ENERJİ İÇECEKLERİ ÖLDÜRÜYOR MU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
5-hOURS ENERGY

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tüketimi gençler arasında tüm dünyada hızla artan enerji içeceklerinin ölüme yol açabileceği iddialarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor.  

FDA’ ya ulaştırılan raporlara göre son 4 senede “5-Hours Energy” markalı enerji içeceği 13 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

FDA sözcülerinden S. Burgess, telefonda “Living Essentials tarafından üretilen enerji içeceklerinin bu süre zarfında 32’ si kalp krizi, sara nöbeti ve düşük gibi hastanede yatırılmayı gerektiren 92 aksi tesire sebep olduğunun bildirildiğini, dava açılan ölüm olaylarının FDA tarafından incelendiğini” bildiriyor.

5-Hours Energy, Monster ve rakip firmalar senatör Dick Durbin de dâhil kanun yapıcılar tarafından hedef alınmış durumda.

2005’den 2009’a enerji içecekleriyle ilgili acil müracaatların 10 misli artmasından sonra bu içeceklerdeki kafein miktarları sınırlandırılmak isteniyor.

Geçtiğimiz günlerde Monster marka enerji içeceklerinin de 5 kişinin ölümüne yol açtığı iddiası gündeme gelmişti.

5-Hours Energy, internet sitesindeki açıklamasında ürünlerinde miktarını açıklamadan diğer enerji içeceklerindekiyle eşit kafein bulunduğunu söylüyor.

Consumer Report isimli tüketici haklarını savunan örgüt ise bu içeceklerin bir kutusunda 215 miligram kafein olduğunu iddia ediyor.

5-Hours Energy’ de kafeinden başka yüksek dozda B vitaminleri ve taurin de bulunuyor.

Şirket tarafından yapılan bir açıklamada da “İçeceklerinin ekstra enerjiye ihtiyacı olan erişkinler için uygun olduğunu, gebeler ve 12 yaşından küçükler tarafından kullanılmaması gerektiğini, ölüme yol açtığını ispat eden bir bilgiye sahip olmadıkları” bildiriliyor.

Amerika’ da enerji içeceklerinin bazıları besin desteği sınıfına girerken bazıları ise meşrubat olarak kabul ediliyor ve sorun da büyük ölçüde bundan kaynaklanıyor; çünkü her iki sınıf için farklı düzenlemeler ve yönetmelikler var.

Mesela, meşrubat üretenlerin içecekleriyle ilgili bir sağlık problemini FDA’ ya bildirmeleri zorunlu değilken, tüketicilerin besin destekleriyle alakalı bir olaydan zarar görmeleri durumunda FDA’ nın bundan haberdar edilmesi gerekiyor.   

Gelelim neticeye

Bize ne Amerikalı Joni’ lerin enerji içeceğinden demeyelim. Bunlar ülkemizde de her geçen gün daha çok tüketiliyor ve bizde de zaman zaman enerji içeceklerinden kaynaklandığı iddia edilen ölüm haberleri duyuyoruz.

Gençlerimizin sağlığının zarar görmemesi için bu içeceklerle ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak ve yönetmelikleri çıkarmakta geç kalmamalıyız.

KAYNAK

http://www.nytimes.com/2012/11/15/business/5-hour-energy-is-cited-in-13-death-reports.html?src=twr

***

EK 1 (4.9.2023): Taurin takviyesinin, DNA hasarını, telomeraz eksikliğini, mitokondri fonksiyon bozukluğunu ve hücre yaşlanmasını yavaşlattığı ve sağlıklı ömür süresini uzattığı gösterildi.

Kaynak

https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn9257

https://edition.cnn.com/2023/06/08/health/taurine-longevity-wellness/index.html

***

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: