez amelıyat aldı. onun ıcın bır sey yapmak ıstıyoruz cunku sporu nasıl sevdıgını bılıyorz lutfen yardım edebılırmısınız doktorla gorusmek ıstıyorz onun ıcın. mesajlarıma cevap verırsenız sevınırım sımdıden tesekkur ederız.

  13. hülya fidan dedi ki:

    hocam merhaba, 18 yıldır lernik rinit hastasıyım.bundn 3 yıl öncesine kadar alerjik rinit için gerekli nazal spreyler ve haplar ile “en azından ” o yılı kurtaracak kadar iyilesiyordum.sikayetlerim ertesi yıl yeniden başlıyordu.ilk zamanlar sadece mevsim geçişlerinde tekrarlayan hastalığım yıllar geçtikçe ilerledi. suan en ufak kimyasal ya da doğal, bitkisel kokular, ev akarlari , toz , deterjanlar vb. dahil herşeyden alerjim tekrarlıyor.bazen elimi burnuma degdirince bile hapsuruk krizine giriyorum.bununla birlikte kulak ve gözde kalıntılar mevcut.akcigerlerimde pis kokulu (balgam kokusu olduğunu düşündüğüm) balgamli oksurugum var.son bir yıldır levmont , nazonex, ventolin türevi ilaçlar kullanıyorum.fakat bütün tikanikligindan dolayı çoğu zaman nefes bile alamıyorum.gece uyku yok zaten.burnumda sürekli tıkanıklık hissediyorum.en son gittiğim kbb uzmanı burundan polip teşhisi koydu.cerrahiden önce prednol kortizonlu hap verdi.kullanmazsan ameliyat olmalısın dedi.kortizonun yan etkilerini bildiğim için kullanmak istemiyorum.napmaliyim sizce.baska bir doktora daha görünüp ameliyat mi olmalıyım yoksa prednol mu kullanmalıyız.

  14. Zet akbulut dedi ki:

    Hocam bu rahatsızlık 10 senedir bende var burun akıntısı Elmacık kemiklerini araması göz yaşarması ve burun kaşıntısı bir kaç doktora gittim hiç fayda göremedim Aynen Yazdığınız gibi bu levmont ilacı vs burun spreyinin Hep yazdılar bu damat ilacını aldığım zaman biraz rahatlıyorum İki üç günde bir aldığım zaman sıkıntı göremiyorum ama bir kaç gün kesildiği zaman Aynen Eski günlerime dönüyorum ve çok kötü oluyorum hocam bunun bir çaresi bir tedavisi yok Ayrıca Buğlem otu kullanmanın sakıncaları var mıdır

  15. Rabia dedi ki:

    offff. Kıştan beri başlayıp taaa şimdiye dek süre lant şey. öksürük yok zatürresin diyorlar. mayıs ayında öksürmeye başladım bramşit dediler. tomografi çektim sağ tarafta haifi sünizit var dediler. nedense sağ tarafım tıkanıyor ve balgam oluyor. Bu genzş akıntısından bıktım Ne levmont. ve de spreyler bir şey yapmıyor kurtarın beni budan

  16. Esen Güven dedi ki:

    Merhaba hocam, bana alerji polikliniğinde vazomotor rinit teşhisi kondu. Gittiğim tüm kbb ve alerji uzmanları tedavisi olmadığını ve ilaç kullanmam gerektiğini söylediler. Zaman içinde farklı dönemlerde rupafin, aircomb, anthix, xyzal, zespira, levmont ve desmont ile uzun süre risonel burun spreyi kullandım. Alternatif tedavilere de yöneldim ve bu alternatif tedavinin belirtileri hafiflettiğini hissettim. O süreçte belirtiler ortaya çıktığında sadece 2-3 günde bir risonel burun spreyi kullandım. Ama bir süre sonra risonelin kortizondan ötürü bende egzamaya(perioral dermatit) sebep olduğunu gördüm ve bırakmak zorunda kaldım. Şuanda sadece 3-4 günde bir levmont kullanıyorum ve çok rahatlıyorum. Ancak uzun süreli kullanımda levmontun da yan etkisi olabileceğinden çekindiğim için size danışmak istedim. Levmont kullanmaya devam etmemde bir sakınca var mıdır? Vazomotor rinit için başka tavsiyeniz olabilir mi? Çok teşekkür ederim.

  17. Murat dedi ki:

    Yaklaşık beş yıldır teşhisi konulamıyan bir alerjim mevcut(ilk zamanlar haftada bir nöbet şeklinde gerçekleşen bu durum gün geçtikçe zaman aralığını daraltarak hergün olmaya başladı yara dökülme sözkonusu değil dilden diş etlerine ayaktan başa kadar yakıcı bir şekilde meydana gelen bir ızdırap) tıbbi konuda iyleşme amacı ile imkanım dahilinde hastane hastane gezdim sonuç ve tetkikler malesef yol gösterici olmadı. antihismatik ilaçların hemen hemen tümünü kullandım bir çoğu belli bir müddet etkisini yitirdi yaklaşık 1 yıldır zyretec kulanarak yaşam kalitemi korumaya çalışıyorum bu durumun ömür boyu sürmesinden endişe duyuyorum bana bu konuda öneriniz nedir hocam.

  18. Güney aldemir dedi ki:

    Merhaba hocam bende mevsimsel alerji var levmot alargodıl ve x.allexın 1 senedir kullanıyorum iyi geliyodu fakat levmont içmeyi bırakınca nefes darlıgı yaparmı sabahları kalkınca burun tıkanıklıgı oluyor koku alamıyorum bazen 1,2 gün koku alamıyorum 15 senelik sünüzit hastasıyım ne yapmam gerekli Allaha emanet olun hocam

  19. Esma dedi ki:

    Hocam iyi günler 2.5 yaşında kızım allerjik hırıltıli hapşırma göz ovalama burun kaşıntısı olan bir cocuk en önemlisi titreme ve dalma olan eegsi temiz ama kayıtlardan dolayı iyi huylu epilepsi teşhisimiz var…doktorumuz allerjik rinit reflü teşhisiyle levmont verdi epilepsiden dolayı tedirginiz ama hafif düzeyde antihistaminik olduğu için sakıncası olmayacağını rahat olmamız gerektiğini söyledi ve ilaca başladık ama çok huzursuzum yorumlar cevaplarsanız çok sevinirim

  20. Esma dedi ki:

    Hocam iyi günler rahatsız ediyorum kusurabakmayin,kızım şu an 2.5 yaşında ve dönem dönem titreme ürperme gibi o bitince yerini birkaç saniyelik dalma olunca eeg çekildi temiz çıktı doktorumuz kamera kayıtlarına bakınca iyi huylu epilepsi teşhisi koydu,kızımda uykuda bile şiddetli burun kaşıma hapşırma gibi etkenlerden allerjik rinit teşhisi kondu yemek yemek hiç istemiyor uykuyu hiç istemiyor giderekte kilo kaybı yasiyoruz cocuk doktoruna gittiğimizde belirgin demir anemisi cıktı,doktorumuz zaditen yazdı biz epilepsiyi daha önce tetikleyen birini duyduğumuz için istemedik hemen iptal etti ama uzun süreli tedavi amaclı LEVMONT 2.5 mg ilaç verdi bu ilacın antihistaminik duzeyi çok düşük rahat olun sorun olmaz dedi ama ben ya bisey olursa düşüncesiyle mahvoluyorum yardımcı olursanız çok memnun olurum bu ilacı kullansak sorun yaşarmıyiz sonradan keşke dememek icin(Epilepsi teşhisinden sonra asilarida reddettik eşim özel eğitim çocuklarına test yapıyor ve gelen çocukların çoğunda zaditen sonrası atak, ası sonrası otizm dolayısıyla önceki yaptirdiklarimizada pişman olduk ama şükür iyiyiz)

  21. Esma dedi ki:

    Hocam iyi gunler,benim kızım 2.5 yaşında geceleri alerjik geniz akıntısı olan nefeste sorun yaşayan bir cocuk alerji için bize 2.5 ay levmont kasikda suyla eriterek vermem gerektiği söylendi yan etkileri ve bu ilaç beni korkutuyor ama spreyle birlikte gece nefesimiz düzeldi birde geniz etinin küçüleceği söylendi devam etmeli miyim

  22. Erdal dedi ki:

    Mrb hocam bende 5 yıldır alerjik rinit hastalığı mevcut 2 güne bir levmont kullanmadığım zaman 3. Gün hapşırdık krizine giriyorum, nefes alamıyorum burnum tıkanıyor daralıyorum. Kayseri de kbb doktoruna mayene oldum Prof du bu hastalığın ölene kadar geçmiyeceğini söyledi doğru mu söylüyor, tamamen iyileşmek levmonttan kultulmak mümkün mü.

  23. Ufuk dedi ki:

    Hocam merhaba
    Yaklaşık 6 yıldır allejik rinitten dolayı levmont kullanıyorum.Son iki haftadır ellerimde ve ayaklarımda dõküntüler olmaya başladı.Sekiz yıl önce bir ürtiker atağı geçirmiştim.Levmontan sonra çok rahatladım. Şu an ki döküntülerin sebebi uzun süre levmont kullanımı olabilir mi?
    Tüm tahlilleri yaptırdım birsey çıkmadı.İlacimi değişmem gerekir mi?
    Teşekkürler.

  24. selcen dedi ki:

    merhaba hocam, alerji uzmanı bahar alerjisi teşhisi koyarak bana levmont başladı ve 3-4 yıl her gün kullandım daha sonra bir kbb uzmanına gittiğimde ilacı bıraktırdı ve 2 tane burun spreyi verdi.Şaşırtıcı bir şekilde eskiden hergün levmont alarak her gün hapşırık nöbeti yaşarken şuan spreyleri sadece sabah bile sıktığımda şikayetlerim geçti.Hem nedenini anlayamadım hem de hapı bırakmamın bünyeme bir etkisi olup bağışıklığımı etkiler mi onu sormak istedim. Sadece burun kaynaklı bir alerji durumu diye bir şey var mıdır ve ben onu mu yaşadım bileniyorum. Durumumu değerlendirmenizi istiyorum

  25. Eda dedi ki:

    Merhaba Ahmet hocam,
    Ben 10 senedir alerjik rinit tedavisi görüyorum ev bakterilerine ve vs herşeye alerjim oldugunu burnumda liflerin cok hassas olup herşeye duyarlı olduğunu söylediler 10 senedir Levmont’ ilacini kullaniyorum hicbir faydasi yok bana göre sadece hapşırmami azaltıyor lakin geniz akıntım aynı kesilmiyor ve son 4 aydir migdemde yasamadigim rahatsızlıklar yaşıyorum uyku sorunum ve halsizligim hiç bitmiyor surekli bir baş ağrım var ve bu ilacın kısır yaptığını söylediler bu durumda ben ilaca bagimlimi oldum ne yapmayalım lutfen yardımcı olur musunuz.

  26. Nurşima çiçek dedi ki:

    Merhaba doktor bey ben 20 yıldır alerjiyle baş etmeye çalışıyorum.üniv.yaptırdıgım testlerde polen ve akar alerjim çıktı 3 ay önce kriz şeklinde öksürük atakları geceleri burnumdan nefes alamama şikayetleri ile alerji uzmanına gittim levmont verdi iki aydır çok rahat ettim levmontla ilacı borltığım an yine eski şikayetler burun akıntısı nefes alamama göz yaşarması başladı Allah razası için bu işin bir tedavisi yok mu bu alerji hastaları hayatından bezdiriuor

  27. Seda Çapar dedi ki:

    Merhabalar. Ben 24 yıldır allerjik rinit ile uğraşıyorum boğuşuyorum. 20 yıl prednol içtim. Çok yan etkisi oldu. Bırakma kararı aldım. Levmont kullanıyorum şuanda fakat hiç etkisi yok gibi. Tamamen burnum tıkalı. Bu arada 3 defa da polip ameliyatı oldum hiç faydası olmadı. Boşu boşuna acı çektim. Tekrar çoğalıp burnu tıkıyorlar. Şuan hiç nefes alamıyorum. Bütün gençliğim bu hastalık yüzünden mahvoldu. Kafanızda sanki balyoz var hep ağrı sağlıklı oksijen alamıyorum. Bıktım artık lütfen bi çaresi olmalı 😢

Siz de yorumunuzu paylaşın: