KOLESTEROL HAPINI BIRAKANLAR DAHA UZUN VE DAHA KALİTELİ YAŞIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
statinleri bırakanlar

Kısa adı ASCO olan Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’ nin (American Society for Clinical Oncology) 50. senelik kongresinde sunulan bir araştırmaya göre kolesterol haplarını bırakan hastalar daha uzun ve daha kaliteli yaşıyorlar.

Araştırma, Colorado Üniversitesi uzmanları tarafından, bir senelik ömürleri kaldığı tahmin edilen 381 ileri devre kanser veya başka bir terminal hastalığı olanlar üzerinde gerçekleştirildi.

En azından 3 aydan beri statin kullanmakta olan hastaların 192’ si ilaç almaya devam ederken 189’ u ise ilaçları kesildi.

Bir sene sonunda “statin kullanan hastaların ortalama yaşam hayat süresinin 190 gün, statinleri kesilenlerin ise 229 gün olduğu” tespit edildi.

İlaçları kesilen hastaların özellikle ruhsal bakımdan daha kaliteli bir hayat sürdükleri ve kişi başına orijinal statin için 716$ eşdeğer statin için 629$ tasarruf yapıldığı sonucuna varıldı.

Bu sonuçlara dayanarak yapılan değerlendirmeye göre ölümcül bir hastalığa yakalanan hastalarda statinlerin kesilmesi USA’ da senede 603 milyon $’ ın çöpe gitmesini önleyecek.

Araştırmacılar, birincil veya ikincil koruma amacıyla statin kullanan terminal dönem hastalarda statinlerin kesilmesinin hem hastaların daha kaliteli ve uzun bir hayat sürmesini sağlayabileceğini ve hem de önemli ekonomik kazanç elde edilebileceğini bildiriyorlar.

Colorado Tıp Fakültesi’ nden Jean Kutner şunları söylüyor:

“Hangi ilaçlara başlanmasının gerekliliği üzerinde çok duruyoruz ama bunların ne zaman bırakılmasının faydalı olacağın konusunda hiç araştırma yapılmıyor.

Bu yeni bir araştırma stratejisi.

Özellikle hayatlarının son dönemlerini yaşayan hastalarda “önleyici ilaçların” çoğu zaman faydadan çok zararları olduğuna inanıyoruz.

İştahsızlığı veya yutma güçlüğü olan hastalarda bu bilhassa önemli olabilir; bu sayede ilaç etkileşimleri de ortadan kalkar.

Bundan sonra, osteoporoz, kan pıhtılaşması, hipertansiyon ve diyabete karşı kullanılan ilaçların kesilmesinin etkilerini de araştırmayı düşünüyoruz.”

Gelelim neticeye

BİR: Colorado Üniversitesinin uzmanlarını ilaç bırakma üzerine yaptıkları bu araştırmaları için tebrik ediyorum.

İKİ: Onlara bir de hatırlatmam var: Bundan sonra ilaç endüstrisinden kendilerine “mama” verilmeyeceğini bilmeliler.

ÜÇ: Koruyucu ilaçlar yerinde kullanıldığı zaman elbette bir takım hastalıkların önlenmesinde işe yarayabilir ama bunların çoğu zaman hiç gerekli olmadıkları hâlde kullanıldığına şüphe yok.

Statinler de gelişigüzel kullanılan ilaçların başında geliyor.

DÖRT: Asıl önemlisi de bu tür bir ilaç başlanan bir hasta, artık o ilaca “ömür boyu abone edilmiş” oluyor ve kimse de bu tedaviyi sorgulamıyor.

BEŞ: Statin meftunlarının ne zaman aklı başına gelecek merak ediyorum.

ALTI: Kolesterol hapları için “içilmesi değil bırakılması faydalı olan ilaçlar” da denebilir “dünyanın ilk, bırakılması çok faydalı olan mucize ilaçları” da.

KAYNAK

http://www.sciencecodex.com/stopping_statins_may_benefit_terminally_ill_patients-134678

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. halil ibrahim demirkıran dedi ki:

    ben ondört sene önce olduğum pay pas ameliyatından sonra her gün iki adet değişik kollestrol hapı kullanmaktayım ama hala kollestrolüm ölçümler de 250 ve 300 lerin altına bir türlü düşmüyor hala kullanıyoruz bu ilaçları ve bunun yanında katı yağ yok hayatımızda çok da dikkatli besleniyoruz ama hala yüksek kollestrol nasıl olacak bu işler bilemiyorum neye inanacağımızı şaşırmış durumdayız herkeze sağlıklı yaşamlar dilerim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: