REFLÜ ÖKSÜRÜK YAPAR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
reflü öksürük

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Merhaba Ahmet Rasim Bey;

Öncelikle iyi günler… Bugün bir yazınızı okudum, Tam da olayın üstüne denk geldi gerçekten.

1 haftadır geçmeyen bir öksürüğüm vardı…

Ama ne ateş, ne ağrı olmadan olan bir öksürük. Sadece güçlük bir öksürük. Bazen kafaya çok basınç yapar gibi olsa da başka bir ağrısı sızısı yok.

Balgam da gelmiyor değil ama sadece mukus, yeşil değil yani.

Ben Moskova’da yaşıyorum. Önce normal bir Rus doktora gittim.

Bronşit teşhisi koydu. Birçok ilaç verdi. Ama biraz ilgisiz gibiydi doktor bende bugün tekrar doktora gittim.

İkinci gittiğim doktor burada bilinen bir Türk doktor.

Tomografi çekildi, yemek borusunun bittiği yer yani midenin oradaki kapak %100 kapanmadığı için oradan gelen sıvılar akciğerde  gelip bronşlara zarar vermiş teşhisi koydu.

Omez diye bir ilaç verdi (Omeprazol).

Ama şimdi sizin yazınızı okuduktan sonra çelişkide kaldım. Acaba bir 3. doktora mı gitmeliyim? Son koyulan teşhis ne kadar doğru?

Burada yazınızın linki : http://www.anneoluncaanladim.com/yazarlar/38/ahmet-rasim-kucukusta/1360/reflu-astim-iliskisi

Yardımcı olup cevaplarsanız çok sevinirim çünkü burada başvuracağım çok kimse yok.

REFLÜ ÖKSÜRÜK YAPAR MI?

Son senelerde “reflü öksürük yapar” veya “reflü astımı tetikler” şeklindeki sözleri çok sık duyuyoruz.

Bunlar tamamen “uydurmadır.”

Reflü öksürük de yapmaz astım ataklarını da tetiklemez.

Öksürük şikayeti olan bir hastaya reflü tedavisi yapmak doğru değildir.

Öksüren hastanın veya astımlı hastanın “reflü şikayetleri” (yanma, geğirme, acı su gelmesi vb) varsa o zaman reflü tedavisi bunları gidermek için mutlaka verilmelidir.

Böyle yeni başlayan bir öksürük büyük ihtimalle bir viral enfeksiyona bağlıdır ve çoğu zaman da bir hafta-on gün içinde azalarak geçer.

Bu süreden sonra devam eden ve hatta artış gösteren öksürüklerde ise benim İstanbul Bronşiti adını verdiğim hastalığı düşünmek gerekir.

Tomografi gereksiz yapılmış!

Size “aşırı teşhis” (overdiagnosis) ve “aşırı tedavi” (overtreatment)  yapılmış.

***

EK 1 (17.12.2023): Sabine Roman, MD, PhD, associate professor of gastroenterology and physiology at Lyon University Hospital in France, took the floor at the United European Gastroenterology Week to discuss the link between a chronic cough and gastroesophageal reflux disease (GERD). During a session on extraesophageal symptoms, Roman relayed two key messages: In patients with a chronic cough, reflux absolutely must be documented, and proton pump inhibitors (PPIs) must only be prescribed when a diagnosis of GERD has been made.

Overestimated Cause

Chronic cough is a widespread problem with a prevalence of between 9% and 33%, according to clinical studies. The root causes of this cough are varied; they’re mainly related to the respiratory system (eg, asthmachronic obstructive pulmonary diseaserespiratory infections, or smoking) and the ear, nose, and throat field (eg, postnasal drip). What’s more, taking certain medicines, notably angiotensin-converting enzyme inhibitors, can also be at the root of this condition.

GERD is also a possible cause of a chronic cough but one that is likely overestimated. A 2023 Spanish study provides evidence of this; GERD was suspected to be linked to cough in 46% of patients (compared with 32% for asthma and 15% for postnasal drip).

The treatments most commonly prescribed include PPIs (79.6%) and respiratory medicines (87.8%). Note that antibiotics are administered empirically to 28.6% of patients. For Roman, “the blame for a chronic cough is too often assigned to GERD, especially considering that in this study, only 43% of patients had seen a gastroenterologist, 27% had an endoscopy, and 24% had undergone esophageal pH monitoring.”

Added to this observation is the difficulty of establishing a causal link between a cough and GERD when the latter is present, even when the patient has had a diagnosis of GERD. Of course, a link between the two does not necessarily imply a cause–effect relationship, especially given that studies have shown that a cough itself can induce GERD. Studies using automatic cough detection to count cough events have shown that GERD certainly preceded a cough in 48% of patients, but in 56% of cases, it was the cough that came before the GERD. What’s more, both mechanisms were present in one third of patients.

Prescribing PPIs Effectively

PPIs are commonly prescribed as a test treatment. However, their efficacy is in no way proof of the existence of underlying GERD. In reality, all placebo-controlled studies have shown that in cases where no prior diagnosis of GERD has been made, PPIs have no superior efficacy.

If reflux has been proven, then the improvement provided by PPIs, compared with placebo, is between 12% and 35%. Therefore, it is essential that the presence of GERD be demonstrated, particularly if the patient has no characteristic symptoms of GERD, such as heartburn and acid reflux.

Response factors to PPIs were evaluated in 178 Italian patients with a chronic cough who presented with suspected GERD. Of those, 45% responded to treatment. It has been shown that typical symptoms, severe esophagitis (grade C/D), abnormal acid exposure, and low levels of nocturnal baseline impedance were independent factors of response to treatment.

In conclusion, patients with a chronic cough must be comprehensively tested for GERD before a long-term prescription of PPIs can be considered.

Cough Reflex Threshold

Various studies have also revealed that patients with GERD and presenting with a chronic cough have an increased sensitivity to the cough reflex. This hypersensitivity to the cough reflex has inspired several trials involving gabapentin and baclofen. A randomized controlled trial found the two treatments to be equally effective, achieving improvement of around 50%.

Lesogaberan, a new GABA(B) receptor agonist acting on the peripheral nervous system which is better tolerated than baclofen, a drug belonging to the same therapeutic class, showed a 26% benefit over placebo, but it was not statistically significant; lesogaberan has not been developed further.

Anti-reflux surgery is an option. A 2021 meta-analysis revealed that 84% of patients enrolled in these studies saw an improvement in their symptoms. However, these results must be regarded with caution because none of these studies were controlled, most of them were retrospective with very heterogeneous patient populations, and the data obtained on postoperative reflux control were often found to be lacking.

A retrospective study showed that among the factors for nonresponse or recurrence of symptoms after anti-reflux surgery, lack of response to medical treatment and extraesophageal symptoms such as a cough were significant factors. Consequently, potential candidates for surgery must be rigorously screened before being considered for such a procedure.

The recent recommendations for good practice published by the American Gastroenterological Association also insist that lack of response to medical treatment is a major factor for failure of surgical treatment.

In sum, patients with a chronic cough can be prescribed PPIs as first-line treatment if they have typical symptoms of GERD. In the event of treatment failure or isolated cough without typical symptoms, tests to confirm or rule out GERD are essential (such as endoscopy, esophageal pH monitoring, or impedance-pH monitoring).

Makale: How Should We Treat GERD Associated With a Chronic Cough?

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/how-should-we-treat-gerd-associated-chronic-cough-2023a1000vd1

***

Yazı için 19 yorum yapılmış:

  1. emine dedi ki:

    hocam bu istanbul bronşitine tavsiyelerinizi acilen bekliyorum çok muzdaribim
    saygılar

  2. HILAL dedi ki:

    iyi gunler benimde 1 aydir gecmeyen bogazimda bir beyaz balgam arada sari ve kakverengi olarakta geliyor ama genelde beyaz balgam akinti seklinde hic gecmiyor surekli bogazlarimin ortasinda akinti kaliyor ve bogazimi sikiyor nefesimi tikiyor cok kotu oluyorum. ilac kullandim gecmedi surekli bogazimin ortasindaki beyaz sari balgami cikarabilmek icin cok zorlaniyorum cikarttikca yine geliyor ve tukuruk yok denecek kadar az agazimda hep beyaz balgam akinti vaar agazimda . bogazimdan gaz cikarmak istesemde tam cikartamiyorum tam gogsumde birsey tutuyor. son zamanlarda nefes darligi ve gogsume baski hissi var ne yapmam lazim yardimci ulursaniz cok sevinirim bogazlarimdaki akinti ne kadar cikartirsam cikartayim ortasinda hep kaliyor hic bitmiyor . .. .

  3. inci dedi ki:

    Hocam Eşim 2 yıldır mide fıtığı teşhisinden dolayı Nexium kullanıyordu.Şimdi ilacı bıraktı daha hafif mide koruyucular içiyor ancak mide yanması ve öksürük başladı.Şikayetleri gün geçerek artıyor.Ne yapmalıyız.Mide fıtığı ameliyatı yapılır mı?Şimdiden teşekkür ederim.

  4. NİHAL dedi ki:

    BENİMDE MİDE YANMAM VE AĞRIM VAR
    AYNI ZAMANDA ÖKSÜRÜĞÜMDE VAR DOKTOR ÖKSÜRÜN REFLÜDEN OLDUĞU SÖYLÜYO SİZDE REFLÜDEN KAYNAKLAMADINI SÖYLÜYOSUNUZ ŞİMDİ BEN HANGİSİNE İNNANACAM Bİ AÇIKLIK GETİRİRSEİZ SEVİNİRİM HOCAM

  5. Engin dedi ki:

    Sayın doktorum bende 15senedir geçmeyen sabahları olan bir öksürük var bazen kusmaya kadar gidiyo ciger filmi çektirdim bişey çıkmadı mide kapakcıgı biraz gevşek gibi dedi mide filmi çekmen lazım dedi bende midem bulandıgı için çekmedim sigara var içki nadir çok kendine bakan biriyim ama bu öksürük 15senedir geçmedi çözemedim sabah geçtikten sonra pek olmuor ama sabah başladımı baya beni bi zorluyor

  6. tugba dedi ki:

    Hocam iki haftadır oksurugum var bu gün doktora gittik solunum testi ve akciğer filmi cekti sonuçlara göre astım dedi içime çekmek için hava verdi ve gece hapi oksurugum ne kadar zamanla azalır ve gecer

  7. tugba dedi ki:

    Hocam 2 haftadır yaklaşık öksürüyorum bu gün doktora gittik solunum yolu testi ve akciğer filmi çekildi sonuçlarına göre aştım dedi hava verdi çekmek için ve gece hapi oksurugum ne kadar zaman sonra geçer yada hafifler

  8. Ozlem dedi ki:

    Merhaba hocam yaklasik 7 8 ayfir ciddi oksuruk ile bogusuyorum. Gogus hastaliklarina gittim sorun olmadigi akcigerlerimin temiz oldugu soylendi bogazdan kaynakli bir oksuruk olabilir dedi doktorum ve brni kbb a yonlendirdi burda da herhsngi bir sorun cikmadi . Ama 1 2 dakika ara ile surekli oksuruyorum cok az gogsumde ve bogazimda ahri var . Reflumda var . Hic bir doktor oksuruk surubu vb ilacta yazmadi . Dilim sisiyor agzimda da yararlar olustu. Hangi uzmana gitmeliyim . Yasam kalitem cok dustu ve uykusuz kaliyorum

  9. mustafa dedi ki:

    reflü oksürügünden anlayan doktor yok bendeki oksürük 2yada3 günde bir defa 10 dakıka sürüyor icimden sanki birseyler cikiyor sürekli tükürerek bazen mukos şeklinde ve kusucak gibi oluyorum ama kusmuyorm bu durm 10 dakika sürüyor sonra 30dakika bas agrısı ve normale donüyorum gozlerim kanlanıyor sonra geciyor

  10. Mustafa Eğin dedi ki:

    Doktorluk mesleğinize saygı duyuyorum ama hocam neredeyse tüm tıp dünyası boğaz reflüsünün öksürük yaptığını biliyor. Ayrıca canlı ispatı benim. KBB uzmanı boğaz reflüsü dedi ve uzun zamandır ilaç alıyorum, öksürük %100 manada kesilmiyor. Zaman zaman sıklığı azalabiliyor sadece. Reflü öksürük yapmaz diyerek insanları yanıltmasak diyorum…

  11. Murat dedi ki:

    Hocam yaptığınız açıklama kesinlikle yanlış laringofarengeal reflü yani boğaz reflüsü öksürük yapar bundan bende muzdaribim aylardır kullandığım ilaçlar bi nebze öksürüğü kontrol altına aldı ama her geçmeyen öksürük reflü deniyo o yanlış orda haklısınız reflü öksürüğü boğaz tahrişi ve boğaz ağrısıyı beraber olur ama gırtlak ve boğazda bi sıkıntı yoksa o zaman reflüden değil diyebilirsiniz

  12. Burcu dedi ki:

    Merhaba Ahmet bey. Benim 1yildir öksürüğü kesilmeyen doktor doktor gezdirdigim 6yaşinda bi oğlum var.alrjik astim diyen dr oldu bronşit diyen oldu sadece geniz akintisi diyen… ve buna istinaden tahmin edersiniz ki antibiyotikler fisfislar vs kullanmadigmiz ilac kalmadi. Gecen ay kulak burun bogaz dr una goturdum kamerayla bakti ve bogaz reflüsü oldugunu soyledi.2hafta verdigi ilaclari kullandik ve ilk defa oksurugu kesildi.ilaclari birakir birakmaz sikayetlerimiz devam etti.yuksek ates bas agrisi da eklendi. Acilde serumla vitamin takviyesi yapildi kan tahlilleri temiz cikti.refluye bagli oksurukle bogazinin birazcik kizarik oldugu soylendi beslenmeye dikkat edilecek ve bi oksuruk surubuyla oksurugu bastirilicak dendi.bugun 5.gun ve hala ara ara atesi yukseliyor oksurugu hic kesilmedi,havlama gibi bi oksurugu var. Cok uzun bi yazi oldu kusurabakmayin. Okur ve cvplarsaniz cok sevinirim.ne yapmaliyim artik hic bilmiyorum,

  13. Sinan dedi ki:

    Sayın hocam bende reflünün hemen hemen her belirtisi var sadece yanma ekşime fazla olmuyor yutkunma problemim oluyor akşam sırt üstü yattığım zaman şikayetlerim daza fazla oluyor sabah kalktığımda ağzımda acı bir tat var ve de ağzımın içi yapış yapış oluyor tükrüğüm yapışkan bir hal alıyor ve de bazen beyaz köpük tükürüyorum sesim değişiyor birde en çok şikayetim nefes darlığı çekiyorum (akşamları yattıktan bir iki saat sonra daha fazla oluyor)KKB dr gittim bir netice alamadım ciğerlerimin tomogrofisini çekildi sağlıklı çiğerlerimin olduğu söylendi benim sizden öğrenmek istedigim reflü nefes darlığı yaparmı yaparsa ne yapmam lazım bide ağzımda boğazımda devamlı bir yapışkanlık hissediyorum bana yardımcı olursanız memnun olurum.Şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim

  14. Musa dedi ki:

    Merhaba sayın hocam. Oğlum 10 yaşında kuru öksürük ve miğde de gaz var. Gazı çıkarırken zorlanıyor. Öksürük ağrısız balgamsız ve sıksık oluyor. Ama uyurken hiç öksürmüyor. Uyanınca yine başlıyor. Kendisi alerjik astım hastası. Havalaranı kullanıyor. 2 antibiyotik 8 (karıştırılarak) iğne kullandık.2 antibiyotik kullandık geçmedi. Şuan kullandığımız ilaçlar gittiğimiz hastahaneler: Hospital Türk çocuk doktoru ( Dekort, Makrol, Forsef, Avil, Atrovent, Zyrtec, Ventolin Nebules, Flıxotıde Nebules, Gaviscon) Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi (ilaç vermedi geçer dedi.Filim çekti kan tahlili yaptı temiz çıktı) Kazım Karabekir Devlet Hastanesi (Ventolin inhaler, Flixotide inhaler, Levmont) Zeynep Kamil Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji (Gaviscon, Aprazol Mayıs sonuna kadar kullan denildi) Evde çeşitli çaylar karışımlar ıhlamur vs. Hiç faydası olmadı. Sizin önereceğiniz bir şey yada yönlendireceğiniz bir yer varmı yardımcı olursanız sevinirim . Teşekkür ederim.

  15. omer dedi ki:

    hocam benim nefesimde hic bir sorun yok gayet cok iyi fakat soguk havalar da cok asiri terliyorum her 5-10 dakikada bir atlet havlu degistiriyorum soguk havada yolda yururken cigerlerim cok sizliyor terliyorum ,yani soguklar arttikca benim terimde artiyor ve mutfakda eger normal soguklugunda olan bir meyve veya sebze yersem veya normal soguklukda bir bardak su icersem hemen ardindan cigerlerim iltihap veya balgam sariyor ve oksuruyorum cok iltihap seklinde balgam tukuruyorum ara sirada balgamla birlikde kan tukuruyorum balgam bende bulanti yapiyor kusarak balgami cikarmakta zorlaniyorum ve soguklarda hep terliyorum ,sicak havalarda hic birseyim kalmiyor (soguk icmemem sartiyle)herhangi bir klimanin karsisinda asiri terliyorum ,fenalasiyorum,Bendeki ozellikle soguk havalardaki cok asiri terlemenin 2010 yilinda araba ile 4 gun suren yolculukdan sonra klimadan tahmin ediyorum veya ayni yilda sigara icerken cigerlerim tutuluyordu oksuruyordum fakat cigerlerimi acamiyordum ve sigarayi birakmistim nefesimde hic bir zaman sorun olmadi.tomografi de ve kan tahlillerinde hic birsey gorulmuyor fakat cigerlerim devamli balgam uretiyor ve soguklarda cok asiri terliyorum banyo bile yapsam usutuyorum 50 yaslarinda biriyim.yattigim odanin sicakligi dusunce ve soguga dogru gidince bende asiri terleme basliyor.bir doktor hiperdidrosis demisti bana ancak ben sadece soguklarda yani ekim ayindan sonra boyle oluyorum sicak havalar dusunce keyfim kaciyor ve terlemeler basliyor bursada 3 profosore 3 tanede uzman doktora gittim herbiri ayri teshis koydu malesef uludag universitesi profosoru uyku apnesi teshisi koydu bu durum cok gulunc hocam dedim ben soguklarda terliyorum dedim ve soguk meyve sebze yersem sicak su eklemeden icersem cigerlerim balgam oluyor oksurup balgam kusuyorum dedim o yine beni dinlemedi anliyorsan sen konus dedi bana,cay tv de calisan bir profosorde durup dururdken hic kalp problemim yokken beni kalp hastasi teshisi koydu tansiyon haplari yazdi bagirip cagirdi bana buda cok gulunc. 6 yildir bu durumu yasiyorum cok terledigimden dolayi nere gidersem bir cuval atlet havlu ile gidiyorum .klimasi calisan hic aracla yolculuk yapamiyorum saygilar hocam.

  16. Fatma inceman dedi ki:

    Hocam,mukoza ve peritalsizim normaldi.gasroözofajiyal bileşke 39cm”de gevşekti.mukoza ve peristalsizim normaldi.j manevrasında diafragmatik koskacın endoskopu kavraması pilor kanalı forme ve açıktı.bulbus ve 2.kısım normaldi.bu 2013de olan endeskobim.bidaha olmadım.şimdi sırtım döşüm ağrıyo öksürül var agzımın içi hep yara boğazım agrıyo böbreklerim ağrıyo neden Acaba bişgi berirseniz sevinirim.

  17. Rasit dedi ki:

    Sayin hocam bendeki Öksürek gecmiyor bazen hic öksürmüyorum geldigi zaman da durmuyor bogazimda kidiklanma oluyor öksürmeye DEVAM ediyorum ciger doktoruna gitdim ct. Temiz birsey yok astim icin sipriyil kullaniyorum hic faydasi yok neyapmamlazim ???

  18. Mustafa Eğin dedi ki:

    Bir çok insan kronik öksürük konusunda muzdarip. Bende de bu 5 seneye yakın süredir var. Mide doktoru hafif reflünüz var diyor. Ama öksürük geldiği zamanda hiç durmuyor , sürekli öksürüyorum. Reflü öksürük yapar. Youtube’da reflux cough diye aratırsanız bir çok sonuç bulursunuz. Ayrıca öksürüğün bir çok sebebi olabilir. Sebebini keşfetmekte bazen gerçekten zor. Ben henüz öksürüğümü tam anlamıyla kesebilmiş değilim,bazı doktorlara gitmeme rağmen.

  19. Betül Erişmiş dedi ki:

    İyi günler doktor bey 4 aydır gögsüm ve boğazıma kadar yanma oluyordu.Akciğer filmi çektirdim ciğerlerim temiz çıktı.KBB gittim o da bana mide ilacı verdi.Acil doktoruda mide koruyucu mide şurubu verdi.Velhasıl her gittiğim doktor mide koruyucu ve şurup verdi.Gastroentorolojiye gittim endoskopi yapıldı.Midemde kabarcıklar oluşmuş.Doktor bana mide koruyucu çok kullanmışsın dedi bende 4 aydır bana veriyorlardı bende kullandım yani kendi kafama göre ilaç kullanmadım.Endoskopi sonucunda mide iltihabı olduğunu söyledi ve tedaviye başladı.Soruma gelince ben şimdi yemek başlayınca beni öksürük tutuyor.Bu durum yeme esnasında oluşuyor.Bana bu durum hakkında bilgi verirseniz sevinirim

Siz de yorumunuzu paylaşın: