REFLÜ İLAÇLARI BİR İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ÇOCUK REFLÜ

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Modern tıbbın son senelerdeki en büyük uydurma buluşlarından biri de “reflü-astım” ilişkisidir.

Ben bu seviyeli ilişkiye ilk günden itibaren karşı çıkarken ve reflünün ne öksürük nöbetlerinin ne astım krizlerinin sebebi olamayacağını iddia ederken tıp dünyası reflüye adeta bir can simidi gibi sarıldı.

Her öksürene, sesi kısılana, boğazı ağrıyana, nefesi daralana reflü hastası muamelesi yapılmaya ve reflü ilaçları yazılmaya başlandı.

İlaç endüstrisinin ‘koşulsuz desteği’ ile hazırlanan kılavuzlar “Sessiz reflü olabilir, bu da astımı ağırlaştırabilir” sloganıyla astımlıları da tetkik ve tedavi kapsamına aldı.

Halk arasında reflü ilaçları olarak bilinen “proton pompası inhibitörleri (PPİ)” kısa zamanda en çok satan ilaçlar sıralamasında en üst basamaklara tırmandılar.

Yeni araştırma

Reflü ilaçlarının astım tedavisi üzerine de öksürük üzerine de hiçbir etkisi olmadığını ortaya koyan araştırmalara her gün bir yenisi ekleniyor.

JAMA isimli tıp dergisinin son sayısında yayınlanan ve çocuklar üzerinde yapılmış olan araştırma da bunlardan biri (1).

Sprey kortizona rağmen astımları kontrol altına alınamayan ve reflü şikâyeti olmayan 306 çocuk iki gruba ayrılarak bir gruba çok kullanılan PPİ’ lerden biri olan biri olan lansoprazol, diğerine ise plasebo yani boş ilaç verildi.

Hastalar 24 hafta sonra astım kontrol anketi ile değerlendirildi ve anket skorlarının her iki grupta da bir miktar arttığı ama aralarında bir fark olmadığı ortaya çıktı.

Bu anket nefes açıcı ilaç kullanımı, gece belirtileri, öksürük, aktivite seviyesi, hayat kalitesi ve akciğer fonksiyonları gibi değerlere 0 ile 6 arasında puan verilerek yapılıyor.

Araştırmada reflü tedavisinin, yemek borusunda fazla miktarda asit bulunan çocuklarda da astımın iyileşmesi üzerine etkisi olmadığı belirlendi.

CHİLDREN ASTHMA ile ilgili görsel sonucu"

İlacın çok ciddi yan etkileri var

Reflü ilaçlarının astım üzerine hiçbir müspet etkisi olmaması yanında çok önemli yan etkileri olması da bu ilaçlardan uzak durmak için bir başka önemli sebep.

Araştırmada, reflü ilaçlarının solunum yolları enfeksiyonu, boğaz ağrısı, bronşit ve kemik kırıkları riskini plaseboya göre anlamlı derecede artırdığı da ortaya çıktı.

Araştırmacılar makalelerinin sonuç bölümünde şu sözlere yer veriyorlar: “Reflü belirtileri olmayan ve astımları tam olarak kontrol altına alınamamış olan çocuklarda tedaviye reflü ilaçlarının eklenmesi hastalık belirtilerini ve solunum fonksiyonlarını düzeltmediği gibi yan etkileri de fazla görülmüştür.”

Araştırmayı değerlendiren bir yazı yazan F. D. Martinez de “Proton pompası inhibitörlerinin çocuklarda reflüsü olsa da olmasa da astım üzerine bir faydası yok” diyor ve anlayanlar için ilave ediyor: “Bu ilaçların kullanımının son on yılda ileri derecede artması çok üzücü ve mesnetsiz bir iştir. Çocuğunuz astımı için reflü ilaçları kullanıyorsa bunun etkili bir tedavi olmadığını bilin. Bu ilaçlar reflü hastalığı için onaylıdır, astım için değil.” (2).

Gelelim neticeye

Bu araştırma bana ilaç gibi geldi. Astımlıların reflü tedavisinden bir fayda görmeyeceklerini, üstelik boş yere ilaç yan etkilerine maruz kalacaklarını senelerdir anlatıyordum ama dinleyen olmuyordu.

Hastalarını bir takım testlerle değil onları gerçekten “dinleyerek” takip eden hekimlerin bu tedavinin hikâyeden tayyare olduğunu kolayca fark etmemesi imkânsız bana göre.

Bu vesile ile reflü-astım ilişkisi hakkındaki görüşlerimi özetlemek istiyorum:

Reflü, astım ataklarına yol açmaz; reflü astımı ağırlaştırmaz” ama reflü belirtilerinden rahatsız olan ve reflüye bağlı olarak yemek borusu alt ucunda iltihap yani “özofajit” gelişmiş olanların astımı olsun veya olmasın reflü tedavisi görmesi ise şarttır.

Kaynaklar:

1. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1104902

2. https://pedclerk.bsd.uchicago.edu/sites/pedclerk.uchicago.edu/files/uploads/jed15092_406_407.pdf

***

EK 1 (23.3.2022): Lansoprazole Is Associated with Worsening Asthma Control in Children with the CYP2C19 Poor Metabolizer Phenotype.

PM yani lansaprazolü iyi metabolize edememe fenotipi olan çocuklarda astım kontrolü 6 aylık lansoprazol tedavisinden sonra daha da kötüleşti. 

Proton pompası inhibitörleri, solunum yolu enfeksiyonlarına verilen cevapları değiştirerek astım kontrolünü kötüleştirebilir.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590024/

***

EK 2 (24.3.2022): No evidence was found of benefit from PPI treatment in patients with persistent throat symptoms. RSI scores were similar between the lansoprazole and placebo groups after 16 weeks of treatment and at the 12 month follow-up.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/372/bmj.m4903

Makale adı: Use of proton pump inhibitors to treat persistent throat symptoms: multicentre, double blind, randomised, placebo controlled trial

***

Yazı için 26 yorum yapılmış:

  1. Dr Erkan YILDIRIM (Uzm) dedi ki:

    Hocam bu konuda malesef size katılmıyorum. Yıllardır öksürük tedavi etmekten yıldım. Ama kesinlikle ve kesinlikle ama astımlı ama değil geçmeyen öksürükte reflü yakınması olanlarda anti-reflü tedavi ile hastaların öksürükleri geçmekte. Zaten mesleğim boyunca en çok teşekkür aldığım hasta grubu da bunlardır. Hatta bugün gelen hastam öksürüğü nedeniyle aile hekimine gittiğini, şikayetleri geçmeyince benim anti-reflü tedavimi doktorundan rica ettiğini söyledi. Burda anti-reflü tedavisin de PPİ konusunda haklı olabilirsiniz. Fakat ben PPİ yerine etken maddesini şimdi hatırlamadığım Gaviscon likit 4X2 ölçek tok karna ve gece yatarken öneriyorum, sonuç mükemmel. Ama hakikaten reflü yakınmaları var ise. Hatta gerekirse Meteospasmyl kapsül de 3×1 aç karna öneriyorum. Sizde hastalarınız da deneyin sonra sonuçlarını paylaşalım. Sevgi ve saygılarımla.
    Not; Hocam doktorluk mesleği bitmek üzere. Lütfen hocam kamuoyu oluşturun. İddia ediyorum doktorların 80-90% nında ağır depresyon var. Ne olur şu Zaman Gazetesinde (Doktor düşmanı gazete)bununla ilgili yazılar yazın. Ben sizinle her konuda yapılan yanlışlıkları paylaşmaya hazırım.

  2. tuna erinçler dedi ki:

    her geçen gün yeni bir ilacın anlamsızlığını öğreniyoruz. Aşağıdaki fıkrayı hatırlatıyor.
    “Hasta olunca doktora gider vizitesini seve seve öderim çünkü doktorların yaşaması lazımdır. Eczaneden ilaçları alır parasını severek öderim çünkü eczacıların da yaşaması lazımdır. Eve gelince ilaçları çöpe atarım çünkü benim de yaşamam lazımdır.

  3. Ahmet Hocam çok önemli bir konuya temas etmişsiniz. Reflü rahatsızlığı maalesef çok abartıldı. Tüm dünyada milyonlarca insan boş yere asit blokeri ilaç kullanıyor (ve yan tesirlerine maruz kalıyor.) Aynı kemik erimesinde olduğu gibi uzmanlık alanı açısından arada kalan hastalıklarda bu tehlikeyi hep görüyoruz. Boğazına baktığı her hastaya “sende reflü var” diyip ilaç öneren KBB uzmanları biliyiorum. Hasta benim hiçbir şikayetim yok demesine rağmen ısrarla üç ay süreyle asit blokeri kullanmasını öneriyor. Komuoyunu ilaçlar ve yan tesirleri konusunda bilinçlendirmek dışında yapacak bir şey yok gibi görülüyor.

  4. Prof. Dr. Refik ÇAYLAN dedi ki:

    Sayın Hocam,
    Reflü denince aklımıza sadece gastroesophageal reflü gelmiyor. Laringofaringeal denen bir reflü çeşidi var ki astımlı hastalarda veya üst solunum yolu patolojileri olan hastalarda bulgu vermektedir. Bu LFR denen durum GER’in bir varyantı olup tedavide reflü ilaçları ve davranış eğitimi ön planda yer alır. Akademik bakış açısı ile ele alındığında iki reflü’yü birbirinden ayırmak mümkündür. Toplumu bilgilendirirken dokuz düşünüp bir söylemek akademia nın temel kuralıdır. Esenlikler dilerim sevgili hocam.

  5. Celal Kırdar dedi ki:

    Bu yazının başlığı “reflü ilaçları bir işe yaramıyor” mu olmalı. Yazı okunsun diye magazin basınının attığı başlıklardan ne farkı var. Maalesef “hikayeden teyyare” lafı gibi bilimsel içeriği tümüyle kirleten ve değersizleştiren şeyler bunlar. Üstelik sadece çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmayı genelleyerek yorumlamak da bir bilim adamına ne kadar yakışır düşünmek gereker.

  6. Misafir27 Ocak 2012 Cuma 08:37

    yazılarınızı heyecanla takip ediyoruz. her gün yeni bir şey buluyorsunuz. sırada şimdi ne var kim var merak ediyorum

  7. Misafir26 Ocak 2012 Perşembe 15:42

    ben reflüyü çörekotu yağı ile yendim ayrıntılı olarak teknotrik.com da anlattım arzu edener bakabilir yıllardır çekiyordum inanın ağza acı su gelmesi, şişkinlik, yediğin yemeklerin tekrar geri gelmesi bunların hepsini şükürler olsun çörek otu yağını aç karnına içerek yirmi yirmi beş gün gibi kısa bir sürede çözdüm senelerdir çektiğim sıknıtı bi anda tarih oldu şaşkınım ama sevincliyim

  8. Misafir26 Ocak 2012 Perşembe 01:27

    benim reflüm var ve şiddetlendiği zaman öksürük krizlerim ve nefes darlığım başlıyor.bu durum özellikle geceleri alçak yastıkla uyuduğum zamanlar şiddetleniyor.çünkü mide asidi nefes borusuna kaçıyor.reflü ilaçlarımı kullandığım zaman midemin rahatlaması ile birlikte öksürük ve nefes darlığı kayboluyor. .

  9. Misafir26 Ocak 2012 Perşembe 00:35

    annemin üç aydır geçmeyen öksürüğü var. reflü ilacı da kullandı astım ilaçlarını da ama gene de geçmedi. bazen azalıyor ama geçmiyor. tansiyon ilacı öksürük yapar dediler onu da kestik gene olmadı. napıcaz bilmiyorum, kadın sabahlara kadar öksürüyor, içi dışına çıkıyor. o da perişen biz de hatta komşularımız bie rahatsız oluyor. bize bir akıl verecek varmı

  10. Misafir26 Ocak 2012 Perşembe 18:27

    tansiyon ilaçlari da öksürük yapiyor benim annemdede olmuştu ilaç değişince geçti.

  11. Misafir25 Ocak 2012 Çarşamba 22:16

    her şey bitkilerde sakli ve de asit dengesini bozacak şeylerle beslenmezsek iş halledilir.

  12. Misafir25 Ocak 2012 Çarşamba 20:58

    ben yıllardır memnunum ve yan etkiside yok bu nedir ya her şeye bir kulp takma moda oldu..

  13. Misafir25 Ocak 2012 Çarşamba 20:43

    hocam, reflü belirtilerinden rahatsız olanların astımı olsun veya olmasın reflü tedavisi görmesi ise şarttır demişsiniz. ben de reflü için 2 ay önce doktora gitmiştim, bahsettiğiniz proton pompası inhibitörlerinden verdi, 2 ay kullanmamı sonra bırakabileceğimi, sadece yemeklerde bazı şeylere dikkat etmemi söyledi. astım için değil ama reflü için bu ilaçların kullanımı uygun mudur?

  14. Misafir25 Ocak 2012 Çarşamba 18:09

    reflü tedavisi gördüm, ama ilaç kesilince hastalık tekrar nük ediyordu. elma yeyince bir miktar rahatladığımı tespit edince, durumu eczacı arkadaşımla paylaştım. “sende sindirim zafiyeti olmasın?” dedi. ppi alımını bırakıp, turşu suyu içince sindirim sistemimin rahatladığını gördüm. bende asit fazlalığı değil, eksikliği varmış. şimdi rahatım… teşhis ve tedavi aşamalarında geniş

  15. Misafir25 Ocak 2012 Çarşamba 15:51

    o ilaç işe yaramıyor bu ilacın yan etkisi çok… bir ün de hangi ilaçların faydası olduğunu yaz da bilgileneleim

  16. Misafir26 Ocak 2012 Perşembe 08:17

    heh evet aynen katılıyorum. madem hepsi etkisiz, etkili olan nedir söyleyin de biz de bilelim, derin bilimsel araştırmalarınızdan yaralanalım…

  17. Gastorözofagal ve larengofarengeal reflüden sonra yeni bir reflü çeşidi daha keşfedildi: Okülo-serebral reflü! (OSR)

    Yemek borusu, farenks ve larenksi kısa zamanda geçtiği için bu dokularla ilgili hiçbir belirtiye sebep olmayan mide asidinin beyin ve göze kadar ulaşabileceği; şaşılık, göz yorgunluğu, saç dökülmesi, kepek, unutkanlık, dalgınlık gibi şikâyetlere yol açabileceği bildirildi.

    Okülo-serebral reflünün de proton pompası inhibitörleri ile düzeldiğini bildiren Amerikalı uzmanlar tedavinin ömür boyu sürmesi gerektiğinin altını ısrarla çiziyorlar.

    Açıklamaya göre, farenks ve larenksi hızla geçerek göze ve saç diplerine kadar ulaşan mide asidinin çevre kirliliğine yol açması da mümkün görünüyor.

    Bilim dünyasına, OSR teşhis edilenlerin yakın çevrelerine koruyucu PPİ tedavisi üzerinde çalışıldığı müjdesi de verildi.

  18. Dr. Enver Göncüoğlu’ nun e-postası:

    Sayın hocam. Yazının başlığını, ”Reflü İlaçları astımda bir işe yaramıyor” diye düzeltsek. İlk okumada yanlış anlaşılıyor ve yazının içeriğine bakmadan insanda yanılıyorsunuz deme ihtiyacı doğuruyor. Ama ilgi çekmesi açısından çok uygun bir başlık olmuş.

    Bu arada, Statin tedavisini kesen, Bypass operasyonu olmuş, diyabetik-hipertansif-obez- dislipidemili hastalarımın size çok çok selamları var.

    Bu vesileyle yapacakları anjio-stent sayısı artacak olan kardiyolog arkadaşlarım da ellerinizden öperler.

    Saygı ve selamlarımla…

  19. ahmet dedi ki:

    ben 3 senedir içerim hiç bir faydası olmadı olmuyorda amaliyat oldum gene olmadı faydası yeni nesil reflü ilaçları çıkacakmı acaba yakın zamanda

  20. Fevziye dedi ki:

    Hocam kizim 2 yaşindan itibaren her eylül ayi ortasinda öksürmeye başliyor. 3 yil alerjik astim tedavisi gördü. Şikayetimiz haziran ayinda son buluyor. Yaklaşik 3,5 ay hicbir sikintimiz yok ilacta kullanmiyoruz. Gecen eylulde yeni basladigimiz doktor reflü olabilir deyip gaviscon basladi. Ve biz hazirana kadar bir kere bile öhö bile demedik. Haziranda gavisconu kestik. 3,5 ay rahattik. Simdi yine basladi. Hocam alerjik astim degilse reflu degilse bu ne? Reflu degilse gaviscon nasil bizi korudu. Refluyse neden 3 ay hic bisi yok. Testlerimiz temiz alerjimizde yok. Ama benim cocugum resmen nefes alamaz hale geliyor. Karisik mi anlattim bilemiyorum. Sanirim siz anlarsiniz. Tesekkurler…

  21. ahmet dedi ki:

    merhaba ben reflü ameliyatı oldum şikayetlerim azaldı ama boğazım çok kötü hep yara birtürlü geçmiyor boynumda kulaklarımda şiddetli ağrılar var ilaç fayda ediyo nede doktor yardımcı olabilecek biri varsa yardımcı olsun lütfen

  22. gamze dedi ki:

    merhaba benim oglum bir yaşında reflüvar süte yumurtaya alarjisi var ne yaptıysam kusması tam geçmedi diyet mama veriyorum doktor gece emzirme bıraktır emzirmeyi diyor ne yapmalıyım şaşırdım yol gösterirmisiniz

  23. semizbahe dedi ki:

    beyler iyiakşmlr bendede reflü var patates yemeklerinin hangiçeşidini yersem muazzam acılar çekiyorum saygılar

  24. seher dedi ki:

    gastor ilacını deneyin

  25. zeynep dedi ki:

    Hocam yardiminiza ihtiyacim var. Inanin cok zor haldeyim. 34 haftalik gebeyim. Basindan beri mide sikayetim var. Inanin kan kusuyorum bazen. Ne yesem midem kezZap dokmus gibi. Yemesem olmuyor bebek beslenemoyor. Oksuruk had safhada. Yanimdakiler oksurugumden rahatsiz oluyor.Doktora kac kez gittim hep ya gaviscon ya rennie verdi. Gaviscon u resmen kafaya dikiyorum. Ama ilk on bes dk dan sonra gene basliyor. Hatta daha kotu oluyor artik. Alerji basladi. Kollarim ve vucudum kasiniyor geceleri uyuyamiyorum. Bu alerjiyi gaviscon mu yapti bilmiyorum ama ben artik kullanmayi biraktim. Simdi nolur bana bir terkip soyleyin. Ilik sut bile midemi yakiyor muz patates vs.. hicbir sey fayda etmedi. Son aya geldim hurma yiyeyim dedim o da midemi yakiyor. Ne yapayim lutfen bi care sunun. Doktorlar bisey demiyor. Umarim sizin bir tavsiyeniz olur. Cevabinizi mutlaka bekliyorum.

  26. Neşe dedi ki:

    Rennie dua boğazımda şişlik yaptı.yutkunmakta zorlanıyorum.kronik ürtiker hastasıyım .rennie dua yapmı olabilir mi

Siz de yorumunuzu paylaşın: