EKOLOJİK TEMİZLİĞİN KİTABI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
erkan şamcı

Erkan Şamcı’ nın Hayat yayınlarından çıkan “Ekolojik Temizliğin Kitabı” nda sağlıklı yaşam için doğal temizlik önerileri ve pratik uygulamaları yer alıyor:

Evinizin zehirli bir gaz odası olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bu öyle bir gazdır ki; insanı yavaş yavaş zehirleyen ama zehirlerken de bahar esintisi gibi güzel kokan bir zehirdir.  Evlerde kullanılan birçok temizlik ürünün taşıdığı sağlık riskleri tam olarak açıklanmamaktadır. Bu temizlik ürünleri sadece temizlemeye odaklıdır.

Atık su kanallarının tıkanmasında kullanılan kanal açıcılar ve banyo, lavabo beyazlatıcılarının tehlikeleri bugün açıkça ortaya konulmuştur. Temizlik yaparken sevdiklerimizi ve kendimizi zehirlediğimizin farkında mıyız?

Bu kitapla birlikte sağlıklı bir ev temizliğinin nasıl yapılacağını bütün yönleriyle öğreneceksiniz. Kitapta yer alan doğal uygulamalarla; ciğerlerinize kanser, alerjik hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığı çekmekten kurtulacaksınız.

Kitaptan birkaç pratik tarif:

Esans kokulu sıvı bulaşık deterjanı

1 adet doğal zeytinyağı sabunu

1 çay bardağı boraks

10 damla limon yağı

6 damla biberiye yağı

4 damla lavanta yağı

2 damla portakal yağı

Yarım litre kaynamış su

Yapılışı: Doğal sabunu rendeleyin. 1 çay bardağı boraksın üzerine limon, biberiye, lavanta ve portakal yağını damlatın ve yarım litre kaynamış suyu ilave edin. Bu karışımı iyice çalkalayın ve bulaşık suyuna yarım çay bardağı katarak kullanın.

Bulaşık makinası için mandalina ve limon kokulu deterjan

Çeyrek su bardağı tuz

1 su bardağı boraks

1 su bardağı karbonat

20-30 damla mandalina yağı

2 yemek kaşığı limon tuzu

Yapılışı: İlk önce tuzu cam bir kaba koyup üzerine yağı ekleyin, ikisini iyice karıştırın. Bu işlemin yapılmasındaki amaç eklenecek diğer malzemelerin topaklaşmasını önlemektir. Sonra bir su bardağı kadar boraks, bir su bardağı karbonat, 2 yemek kaşığı limon tuzunu ekleyip iyice karıştırın.

Doğal çamaşır deterjanı

1 litre su

1 kalıp zeytinyağlı sabun rendesi (1 su bardağı Arap sabunu da olabilir)

Yarım su bardağı boraks

1 su bardağı çamaşır sodası

Yapılışı: 1 litre suyu tencereye koyup ocakta kaynatın. Kaynayan suya rendenizin ince kısmıyla rendelediğiniz sabunu ekleyin ve karıştırmaya başlayın. Sabun iyice eridikten sonra içine bir su bardağı çamaşır sodası ve yarım su bardağı boraks ekleyip iyice karıştırın. Likit sabununuz kullanıma hazır.

Beyaz dişler için

Dişlerinizi beyazlatmak için içinde kimyasallar bulunan diş macunu kullanmanız şart değil. Bunun yerine diş fırçanızı ıslatıp karbonata batırın ve bu şekilde dişlerinizi fırçalayın. Fırçalamanız bittikten sonra ağzınızı bol suyla çalkalayın.

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Çok iyi tanıdığım, son derece efendi bir insan, iyi bir eş ve baba idi. Nur içinde yatsın.

    Birlikte Adıyaman Nemrut dağına tırmanmıştık, o dik ve uzun dağda güzel oğlunu sırtında taşımıştı.

    Ailesine sabır diliyorum. Başları sağ olsun.

    Büyük bir kayıp, deterjan ve dezenfektan firmalarının korkulu rüyasıydı….

Siz de yorumunuzu paylaşın: