DÜNYANIN EN KÖTÜ SAĞLIK SİSTEMİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ilaç devleri rüşvet

Sağlık konusunda uzmanlaşmış, kâr amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşu olan Commonwealth Fund (CF) tarafından gerçekleştirilen bir değerlendirmede, Amerika’ nın sağlık hizmetlerinin etkinliği ve kalitesi bakımından 11 gelişmiş ülke arasında gene son sırada yer aldığı bildirildi.

CF, 2004’ den beri bu karşılaştırmaları beşinci defa tekrarlıyor ve USA her defasında da son sırada yer buluyor.

USA, bu ülkeler arasında tüm vatandaşlarını sağlık güvencesi altına alamayan tek ülke durumunda.

Analiz, hasta ve doktorların kendi sağlık sistemlerindeki tıbbi uygulamaları 2011, 2012 ve 2013’ de nasıl gördüklerini sorgulayan üç uluslararası araştırma ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile OECD tarafından toplanan verilere dayanıyor.

Kişi başına yılda 8 bin $ harcanıyor

USA’ da 2011’ de kişi başına sağlık hizmetleri için 8 bin 508 $ harcanırken, bu rakam listenin en başında yer alan İngiltere’ de 3 bin 406$ mertebesinde.

İngiltere nin birinci olduğu listede ve ikincilik İsviçre’ de.

Değerlendirmeye alınan diğer ülkeler ise Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç ve İsveç.

Dünyanın “ağır abisi” bu ülke, bebek ölümleri, 60 yaşında beklenen hayat süresi ve tıbbi bakımla önlenmesi mümkün olan ölümler bakımından son sırada geliyor.

Amerikalı erişkinlerin üçte birinden fazlası çok pahalı olduğu için kendilerinden istenen tetkik ve tedavilerden vaz geçmek zorunda kalıyor.

USA’ nın son sırada yer aldığı alanlar içinde, sağlık hizmetlerinin maliyeti, hizmetlerin sunumu (birçok incelemenin tekrarlanması, gereksiz acil birim müracaatları, idari zorluklar), hizmetlerin adaletsizliği (parası olmayanların sağlık hizmetlerine ulaşamaması) da var.

USA, bu olumsuzluklara karşılık önleyici sağlık hizmetlerinin sunulması ve kronik hastalar için istenen tetkik ve tedavilerin sağlanmasında üçüncü sırada bulunuyor.

Gelelim neticeye

Amerikan halkının sağlık hizmetlerinin kalitesi ve bunlara ulaşımı bakımından dünyanın en şanssız ülkesi olduğunu söyler gezerim.

Zavallı Amerikan vatandaşları senede 8 bin $ ödemelerine rağmen sömürülmeye devam ediyor.

En çok tomografi, MR, PET, anjiyo, endoskopi USA’ da çekiliyor.

En çok ilaç USA’ da satılıyor; en çok ameliyat USA’ da yapılıyor ama hasta olmayan tedavi görmeyen bir tek Allah’ ın kulunu bulamazsınız orada.

Parasıyla rezil olmak” diye buna derim.

Rüyalarında Amerika’ yı görenlere, USA’ yı bir “şey” sananlara önemle duyururum.

KAYNAKLAR

http://www.nytimes.com/2014/06/17/opinion/how-health-care-systems-stack-up.html?_r=0

http://www.washingtontimes.com/news/2014/jun/16/us-health-care-quality-ranks-below-10-peer-nations/?page=1

http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/10/19/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/olmaz-olsun-boyle-saglik-sistemi-2/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Selma Sander dedi ki:

    2012 yılında 65 yaşını geçen yüklü nüfusu ile hızla daha da hastalanan ve şişmanlayan ülke ,kirlenen florası ve bunu destekleyen fast food beslenmesi ile kısır döngüde yaşamakta ..Aşırı beslenme ile yaşam kalitesinin yükselmediğini ispatlayan deney alanı gibi..Değişim körlüğünün kalıcı bir hale dönüşmesi ile içinde bulunduğu durum ; daha felaketin başındaki ülkelere ders olmalı :mısır şurubu şekeri ve MSG ile hazırlammış yiyecekler öncelikle kısıtlanmalıdır.Akdeniz usulü beslenme ve doğanın savaşkan bitkileri beslenmede ön plana çıkarılmalı ,tüketimleri özendirilmelidir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: