TEDAVİ KILAVUZLARINI İLAÇ FİRMALARI HAZIRLIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
canan karatay

Prof. Dr. Canan Karatay’ ın “Karatay Diyeti’ yle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi” isimli kitabından:

Hekimlerin kullanması gerekliymiş gibi ileri sürülen kılavuzların ilaç firmaları tarafından hazırlatıldığı bilinmektedir. Mesela, 2004 yılında Amerikan Kalp Derneği tarafından, bir komiteye yetişkinler için “kolesterol tedavisi” kılavuzu hazırlatılmıştır ve daha sonra bu kılavuzu hazırlayan saygın hekim otoritelerinin, ilaç firmalarıyla finansal bağlantı ve ilişkileri bulunduğu yine Amerikan Kalp Derneği tarafından açıklanmıştır.

ABD kurallarına göre, firmaların bu gibi finansal ilişki ve bağlantıları bildirmeleri zorunludur. Çünkü bildirmedikleri ortaya çıkınca, oldukça yüklü cezalar ödemeleri gerekmektedir.

Hocam, basında yer alan konuşmalarda sık sık hekimlerin “kılavuz kılavuz” dediklerini duyuyoruz. Hasta tedavisi için düzenlenmiş kılavuzlar ne anlama geliyor?

Kılavuzun lügat anlamı yol gösteren demektir. Ancak medikal uygulamalar için düzenlenmiş olan kılavuzlar daha başka amaçlarla hazırlanmaktadır.

İleri sürülenin aksine bu kılavuzlar ABD’ de özellikle hekimleri korumak için hazırlanırlar, sandığımız gibi hastalar için hazırlanmaz. ABD’ de hekimlik, pasif hekimliktir yani hastaları iyileştirme, hastaları düzeltme  amacı ikinci plandadır. Hekimler, herhangi bir şikayet ve hukuki bir yargılama durumunda, bu kılavuzlar içinde hareket ettiklerini belirttikleri ya da ispat ettikleri zaman, savcı ve hakimler tarafından suçlanmıyorlar. Böylece yüksek miktarda tazminat ödemekten kurtuluyorlar.

Biliyorsunuz, ABD’ de ‘mal-practice’ ya da ‘yanlış’ ya da ‘kötü’ hekimlik diyeceğimiz olaylarla hekimlerin suçlanması ve yüksek miktarda tazminat talep edilmesi büyük bir sektör halindedir. Bu amaca yönelik hekim ve hastaneleri suçlamak ve tazminat alabilmek için özel avukatlar yetişmiş, özel avukatlık büroları açılmıştır. Yalnız bu yolla, medikal hataları ispatlayarak geçimini sağlayan avukatlar yüksek miktarda para kazanmaktadır.

İşte hekimleri ve sağlık kurumlarını bu davalarda koruma amacıyla, tıp dernekleri, uzmanlarına kılavuzlar hazırlatırlar. Bu kılavuzlar hasta bakımı ya da hasta tedavi amaçlı değildir.

Ülkemizde maalesef çok önemli belgelermiş gibi sunulmaktadır. Katılmış olduğum kardiyoloji uzmanlık imtihan jürilerinde, kılavuzların maddeleri adaylara sorulmakta ve ezberlenmiş olarak, teker teker aynı şekilde sıralamaları istenmektedir. Kılavuzların hiçbiri medikal bilgi kaynağı değildir ve olmamalıdır!

KAYNAK: http://www.idefix.com/kitap/karatay-diyetiyle-beslenme-tuzaklarindan-kurtulus-rehberi-canan-efendigil-karatay/tanim.asp?sid=RD5K5EFHJD5DUGRZ8IUV

Siz de yorumunuzu paylaşın: