ÇOCUKLARA KULAK TÜPÜ NE ZAMAN TAKILMALI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Kulak tüpü

İlk defa yayınlanan bir klinik kılavuza göre, kulağında sıvı biriken veya sık tekrarlayan veya tedaviye dirençli orta kulak iltihabı olan her çocuğa “kulak tüpü takılmasına gerek” yok.

Kulak tüpü konması tüm dünyada çok yaygın yapılan bir işlem olmasına karşılık bugüne kadar hangi çocuklara takılması hangilerinde beklenilmesi gerektiğine dair delillere dayanan böyle bir kılavuz bulunmuyordu.

Amerikan Kulak-Burun-Boğaz ve Baş-Boyun-Cerrahisi Akademisi (The American Academy of Otolaryngology–Head and Neck Surgery) tarafından konuyla ilgili farklı dallardan pek çok uzman tarafından hazırlanan kılavuzda özellikle de geçmişi “3 aydan daha kısa” olan orta kulak boşluğunda sıvı birikimlerinin kendiliğinden iyileşebileceği vurgulanıyor.

Sık tekrarlayan orta kulak iltihabı (akut otitis media) olan fakat kalıcı sıvı birikimi bulunmayan durumlarda da hemen kulak tüpü takılması yerine çocuğun takibi tavsiye ediliyor.

Oysa bugüne kadar orta kulağında sıvı tespit edilen veya tekrarlayan orta kulak iltihabı olan çocuklara “hemen” kulak tüpü takılması icap ettiği söylenirdi.

Tüp takılmasının gerekli olduğu durumlar da var

15 randomize klinik araştırma ve 15 sistematik makalenin değerlendirilmesiyle hazırlanan kılavuza göre, işitme kaybı gelişen ve her iki kulağındaki sıvı 3 aydan sonra da devam eden çocuklara ise kulak tüpü takılması uygun bulunuyor; bu sayede işitme düzeliyor ve hayat kalitesi artıyor.

Orta kulakta toplanan sıvı hafif-orta derecede işitme kaybı dışında kulak ağrısı, huzursuzluk, tekrarlayan kulak iltihapları ve denge problemlerine de yola açıyor.

Orta kulak iltihapları ve sıvı birikimine daha ziyade orta kulak ve boğazı birleştiren ve orta kulağın havalanmasını sağlayan Östaki borusu tam gelişmemiş olan küçük çocuklarda rastlanıyor.

Orta kulağın iyi havalanmaması burada sıvı ve bakterilerin birikmesini kolaylaştırıyor.

USA’ da senede 15 yaşın altındaki 670 bin çocuğa “miringotomi”  girişimi uygulanıyor; buna göre 3 yaşındaki her 15 çocuğun birine kulak tüpü takılıyor.

Tüpler genel anestezi altında kulak zarına küçük bir kesi yapılarak yerleştiriliyor ve 1-2 sene içinde de kendiliklerinden düşüyorlar.

Kulak tüpü takılan çocukların kulaklarının kuru kalması icap ettiği için yüzmeleri de sakıncalı bulunurdu; oysa kılavuz bu çocukların kulak tıkacı veya saç bandı bile takmadan suya girebileceklerini bildiriyor.

 “Gözleyerek bekleme” kalıcı işitme kaybı riski yüksek olan damak yarığı, Down sendromu, otizm gibi rahatsızlıkları olan çocuklar için uygun bulunmuyor.

Kılavuzdan önemli başlıklar

BİR: 3 aydan daha kısa zamandan beri sıvılı orta kulak iltihabı olan çocukların çoğu kendiliğinden iyileşir.

İKİ: Sıvı birikimi 3 ay geçmesine rağmen devam eden çocuklara tüp takılmadan önce yaşlarına uygun işitme testleri yapılmalıdır.

ÜÇ: Sıvı 3 aydan fazla zamandan beri mevcut ise ve işitme kaybı varsa tüp takılması işitme kaybını düzeltir, hayat kalitesini artırır.

DÖRT: 3 aydan uzun zamandır sıvı ile beraber baş dönmesi, okul ve davranış problemleri, kulakta ağrı-dolgunluk veya hayat kalitesinde azalma olması durumunda tüp takılabilir.

BEŞ: Tekrarlayan orta kulak iltihabı olan ama kulaklarında sıvı toplanmayan çocuklar için tüp gereksizdir fakat sıvı varsa orta kulak iltihaplarının tekrarlamasını önlemek ve iltihabı antibiyotikler yerine kulak damlalarıyla tedavisini kolaylaştırmak için tüp konması düşünülebilir.

ALTI: Tek veya iki taraflı akut otitis media kısa zamanda düzelmiyorsa gelişim kusurları bakımından risk altında olan çocuklar tüpten faydalanabilir.

YEDİ: Daha etkili bir tedavi ve daha az yan etki için tüp takılmış olan çocuklara kulak iltihabı geliştiği zaman sistemik antibiyotikler değil lokal antibiyotikli damlalar verilmesi uygundur.

SEKİZ: Tüp takılmış olan çocuklar kulak tıkacı veya saç bandı olmadan da yüzebilirler.

Gelelim neticeye

Her sene tüm dünyada milyonlarca çocuğa takılan kulak tüpleri için bugüne kadar böyle bir kılavuz hazırlanmamış olması gerçekten çok ilginç.

Bazı eksik tarafları olsa bile bu kılavuzun, gereksiz yapılan pek çok girişimin azalmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.

KAYNAK

http://oto.sagepub.com/content/149/1_suppl/S1.full

Yazı için 24 yorum yapılmış:

  1. meryemkara dedi ki:

    Merhaba,, benim oglum 5 yasinda genizeti bademcik ameliyati oldu ayni zamanda kulaklarina tüp takildi,, gun icinde zaman zaman kulaklarim aciyor diye agliyor ,, bunun nedeni ne olabilir ?

  2. Asuman Yildiz dedi ki:

    Hocam gecen yil kozyatagi acibadem hast takilan tüp oglumun kulak zarina yapismis ve ustu kapanmis.gecen yilki amrliyattan sonra hem cok dikkat ettik hemde kontrole goturdum.tup gozukmuyordu dusmus olabilir denildi.fakat gecen hafta cocuk doktoru farketti.ameliyati yapan prof.doktora gittim.ilk defa karsilastigini 2-3ay sonra gelin alalim dedi.ben itiraz ettim .olasi enfeksiyon durumunda daha ciddi sorun olur diyince haklisiniz hemen alalim denildi ve kesinlikle zara zarar verilmeyecegi soylenildi.hocam kulak zarina yapismis tup cikarilirken delinme ve isitme kaybi gibi bir durum olur mu?bilgilerinizi paylasmanizi cok rica ederim .saygilarimla

  3. murat küçük dedi ki:

    Hocam merhaba benim oğlum 5 yaşında ve geniz eti ameliyatı oldu ( 3 } ve şimdide işitme kaybı yani tv karsısında kulağına hoporlere dayama anlamadım tekrar et gibi sorunlar yaşamaya başladık ve KBB doktorumuza gittik bir takım test lerden sonra antibiyotik tedavisi bir hafta ve tekrar testler yaptırdık değişen bir şey olmadığına karar verildi tüp takıldı.bundan sonraki süreçte bizi nelerin beklediğini merak ediyoruz yani ileride kalıcı işitme kaybı tğpün düşmemesi gibi zara verebileceği zarar olurmu şimdiden tşk.

  4. ASLI ERGÜN dedi ki:

    Merhaba hocam,4yaşında kızım var, geçen yıldan beri kreşe gidiyor ve sürekli hasta oluyor, soğuk algınlığında kulakta sıvı birikiyor, antibiyotik kullanıyoruz , yaz döneminde geçiyor, bu kış tekrar oldu,basınç testi yapıldı negatif çıktı, kulak tüpü takılıp, geniz eti alınacak dedi doktor, geniz eti alınması gerekli mi bu durumda, bir de burun tıkanıklığı var o da alerjik olabilirmiş burnun içinde et varmış şiştiği için tıkıyormuş..

  5. gizem dedi ki:

    merhaba hocam oglum bes yasında geni eti alınacak ve kulagına tup takılacak doktorumuz kulaga takılan tüpün zararı olmayacagını ama kesik atılarak takılacagından dolayı endişeliyim sizce ilerde zararlı bir durum yaratırmı cvp yazarsanız sevinirim şimdiden tşk ler.

  6. döndü dedi ki:

    merhaba hocam benimkızımın kulaklarına tüp takıldı 1bucuk sene oldu bilmiyorum düstümü ama kızımın sağ kulagında sarı akıntı geliyobu zamana kadar olmamıstı ama neden gelir

  7. Duygu dedi ki:

    Hocam benim oğlum 4 yaşında Mayıs 2014te GENİ eti ameliyatı oldu ve kulagina tüp takıldı hala dusmemis kabuk bağlamış Dr Eau oksijen verdi 10 gün sonra gidicez tekrar ama şuanda kulaginin agridigini söylüyor neden olabilir..sizce ameliyat tekrarı olabilir mi?

  8. Ercan dedi ki:

    Merhaba hocam oglum 6 yasinda bu yasina kadar hersey yapildı sonuç olarak geniz eti alınacak 2 kulagınada tup takilacak dedi dr.yazlari iyi kisları cok kotu yavrum cok endiseliyiz acil cvp lutfen

  9. aleyna dedi ki:

    hocam meraba benim kulağıma 1 buçuk sene önce tüp atıldı kulağım iyileşti fakat ben su kaçmasından çok korkuyorum daha iyileştiğini yeni öğrendim korkumu nasıl yenebilirim kulağıma su kaçsada bişey olmaz deil mi cevap verirseniz cok sevinirim

  10. Mehmet ŞEN dedi ki:

    Hocam merhaba,kızım 3,5 yaşında son 3 aydır işitme kaybı var 4 kez antibiyotik tedavisi yapıldı ancak herhangi bir değişiklik olmadı 10 gün önce doktora gittiğimizde kulak basınç testi yapıldı doktor 100 olması gerekli ancak çocuğun kulak basıncı 300 dedi tekrar antibiyotik kullandık 10 gün sonraki kontrolünde basınç değişikliği olmadığı ve tüp takılması ve geniz etinin alınması gerektiğini söyledi faydaları ve handikapları ile ilgili bilgilendirirseniz çok sevinirim.Ilginiz için çok teşekkür ederim.

  11. canan dedi ki:

    hocam 3 yasında oglum var doktorumuz geniz eti alınacak ve tüp takılacak dedi kulakta sıvı varmış sızce ilacla tedavisi mümkün olurmu tşkler

  12. canan dedi ki:

    hocam 3 yasında oglum var doktorumuz geniz eti alınacak ve kulak tü takılacak kulakta sıvı var dedi bu kulaktaki sıvı ilacla tedavisi mumkun olurmu

  13. Gülizar dedi ki:

    Merhaba hocam oğlum beşbucuk yaşında bu yil anaokuluna başladi ve sürekli hasta oldu.Kulak ağrisi icin gittiğimiz kbb ci doktor kulak nezlesi oldugunu söyledi.antibiyotik tedavisi oldu alerji surubu falan icti birbuçuk aydir kontrole gidiyoruz ama hala kulak nezlesi gecmedi.Doktor tüp takilmasi gerektigini söyledi ama oğlumda işitme kaybi yok sadece ara ara gelen ağrilari oluyor.Yinede tüp takilmasi gerekir mi?Takilmazsa ileride işitme kaybi olur mu?Teşekkürler

  14. Ayhan dedi ki:

    İyi günler;

    3 yaşında oğlumuz Kreşe başlayınca kış sezonunda çok sık orta kulak enfeksiyonu hastalığına yakalanmaya başladı. Her seferinde antibiyotik tedavisi ile geçti fakat bu sık yakalanma durumunu analiz etme maksatlı KBB doktoruna götürdüğümüzde doktor “daha önce 3 kere bu şekilde hastalanmış olması ve antibiyotikle tedaviye rağmen yine ortakulak enfeksiyonuna yakalanıyor olması,geniz etini alma ve kulağına tüp takma gerekliliğini ortaya çıkarıyor” şeklinde açıklama yaptı.

    Bu sonuç olmazsa olmaz bir sonuç mudur ? Ameliyet genel anestezişeklinde mi oluyor ? Ameliyetın riskleri nelerdir ? Bilgi verirseniz sevinirim.

    Şimdiden teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum.

  15. bahar dedi ki:

    Merhaba;
    3,5 yaşında bir kızım var hiçbir şikayeti yokken KBB Doktoruna götürdük.Sıkıntımız sadece konuşurken tıkanıklık var gibi konuşuyordu.Muayeneden sonra dr bademcik ve geniz eti ameliyatının olması gerektiğini bunun yanında kulağında sıvı biriktiğini ve tüp takılması gerktiğini söyledi. verdiği ilaçları kullanıp 1 ay sonra tekrar gidicez belkide iyileşeceğini ve tüp takmaya gerek kalmayacağını söyledi.yanlış yapmaktan korkuyorum yardımcı olursanız sevinirim.

  16. Leyla dedi ki:

    Hocam bebeğimiz doğduğunda işitme testinden geçemedi sıvı var denildi 6. ayında tekrar yapıldı testen geçemedi çünkü sıvı devam etmekteydi geçmesi için bekledik.11 aylık oldu bera testi yapıldı her iki kulakta sıvı ve işitme kaybı var(B)denildi bebegimize antibiyotik tedavisi verildi 3 hafta daha sonrası tüp takılır denildi hafta de gideceğiz arada tepki veriyo sizce tüpten sonra duyar ve konuşurmu düzelirmi çok endişeliyiz.yardımcı olursanız sevinirim.

  17. Figen Ermiş dedi ki:

    Merhabalar ogluma ilk tup 5yasinda takildi biri 3ay digeri 6 ay sonunda düstü.8ay sonunda 2.takildi ayni şekilde aynı zamanlarda düştü.1yili bulmadan yenden takildi yine anisi oldu neden böyle oldugunu sorunca alerjisi oldugunu söylediler yaptirdik nem küf mantara karşi alerjisi cikti .yeniden takildi ve sonuç ayniattiktan sonra 1yıl bekledik ama işitme kaybı fazlalaşti yine takildi yine atti oglum 13 yaşinda kalıcı t tüp takildı 15aydir takili fakat dün sol kulaktaki kendiliginden düştü .2yıl kalıp daha sonra alinacagını söylemısti doktorumuz bundan sonra takip etmemiz gereken yol nedir Hocam oglum çok üzüldü yeniden duyamayacagıicin saygilarla

  18. Merve dedi ki:

    Merhaba ben 11 yaşımdayken kulağıma tüp takıldı doktorum tüpü 3. Yılında çıkaracağnı söyledi tüpümün 3. Yılı dolduğunda hastaneye gittim ben 3 yıldır muayene eden doktor gitmişti bende oradaki başka bi doktora gittim ve tüpümün çıkmayacağnı ömürlük tüp olduğnu söyledi şu anda 18 yaşındayım ve tüpüm hala duruyor bunun bi sakıncası varmı acaba.

  19. Yasin dedi ki:

    Merhaba. 4 yaşındaki kızımızın kış aylarında sürekli kulağında iltihap ve buna bağlı işitme kaybı görülüyor. Antibiyotik tedavi uygulanıyor 1 hafta ilaç kullandıktan sonra herhangi bir rahatsızlık ileri derecede görünmüyor fakat bir süre sonra bu süre 3 güne kadar bile düştüğü oluyor tekrar yine kulaktaki kızarıklık iltihap başlıyor. Gece uyurken burun tıkanıyor ve nefes alma güçlüğü oluyor. Son 20 gündür ilk önce şiddetli kulak ağrısıyla doktpra gittik antibiyotik verdi ve antibiyotik bittiği günün gecesi yine burun tıkanıklığı başladı ve bu defa kbb uzmanına gittik o da işitme testi yaptı ve kulağındaki sorundan dolayı antibiyotik verdi. Kış dönemlerini sürekli antibiyotik kullanmakla geçiriyoruz ve durumdan çok rahatsız oluyoruz. En son yapılan işitme testi tymponogram RİGHT…ear volume 0.43ml , compliance 0.22ml , pressure -51dapa , gradiend 349
    Dapa.. LEFT…ear volume 0.41ml , compliance 0.14ml , pressure -80dapa , gradiend 223dapa şeklinde çıktı. Daha önceki yıllarda ailemizden birinin meniere hastalığında yanlış teşhis ve tedavi uygulaması yüzünden kulağın bitisi sonunda kapayılmak zorunda kaldı bu sebeple ilimizde bulunan uzmanlar tedirgin etti bizi. Nasıl bir yol izlemeliyiz bu test sonucu riskli bir sonuç mudur

  20. Nazlı dedi ki:

    Merhabalar hocam oğlum bir buçuk yaşında mart ayında kulak enfeksiyonu geçirdi antibiyotik kullandı ve geçti yaklaşık 2 ay sonra bir sefere mahsus geceleyin uyuyamadı Bir kaç saat kulağını tutup duruyordu kbb doktoruna götürdük nem var denildi ve tüp takmak gerektiğini söyledi ama herhangi bir rahatsızlık vermiyor gatet iyi de duyuyor sizce ne yapmamız gerekiyor

  21. Semra dedi ki:

    Hocam oğlum 5 aylık kulak testlerinden geçemedi klinik abr testi yapıldı ve yine geçemedi tüp takılmasına karar verildi yarık damak oldugundan 10 aylık iken aynı anda yapılması ön görüldü fakat gün geçtikçe daha çok duyma problemi ilerliyor erken ameliyat yapılabiliniyormu şimdiden teşekkür ederim.

  22. Gürkan Gök dedi ki:

    Merhaba hocam eşim 40 yaşında sol kulağı yavaş yavaş duymaya başladı doktora gittik her seferinde kime gittiysek işitme cihazı önerdiler ama bir doktor bunu çizelim sonra tüp takalim bizde nasıl bişey olduğunu bilmeden anlamadan kabul ettik bunun zararı varmı nasıl bir süreç bizi bekliyor bilmiyorum bizi aydinlatirsaniz sevinirim iyi çalışmalar dilerim

  23. Serpil dedi ki:

    Merhabalar hocam benim kızım 4yasindayken geniz eti ve bademcikleri alındığını kulaginada tüp takildi işitme sorunu vardı.suan 10 yasinda ve geniz etinin tekrar uredigini alinmasi gerektigini kulaklarda yeniden sıvı birikmesi oldugundan dolayi yeniden tüp takilmasi gerektigi söylendi.sizce neyapmaliyiz.bu sürekli yeniden tekrarlarmi.tesekkur ederim

  24. Mustafa harman dedi ki:

    Hocam merhaba, benim torunum 8aylık.doğumdan sonra yapılan teste hiç bir sorun yoktu, 1aylıkken çocuk dilinde konuşmaya başladı, agu gugu vs
    Aylar geçtikce konuşmaları son 6 aya kadar, acıktığında emme susadığında mu uykusu gelince eeee diye sesler çıkardı, annesi son günlerde kızım duymuyor galiba demeye başladı, İzmir Ege üniversitesinde Bera testi yapıldı, maalesef geçemedi, kulaklarında sıvı Birikmesi varmış, iki kulakta sıvı Birikmesi olursa Bera testini yüzde kaç etkiler, şimdiden teşekkür ederim ilginiz için,

Siz de yorumunuzu paylaşın: